Αμερικανική μελέτη απέδειξε πως ένα συγκεκριμένο στέλεχος E. coli, που εντοπίστηκε σε κοτόπουλο και γαλοπούλα μπορεί να προκαλέσει ευρύ φάσμα λοιμώξεων του ουροποιητικού στους ανθρώπους.
Τα τροφιμογενή στελέχη E. coli από μολυσμένο κρέας κοτόπουλου, συσχετίστηκαν με ασυμπτωματική βακτηριουρία και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, σε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Η έρευνα έδειξε μάλιστα, πως η μόλυνση από E. coli μπορεί να είναι υπεύθυνη για εκατοντάδες χιλιάδες ουρολοιμώξεις που καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μέχρι και 640.000 ουρολοιμώξεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο μπορεί να προκαλούνται από το βακτήριο E. Coli που υπάρχει σε τρόφιμα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας υποστηρίζει πως ένα στέλεχος Escherichia coli ( E. coli ) που βρίσκεται σε προϊόντα κοτόπουλου και γαλοπούλας που πωλούνται στη λιανική, μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές γνώριζαν ότι το E. coli μπορούσε να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, αυτή η μελέτη, «Escherichia coli ST131-H22 ως τροφιμογενής ουροπαθογόνος παράγοντας», παρέχει στοιχεία ότι το E. coli που κρύβεται στα φρέσκα προϊόντα πουλερικών μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους, οδηγώντας σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και άλλες σοβαρές παθήσεις.
Περισσότερο από το 80% των ουρολοιμώξεων προκαλούνται από E. coli, αλλά μόνο λίγα στελέχη ευθύνονται για τις περισσότερες από τις σοβαρές λοιμώξεις. Ένας τύπος E. coli, που ονομάζεται E. coli ST131, είναι ιδιαίτερα «ικανός» να προχωρήσει από την ουροδόχο κύστη στο αίμα και να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαχρονική μελέτη διάρκειας ενός έτους, όπου ανέλυσαν λιανικό κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό κρέας που αγόρασαν από διάφορα σουπερμάρκετ στο Flagstaff της Αριζόνα και απομόνωσαν το E. coli από τα δείγματα. Η ομάδα συνέλεξε επίσης και ανέλυσε απομονώσεις ούρων και αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς που επισκέφθηκαν το Ιατρικό Κέντρο Flagstaff.
Η ομάδα βρήκε E. coli σχεδόν στο 80% από τα 2.452 δείγματα κρέατος και στο 72% των καλλιέργειων ούρων και αίματος από ασθενείς. Το E. coli ST131 ήταν ο πιο κοινός τύπος που μόλυνε τα άτομα και ήταν επίσης παρών στα δείγματα κρέατος. Στη συνέχεια, η ομάδα έπρεπε να ανακαλύψει πόσο στενά συνδεδεμένα ήταν αυτά τα βακτήρια μεταξύ τους ή, κυρίως, αν οι άνθρωποι τα είχαν αποκτήσει από τα πουλερικά που κατανάλωσαν.
Για να το ανακαλύψουν, οι επιστήμονες μελέτησαν τα γονιδιώματα των κυττάρων E. coli. Ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλο το E. coli ST131 στα προϊόντα πουλερικών ανήκε σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος που ονομάζεται ST131-H22 και έφερε γονίδια που βοηθούν το E. coli να ευδοκιμήσει στα πτηνά. Αυτό το ίδιο στέλεχος προσαρμοσμένο στα πουλερικά βρέθηκε επίσης ότι προκαλεί ουρολοιμώξεις στους ανθρώπους.
Επί του παρόντος, τα προϊόντα πουλερικών δεν ελέγχονται τακτικά για το είδος των στελεχών E. coli που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του σχολαστικού μαγειρέματος των πουλερικών και του προσεκτικού χειρισμού τους στην κουζίνα.
Πηγή: George Washington University