Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτόματοι πωλητές κρέατος… αρκούδας στην Ιαπωνία προκαλούν έντονες αντιδράσεις

ΑρχικήΝέαΑυτόματοι πωλητές κρέατος... αρκούδας στην Ιαπωνία προκαλούν έντονες αντιδράσεις
spot_img

Σε περιοχή της βόρειας Ιαπωνίας έχουν εγκατασταθεί αυτόματοι πωλητές που διαθέτουν κρέας αρκούδας, προκαλώντας έντονες ανησυχίες σε οικολόγους και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων.

Μια νέα, αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επιλογή τροφής έχει προσθέσει η Ιαπωνία στα μηχανήματα πώλησης κρέατος, που έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, στον βόρειο ιαπωνικό νομό Akita, ένας νέος αυτόματος πωλητής κρέατος δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν φρέσκο ​​κρέας αρκούδας! Και ενώ εδώ σίγουρα το άκουσμα μιας τέτοιας είδησης μας προκαλεί ανησυχία, στους καταναλωτές εκεί έχει μεγάλη απήχηση.

Το εν λόγω μηχάνημα πωλεί τα 250γρ. κρέατος αρκούδας για 2.200 ιαπωνικά γεν, τα οποία αντιστοιχούν σε 15 ευρώ, βρίσκεται σε έναν κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Semboku.  Οι παραγγελίες, όμως, γίνονται ακόμα και από εκατοντάδες χιλιάδες μίλια μακριά, ακόμα και από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο. Αποτελεί, μάλιστα, και μιας μορφής τουριστικό αξιοθέατο για την περιοχή.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Mainichi Shimbun, το κρέας προέρχεται από αρκούδες που αιχμαλωτίστηκαν στα βουνά από μέλη ενός τοπικού κυνηγετικού συλλόγου, στους οποίους επιτρέπεται να σκοτώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό κατά τη διάρκεια της ετήσιας κυνηγετικής περιόδου.

Εάν είστε σαν κι εμάς, το γεγονός ότι κάπου πωλείται, και δή νόμιμα, κρέας αρκούδας περισσότερο εγείρει περιβαλλοντικές ανησυχίες παρά θετικά συναισθήματα για την ποικιλία που υπάρχει σε γεύσεις ανά τον κόσμο.

Το ίδιο πιστεύουν και οικολόγοι και προασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίοι καταδίκασαν την επιχείρηση των πωλητών κρέατος αρκούδας, απαιτώντας μάλιστα να σταματήσει άμεσα το κυνήγι τους.

Ο Nick Stewart, διευθυντής της εκστρατείας άγριας ζωής στην World Animal Protection , σε μια δήλωσή του στον Guardian, χαρακτήρισε την επιχείρηση «ισχυρό πλήγμα για την άγρια ζωή. «Οι αρκούδες έχουν μεγάλη σημασία για το ευρύτερο οικοσύστημα στο οποίο ζουν. Εάν τις προστατεύσουμε, τότε επωφελούνται και ο βιότοπός τους, καθώς και τα ζώα και τα φυτά μέσα σε αυτόν. Οι αρκούδες είναι άγρια ​​ζώα, όχι τροφή. Αφήστε τες στην άγρια ​​φύση», συνεχίζει ο Stewart στην ίδια δήλωση.

Οι αρκούδες αποτελούν ένα προστατευόμενο είδος του οποίου ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τις λίγες χιλιάδες και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την τροφική αλυσίδα, οπότε το κυνήγι τους για ανθρώπινη κατανάλωση είναι σαφώς επικίνδυνο για την εξάλειψή τους. Επιπλέον, εντείνει τις προσπάθειες βιωσιμότητας που θέτουν τα κράτη παγκοσμίως.

Αλλά η βρώση τους στην Ιαπωνία δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο άνθρωποι και αρκούδες συναντιώνται. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Guardian, oι ανθρώπινες συναντήσεις με τις αρκούδες αυξήθηκαν από περίπου 4.800 το 2009 σε περισσότερες από 20.000 το 2020, χρονιά την οποία δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 158 τραυματίστηκαν. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην έλλειψη βελανιδιών στο φυσικό τους περιβάλλον που τις αναγκάζει να αναζητούν τροφή στο ανθρώπινο περιβάλλον και πολλές φορές σε αστικές και κατοικημένες περιοχές.

Παρόλα αυτά, στην Ιαπωνία το κρέας αρκούδας είναι ένας δημοφιλής μεζές, αφού πωλείται σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, ακόμα και σε κονσέρβες. Όσοι έχουν δοκιμάσει, χαρακτηρίζουν τη γεύση του ως «παιχνιδιάρικη», με κάποιους να την παρομοιάζουν με το κρέας ελαφιού.

Αλλά το κρέας αρκούδας δεν είναι το μόνο που κάνει «θραύση» στην Ιαπωνία. Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εξεζητημένου και…παράνομου κρέατος άγριων ζώων έχουν αυξηθεί, μιας και η βιομηχανία αυτόματων πωλητών έχει καταφέρει να παρέχει περίπου 4 εκατ. μηχανήματα το 2020, κάνοντάς την τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό στο συγκεκριμένο είδος. Εκτός από κρέας αρκούδας, η ιαπωνική εταιρία,  Kyodo Senpaku, ξεκίνησε πρόσφατα να πουλά κρέας φάλαινας από μηχανήματα αυτόματης πώλησης σε μια προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση, σχεδιάζοντας να προσθέσει 100 μηχανήματα στα επόμενα 5 έτη.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα