Τα μειονεκτήματα του χλωρίου – Αξιολογήθηκαν θυμόλη, υπεροξικό οξύ (ΡΑΑ), βρώμιο, υπεροξείδιο και τεταρτοταγές αμμώνιο.
Έρευνα χρηματοδοτούμενη από την Gargill που διενήργησε η US Poultry & Egg Association, αξιολόγησε τα απολυμαντικά πλύσης αυγών για τη μείωση της μόλυνσης από σαλμονέλα. Σύμφωνα με την έρευνα, η σαλμονέλα παραμένει βασική αιτία τροφιμογενών ασθενειών, γεγονός που προκαλεί οικονομική επιβάρυνση για τη βιομηχανία πουλερικών καθώς και ανησυχία του κοινού για τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία πουλερικών πρέπει να είναι επιμελής κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας για τη μείωση του κινδύνου σαλμονέλας, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων για τα αυγά επώασης.
Η έρευνα έγινε σε αυγά γαλοπούλας στα οποία η σαλμονέλα, βρίσκεται συχνά στα αυγά εκκόλαψης ακόμη και μετά τη διαδικασία απολύμανσης. Το χλώριο χρησιμοποιείται ευρέως από τους εκτροφείς γαλοπούλας για την απολύμανση των αυγών. Αν και μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό, υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση του, όπως:
1) το χλώριο διασπάται γρήγορα με την παρουσία οργανικών φορτίων,
2) μπορεί να είναι πολύ διαβρωτικό για τον εξοπλισμό και
3) η διασφάλιση ότι το χλώριο είναι σε αποτελεσματικά επίπεδα απαιτεί αυστηρή διοικητικές πρακτικές.
Ενώ υπάρχουν άλλα γνωστά και πιο αποτελεσματικά απολυμαντικά διαθέσιμα, πολλά απολυμαντικά μπορούν να βλάψουν το κέλυφος και να επιτρέψουν σε περισσότερα βακτήρια να εισέλθουν στο αυγό. Προηγούμενες μελέτες έχουν αξιολογήσει απολυμαντικά που δεν περιέχουν χλώριο, όπως το υπεροξικό οξύ (PAA) και το υπεροξείδιο, ως απολυμαντικά αυγών. Ωστόσο, καμία από αυτές τις δοκιμές δεν αξιολόγησε την επίδραση στο στρώμα του κελύφους για να διασφαλιστεί η εκκολαψιμότητα.
Αυτό το έργο αξιολόγησε αρκετά νέα αντιμικροβιακά στην αγορά ως χημικά απολυμαντικά αυγών καθώς και την επίδρασή τους στην επιδερμίδα του αυγού.
Τα απολυμαντικά που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν θυμόλη, ΡΑΑ, βρώμιο, υπεροξείδιο και τεταρτοταγές αμμώνιο. Το χλώριο (που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία σήμερα) συμπεριλήφθηκε ως θετικός μάρτυρας και ένα άπλυτο σύνολο αυγών χρησίμευσε ως αρνητικός έλεγχος. .
Το προϊόν υπεροξειδίου αποδείχθηκε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό απολυμαντικό αυγών στη μείωση του επιπολασμού της σαλμονέλας στην επιφάνεια των αυγών κατά περισσότερο από 73%.
Το χλώριο, η τεταρτοταγής αμμωνία, το PAA και το βρώμιο αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά απολυμαντικά αυγών μειώνοντας τον επιπολασμό της σαλμονέλας που ανιχνεύεται στην επιφάνεια του αυγού.
Το PAA και το βρώμιο μείωσαν τη σαλμονέλα κατά 34% και 30%, αντίστοιχα. Απόδοση ελαφρώς μικρότερη από το χλώριο και την τεταρτοταγή αμμωνία.
Το προϊόν θυμόλης ήταν το λιγότερο αποτελεσματικό απολυμαντικό που αξιολογήθηκε στη μελέτη (μόνο μείωσε τον επιπολασμό της σαλμονέλας κατά λιγότερο από 5%). Όλες οι θεραπείες μείωσαν τα επίπεδα σαλμονέλας στην επιφάνεια των εμβολιασμένων αυγών και έδωσαν καλύτερα αποτελέσματα από τη θυμόλη και το βρώμιο. Το υπεροξείδιο και η τεταρτοταγής αμμωνία ήταν πιο αποτελεσματικά στη μείωση του αριθμού των αερόβιων πλακών, που κατέδειξαν μείωση 4,25 και 4,33 Log CFU/αυγό, αντίστοιχα.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό το έργο παρήγαγε ενημερωμένες πληροφορίες για νέες και τρέχουσες πλύσεις απολύμανσης αυγών για να καθοδηγήσει τη βιομηχανία σχετικά με την καλύτερη διαδικασία για τον μετριασμό της μόλυνσης από σαλμονέλα μέσα και πάνω στα αυγά εκκόλαψης κατά τη διαδικασία πλύσης στις εγκαταστάσεις εκτροφής. Τα ευρήματα από αυτή την εργασία έχουν άμεση σχέση με τη βιομηχανία της γαλοπούλας, καθώς και την ευρύτερη βιομηχανία πουλερικών.