Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το ψωμί με προζύμι δεν μουχλιάζει – Να γιατί

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤο ψωμί με προζύμι δεν μουχλιάζει - Να γιατί
spot_img

Από που προέρχεται η αντιμυκητιακή δράση;

Για εκείνους που το φρέσκο ψωμί με προζύμι της γιαγιάς ήταν κάτι σαν παράδοση, θα θυμούνται πως η διάρκεια που το ψωμί ήταν σαν την πρώτη μέρα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη διάρκεια του κανονικού ψωμιού. Το γεγονός πως το ψωμί αυτό διατηρείται περισσότερο και δείχνει να μην μουχλιάζει, οφείλεται στο ότι διαθέτει υψηλότερη οξύτητα και βακτηρία γαλακτοβάκιλλων που παράγουν φυσικές αντιμυκητιακές ενώσεις. Επίσης μια μακρά διαδικασία ζύμωσης επιβραδύνει τον ρυθμό σκλήρυνσης και απώλειας υγρασίας.

Σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως, κατά την παραγωγή της προζύμης, τα βακτήρια μετατρέπουν το λινολεϊκό οξύ στο αλεύρι ψωμιού σε μια ένωση που έχει ισχυρή αντιμυκητιακή δράση. Τα κύρια ευρήματα από την έρευνα είναι δύο: καλύτερη γεύση ψωμιού, λέει ο Michael Gaenzle, συγγραφέας της μελέτης, επειδή “τα συντηρητικά μπορούν να εξαλειφθούν από τις συνταγές και επειδή το ψωμί με προζύμι έχει πιο ξεχωριστή και πιο πλούσια γεύση σε σύγκριση με το ψωμί που παράγεται μόνο με μαγιά” και νέα εργαλεία για τον έλεγχο των μυκήτων στη βυνοποίηση και τη φυτική παραγωγή, μέσω επεξεργασίας των σπόρων με τα αντιμυκητιακά λιπαρά οξέα.

Το γνήσιο ψωμί με προζύμι διαφέρει από το συνηθισμένο ψωμί στο ότι έχει ένα επιπλέον στάδιο ζύμωσης, πέρα από τη ζύμωση με μαγιά. Αυτό το βήμα μεσολαβείται από βακτήρια γαλακτικού οξέος, τυπικά του γένους Lactobacillus, λέει ο Gaenzle. Στη μελέτη, «προσφέραμε λινολεϊκό οξύ στους γαλακτοβάκιλλους και εξετάσαμε για οργανισμούς που παράγουν ισχυρή αντιμυκητιακή δράση».

Οι ερευνητές στη συνέχεια κλασματοποίησαν τους μεταβολίτες για να απομονώσουν και να ταυτοποιήσουν ενώσεις με αντιμυκητιακή δράση. «Η ταυτοποίηση ήταν ένα εμπόδιο στο ερευνητικό έργο», λέει ο Gaenzle. «Σε συνεργασία με αναλυτικούς χημικούς, έπρεπε να αναπτύξουμε νέες μεθόδους για τον εντοπισμό των ενώσεων».

Το L. hammesii παρήγαγε σημαντικές ποσότητες υδροξυλιωμένων μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία οι ερευνητές βρήκαν ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό μούχλας. Ένα δεύτερο αντιμυκητιασικό λιπαρό οξύ που παράγεται από ένζυμα δημητριακών συμβάλλει στην αντιμυκητιακή δράση της προζύμης.

«Οι δύο ενώσεις και ο σχηματισμός τους από ένζυμα δημητριακών ή μικροβίων είχαν περιγραφεί προηγουμένως, αλλά η αντιμυκητιακή τους δράση και η παραγωγή τους στην παραγωγή τροφίμων ήταν άγνωστη», λέει ο Gaenzle. Αυτά τα νέα ευρήματα, λέει, ήταν «ένα βήμα προς την κατανόηση του πώς και γιατί οι γαλακτοβάκιλλοι μεταβολίζουν τα λιπαρά οξέα. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο μακροπρόθεσμα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη βιολογία αυτών των οργανισμών».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα