Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι τα “υγιεινά τρόφιμα” που αποδεικνύεται ότι περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοια είναι τα "υγιεινά τρόφιμα" που αποδεικνύεται ότι περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες
spot_img

Η παρουσία των τεχνητών χρωστικών ουσιών αποτελεί πρόβλημα, επειδή οι έρευνες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι είναι επιβλαβείς, ιδίως για τα παιδιά.

Είναι γνωστό ότι ορισμένα γλυκά, δημητριακά πρωινού και σόδα περιέχουν τεχνητό χρώμα, οπότε αν δεν τα τρώτε, μπορείτε να αποφύγετε κυρίως τις τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων. Αποδεικνύεται όμως ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που δεν θα υποπτευόσασταν ποτέ ότι περιέχουν τεχνητά χρώματα.

Οι δυστυχώς αριθμοί αυξάνονται. Μεταξύ του 2001 και του 2019, το ποσοστό των τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα και αγοράζονται από τα νοικοκυριά των ΗΠΑ αυξήθηκε από περίπου το μισό σε περίπου 60%, σύμφωνα με μελέτη του 2023. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η ποσότητα των τεχνητών χρωστικών τροφίμων που επιθεωρεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, πενταπλασιάστηκε μεταξύ 1950 και 2012.

Οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν πόση χρωστική ουσία τροφίμων υπάρχει στα προϊόντα τους, έτσι είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να προσδιορίσουν τις ακριβείς ποσότητες.

Για παράδειγμα, τα σνακ φρούτων μιας εταιρείας μπορεί να περιέχουν μπλε χρωστική αρ. 1, αλλά να έχουν μεμονωμένα κομμάτια που είναι κόκκινα, κίτρινα ή άλλα χρώματα. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Το μπλε και το κόκκινο συνδυάζονται για να φτιάξουν μια ποικιλία μωβ χρωμάτων – που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στο σιρόπι λεβάντας.

Ποια τρόφιμα – έκπληξη έχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες

Πολλά τρόφιμα που φαίνονται σχετικά υγιεινά και όχι υπερβολικά επεξεργασμένα μπορεί να αποδειχθεί ότι περιέχουν τεχνητή χρωστική, συχνά περισσότερες από μία.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα κοινών τροφίμων που περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες εκεί που δε το περιμένουμε.

  • Προπαρασκευασμένα τρόφιμα και ορεκτικά

Ποιος θα σκεφτόταν ότι ένα προϊόν καπνιστού σολομού περιέχει χρωστική ουσία τροφίμων; Αλλά τρόφιμα όπως η σαλάτα σολομού συχνά το κάνουν. Το τυρί κρέμα σολομού μπορεί επίσης να έχει.

Ελέγξτε τις τοπικές και περιφερειακές ετικέτες για να δείτε τι περιέχουν τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμά τους. Τα συστατικά θα αναγράφονται, ώστε να μπορείτε να μάθετε τι τρώτε.

Ορισμένα ορεκτικά γεύματος περιέχουν περισσότερα από ένα ή δύο χρώματα, όπως το Signature Select Skillet Dinners Pasta and Sauce Mix, το οποίο περιέχει τρία. Ένα μείγμα ζυμαρικών με τόνο και τυρί περιέχει κίτρινες χρωστικές ουσίες.

  • Βασικά σνακ για παιδιά

Οι γονείς λατρεύουν να… ταλαιπωρούν τα παιδιά τους με “υγιεινές” επιλογές σνακ, και το γιαούρτι φαίνεται να ταιριάζει σε αυτή τη λογική.

Ωστόσο, το τεχνητό χρώμα είναι συχνό συστατικό σε αυτά τα σνακ, ειδικά στα γιαούρτια με γεύση μούρων. Μπορεί όμως να παραμονεύει και σε πιο ασυνήθιστες γεύσεις, όπως η γκουάβα και το λάϊμ. Τα αρωματισμένα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών μπορεί επίσης να περιέχουν τόση ζάχαρη όση και ο ίδιος όγκος παγωτού, μερικές φορές περισσότερη.

Άλλα σνακ που δεν ξεχνιούνται είναι τα τσιπς και τα φρουτάκια, τα οποία είναι συχνά φτιαγμένα με τεχνητές χρωστικές ουσίες. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα προϊόντα που παρασκευάζονται με κεράσια, όπως οι πίτες και το cheesecake. Φροντίστε να ελέγχετε τις ετικέτες συστατικών για τα τσιπς με γεύση “καυτερή” ή “BBQ”, καθώς αυτά συνήθως χρησιμοποιούν χρωστική ουσία.

  • Αποξηραμένα φρούτα

Ορισμένα είδη αποξηραμένων φρούτων, όπως η παπάγια, παίρνουν το έντονο χρώμα τους από τεχνητή χρωστική ουσία. Τα προϊόντα Trail mix, όπως της εταιρείας Wegman’s, περιέχουν πολλά διαφορετικά φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχουν πολλά χρώματα.

  • Καρυκεύματα

Πολλά από τα αρωματικά που προσθέτουν οι άνθρωποι στο φαγητό τους -ακόμη και ένα καρύκευμα όπως το πιπέρι λεμονιού- περιέχουν τεχνητή χρωστική ουσία.

Αυτά τα χρώματα μπορούν να βρεθούν σε τουρσιά, καυτερή σάλτσα, ακόμα και σε ορισμένα είδη μαγιονέζας.

Το βαθύ κόκκινο σε ένα μείγμα δεν προέρχεται φυσικά και το τουρσί τζίντζερ μπορεί κάλλιστα να περιέχει την κόκκινη χρωστική ουσία Νο 40.

  • Ντρέσινγκ σαλάτας

Είτε η σάλτσα στη σαλάτα σας είναι γαλλική, ολλαντέζ ή ιταλική, μπορεί κάλλιστα να είναι τεχνητά χρωματισμένη. Για παράδειγμα η Kraft Creamy French Salad Dressing περιέχει και τις δύο κίτρινες χρωστικές ουσίες. Επίσης, η Hidden Valley Light Golden Italian Dressing και το Hidden Valley Avocado Ranch Salad Dressing περιέχουν κίτρινο 1 και 2, καθώς και μπλε 1. Τέλος, η γαλλική σάλτσα, η Catalina dressing, παρασκευάζεται με Red 40, Yellow 6 και Blue 1.

  • Σάλτσες

Ανεξάρτητα από τη γεύση τους, οι σάλτσες είναι συχνά τεχνητά χρωματισμένες.

Οι μαρινάδες, η σάλτσα μπάρμπεκιου και η κλασική σάλτσα κοκτέιλ μπορεί να περιέχουν χρώμα, το ίδιο και μια σάλτσα μεξικανικής προέλευσης.

  • Σνακ με τυρί

Τα τυροκομμένα σνακ, όπως το ποπ κορν και τα σφολιατοειδή, είναι πιθανές πηγές Yellow 5.

Το τυρί σε σπρέι μπορεί να περιέχει κίτρινο 5 και 6. Το ντιπ τυριού σε ένα δίσκο με νάτσος και τυρί και το τυρί σε ένα πακέτο με γεύση μπέργκερ έχουν επίσης τεχνητά χρώματα. Οι τεχνητές χρωστικές παίζουν ρόλο σε αποξηραμένα πακέτα γεύματος, όπως οι πατάτες ογκρατέν και τα μπολ με ζυμαρικά με τυρί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο