Το υδροκυάνιο είναι η χημική ουσία που ευθύνεται για την υποξία των ιστών. Η χρόνια έκθεση σε HCN μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές, αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και θυρεοειδικές ανωμαλίες.
Μετά από ειδοποίηση μέσω RASFF (Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές), η FASFC, η
Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας που έχει επιφορτιστεί με τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων στο Βέλγιο, αποσύρει από την πώληση το αλεύρι μανιόκας «Kokonte -Lafu» της επωνυμίας Praise λόγω παρουσίας υδροκυανίου.
- Δείτε επίσης: Lidl SI: Συναγερμός για δύο προϊόντα μολυσμένα με καρκινογόνες αφλατοξίνες και με σαλμονέλα!
Το προϊόν διανεμήθηκε μέσω διαφόρων σημείων πώλησης. Η FASFC ζητά να μην καταναλωθεί το προϊόν και να επιστραφεί στο σημείο πώλησης.
Στο αλεύρι εντοπίστηκε ποσότητα κυανίου που υπερβαίνει κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπτό των 10 mg/kg και πιο συγκεκριμένα 49,5 mg/kg. Το αλεύρι εκτός από το Βέλγιο διανέμεται σε Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Γκάνα, Ολλανδία, Ισπανία και Ελβετία.
Περιγραφή προϊόντος:
– Όνομα προϊόντος: Αλεύρι μανιόκας “Kokonte- Lafu”.
– Μάρκα: Praise
– Ημερομηνία λήξης : 31/03/2026
– παρτίδα: NK240312
– Βάρος: 1 kg
- Δείτε ακόμη: Vegan λουκάνικα τίγκα σε ορυκτέλαια, αλάτι και ιώδιο – Απογοητευτικά αποτελέσματα εργαστηρίου
Το θανατηφόρο κυάνιο
Το κυάνιο είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο και υπάρχει στη φύση σε πολλά ανώτερα φυτά, που ονομάζονται κυανογόνα φυτά, με την ικανότητα να παράγουν σημαντικές ποσότητες κυανίου (CN) από τους κυανογόνους γλυκοσίτες (GCs) που υπάρχουν σε φυσική κατάσταση. Μπορεί να έχει τη μορφή κυανογόνων γλυκοσιδίων, ακετόνης κυανοϋδρίνης και υδροκυανίου (HCN). Οι κυανογόνες γλυκοσίδες από μόνες τους είναι σχετικά μη τοξικές. Ωστόσο, μετατρέπονται σε τοξικό υδροκυάνιο στον εντερικό σωλήνα.
- Δείτε ακόμη: Μονάδες γαλακτοκομικών – παράδειγμα προς… αποφυγή! Οι εικόνες σόκαραν ακόμη και τους Υγειονομικούς
- Δείτε ακόμη: Είναι ασφαλές για κατανάλωση το σκόρδο που έβγαλε φύτρες;
Το υδροκυάνιο είναι η χημική ουσία που ευθύνεται για την υποξία των ιστών. Η χρόνια έκθεση σε HCN μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές, αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και θυρεοειδικές ανωμαλίες. Η έναρξη των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη δόση και τη διάρκεια της έκθεσης.
Οι επιπτώσεις από την κατανάλωση αλευριού μανιόκας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο είναι:
- υψηλότερος κίνδυνος βρογχοκήλης τροπικής αταξικής νευροπάθειας, μια διαταραχή πιο συχνή σε ηλικιωμένα άτομα που προκαλεί μούδιασμα στα χέρια
- εξασθενημένη όραση
- αδυναμία
- δυσκολίες στο περπάτημα
- Θάνατος.
- Δείτε ακόμη: Συναγερμός Κλάσης Ι για τα μολυσμένα αυγά – Επεκτείνεται η ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Μείγμα για κεφτεδάκια με μεταλλικά θραύσματα – Μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στα πεπτικά όργανα
Κατά τη διάρκεια του 2022 σημειώθηκε αύξηση των ανακλήσεων στο RASFF λόγω της περιεκτικότητας σε υδροκυάνιο σε αμύγδαλα, κουκούτσια βερίκοκων και άλλα τρόφιμα. Τον Αύγουστο του 2022 με τον Κανονισμό 2022/1364 η ΕΕ μείωσε τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανικού οξέος σε τρόφιμα και για το αλεύρι μανιόκας και το αλεύρι ταπιόκας το μέγιστο επίπεδο καθορίστηκε στα 10 mg/kg.
Μέθοδοι όπως ξεφλούδισμα, πλύσιμο, θέρμανση, ξήρανση, ζύμωση και χημική επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ή τη μείωση του κυανίου. Σύμφωνα με την αξιολόγηση της EFSA το 2019, οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην έκθεση ήταν μπισκότα, χυμοί ή νέκταρ και αρτοσκευάσματα και κέικ.
- Δείτε ακόμη: Το κόλπο που θα μειώσει στο μισό το χρόνο μαγειρέματος της γαλοπούλας και θα την κάνει «λουκούμι»
- Δείτε ακόμη: Δημοφιλείς οφθαλμικές σταγόνες απειλητικές για… την όραση! Άμεση ανάκληση
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.