Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό που τρώμε επηρεάζει τέσσερις γενιές απογόνων – Μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυτό που τρώμε επηρεάζει τέσσερις γενιές απογόνων - Μελέτη
spot_img

Ακόμα κι αν έχουν καλή διατροφή, οι επόμενες γενιές θα παρουσιάσουν προβλήματα λόγω της διατροφής των προγόνων τους.

Είμαστε ό,τι τρώμε, όπως λέει και η παροιμία. Αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane διαπίστωσε ότι αυτό που λείπει από τη διατροφή σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία των απογόνων σας σε πολλές γενιές.

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο λιμός σε μια γενιά μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή γενετικά αποτελέσματα στην επόμενη. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσες γενιές θα μπορούσαν να επηρεαστούν όταν ένας πρόγονος υπομένει μια διατροφική κρίση.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heliyon, οι ερευνητές του Tulane διαπίστωσαν ότι όταν τα ζευγαρωμένα ποντίκια τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες, οι απόγονοί τους κατά τις επόμενες τέσσερις γενιές είχαν χαμηλότερο βάρος γέννησης και μικρότερα νεφρά, οδηγώντας τους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο και υπέρταση.

«Θα νόμιζε κανείς ότι μπορείτε να διορθώσετε τη διατροφή στην πρώτη γενιά, ώστε το πρόβλημα να σταματήσει εκεί, αλλά ακόμα κι αν έχουν καλή διατροφή, οι επόμενες γενιές… μπορεί ακόμα να γεννηθεί με χαμηλότερο βάρος γέννησης και χαμηλό αριθμό νεφρών παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν αντιμετώπισε πείνα …”Giovane Tortelote, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής νεφρολογίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διόρθωση της διατροφής στους απογόνους δεν είχε καμία επίδραση και οι επόμενες γενιές συνέχισαν να γεννιούνται με χαμηλό αριθμό νεφρών, τις ζωτικές μονάδες φιλτραρίσματος που βοηθούν τα νεφρά να απομακρύνουν τα απόβλητα από την κυκλοφορία του αίματος. Αν και απομένει περαιτέρω εργασία για να καθοριστεί εάν τα ευρήματα μεταφράζονται στους ανθρώπους, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα η έλλειψη τροφίμων ή ο υποσιτισμός να οδηγήσουν σε δεκαετίες δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία.

«Είναι σαν μια χιονοστιβάδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Giovane Tortelote, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane. “Θα νομίζατε ότι μπορείτε να διορθώσετε τη διατροφή στην πρώτη γενιά, ώστε το πρόβλημα να σταματήσει εκεί, αλλά ακόμα κι αν έχουν μια καλή διατροφή, οι επόμενες γενιές – εγγόνια, δισέγγονα, δισέγγονα – μπορεί να γεννηθούν με χαμηλότερο βάρος γέννησης και χαμηλό αριθμό νεφρών, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν αντιμετώπισαν πείνα ή δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες”.

Η διόρθωση της διατροφής σε οποιαδήποτε από τις γενιές απέτυχε να επαναφέρει την ανάπτυξη των νεφρών στους απογόνους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ενώ η μητρική διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός βρέφους, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι απόγονοι πρώτης γενιάς επηρεάστηκαν αρνητικά ανεξάρτητα από το αν η μητέρα ή ο πατέρας ακολουθούσαν δίαιτα με έλλειψη πρωτεΐνης.

Αυτό το νέο εύρημα για το πώς η διατροφή μπορεί να έχει διαγενεακή επίδραση στην ανάπτυξη των νεφρών είναι ένα από τα τελευταία στον τομέα της επιγενετικής, της μελέτης του τρόπου με τον οποίο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση γονιδίων χωρίς να αλλάξουν την αλληλουχία του DNA.

Οι ερευνητές μελέτησαν τέσσερις γενιές απογόνων με τον αριθμό των νεφρώνων να αρχίζει να δείχνει σημάδια ομαλοποίησης από την τρίτη και τέταρτη γενιά. Ο Tortelote δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί ποια γενιά επιστρέφει στη σωστή ανάπτυξη των νεφρών – και γιατί το χαρακτηριστικό μεταβιβάζεται στην πρώτη θέση.

«Η διατροφή της μητέρας είναι απολύτως πολύ σημαντική, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει επίσης κάτι επιγενετικά από τον πατέρα που διέπει τη σωστή ανάπτυξη των νεφρών», δήλωσε ο Tortelote. Η μελέτη φωτίζει επίσης την περαιτέρω κατανόηση των υποκείμενων αιτιών της χρόνιας νεφρικής νόσου, της όγδοης κύριας αιτίας θανάτου στις ΗΠΑ.

«Εάν γεννιέστε με λιγότερους νεφρούς, είστε πιο επιρρεπείς στην υπέρταση, αλλά όσο περισσότερη υπέρταση έχετε, τόσο περισσότερο βλάπτετε τα νεφρά, οπότε είναι ένας φρικτός κύκλος και μια κρίση δημόσιας υγείας που θα μπορούσε να επηρεάσει τους ανθρώπους σε ηλικία 50 έως 60 ετών, αν το εφαρμόσουμε αυτό στη διάρκεια ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Tortelote. “Υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα τώρα: Μπορούμε να το διορθώσουμε και πώς να το διορθώσουμε;”

Πηγή: Πανεπιστήμιο Tulane

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο