Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφές που βοηθούν στην βαρυστομαχιά του Πασχαλινού τραπεζιού

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΤροφές που βοηθούν στην βαρυστομαχιά του Πασχαλινού τραπεζιού
spot_img

Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από το πρήξιμο της Κυριακής του Πάσχα; Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν;

Αν οι διακοπές είναι συνυφασμένες με το φαγητό, τότε το Πάσχα είναι η επιτομή αυτής της συσχέτισης. Είτε έχουμε νηστέψει τη Σαρακοστή είτε όχι, το πασχαλινό τραπέζι και το σούβλισμα του οβελία είναι ότι περιμένουμε περισσότερο τις μέρες αυτές. Δεν επαναφέρει μόνο τις οικογενειακές στιγμές, αλλά θυμίζει και από τι αποτελείται ένα ζεστό και φιλόξενο ελληνικό τραπέζι.

   Καλά όλα αυτά όμως τι γίνεται την επομένη μέρα και πως μπορούμε να απαλλαγούμε από το πρήξιμο; Όπως μετά από κάθε “αμαρτία” ξεκινάνε οι τύψεις του τύπου “δεν έπρεπε να φάω τόσο πολύ” και όλα τα σχετικά. Ανυπομονούμε τόσο για αυτή τη μέρα που από το πολύ φαγητό τελικά μας παίρνει μέρες να επανακάμψουμε. “Οι άνθρωποι αισθάνονται πάντα φουσκωμένοι και άβολα μετά τα γεύματα των γιορτών», λέει στο IrishTimes, ο Δρ Baha Moshiree, γαστρεντερολόγος στις Ηνωμένες Πολιτείες που μελετά “πώς αδειάζει το στομάχι”.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού είναι η καούρα, μια αίσθηση καψίματος στο στήθος που προκύπτει από παλινδρόμηση οξέος ή το οξύ του στομάχου που χτυπά τον οισοφάγο. “Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παλινδρόμηση οξέος όταν τρώμε πολύ”, λέει ο Moshiree. “Η βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου κατακλύζεται και δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάει αυτή η τροφή και το οξύ παρά μόνο προς τα πάνω”. Οι ειδικοί ωστόσο συμβουλεύουν πως εφόσον την επόμενη μέρα φάμε σωστά όλα έρχονται στη θέση τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με πολλά μικρά γεύματα. “Αν ξεφύγετε μια μέρα, αποκτήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες την επόμενη μέρα”, λέει η Maxine C. Yeung, M.S. R.D, στο Glamour. “Το να τρώτε λιγότερο από το συνηθισμένο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής ξανά, επειδή μπορεί να πεινάσετε πολύ από την προσπάθεια να φάτε λιγότερο”, συμπληρώνει.

    Ιδανικό ρόφημα για το μετα-πασχαλινό γεύμα είναι τα smoothies. Ικανοποιούν την όποια ανάγκη για γλυκό και παράλληλα ενυδατώνουν. “Τα ανάμεικτα τρόφιμα όπως τα smoothies είναι γενικά πιο εύκολα στην πέψη, επομένως είναι μια καλή επιλογή εάν δεν αισθάνεστε πολύ καλά”, λέει η Amy Gorin, M.S., R.D.N., ιδιοκτήτρια του Amy Gorin Nutrition στην περιοχή της Νέας Υόρκης, στο Glamour.

    Μιας και μιλάμε για ενυδάτωση, καμία τροφή δεν μπορεί να την επιτύχει μεγαλύτερα αποτελέσματα, από το ίδιο το νερό. “Το νερό θα ενισχύσει την ενέργεια σας, θα σας κρατήσει συγκεντρωμένους, θα καταπολεμήσει το φούσκωμα και θα ξεπλύνει το υπερβολικό αλάτι και τη ζάχαρη από την προηγούμενη ημέρα”, λέει η Brigitte Zeitlin, M.P.H., R.D., C.D.N, στο Glamour. Η αύξηση του νερού κατά 4 ποτήρια τουλάχιστον την επόμενη μέρα θα βοηθήσει σε αυτό, είτε είναι κανονικό είτε ανθρακούχο. Επίσης το τσάι είναι μια καλή επιλογή προκειμένου να χαλαρώσει το γαστρεντερικό σύστημα μετά από το πολύ φαγητό. “Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλείται από την υπερβολική ζάχαρη”, εξηγεί ο Zeitlin.

    Ο Zeitlin λέει ότι, όπως το νερό έτσι και το κάλιο (ένας ηλεκτρολύτης) θα διώξει επίσης το νάτριο από το σώμα σας και θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι. Τροφές όπως μπανάνες, σπανάκι, αβοκάντο και σολομός είναι μερικές από τις κορυφαίες επιλογές για αυτόν τον σκοπό.

    Επίσης όπως συμβαίνει και με τα smoothies, τρόφιμα φυσικά ζαχαρούχα όπως τα φρούτα, θα σας βοηθήσουν να ανακάμψετε. Όπως εξηγεί ο Gorin, αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει να την λαχταράτε περισσότερο. Για να καταπολεμήσετε αυτές τις λιγούρες να επιλέγετε τρόφιμα όπως φρούτα και γιαούρτι.

    Ένας άλλος λόγος για να καταναλώσετε γιαούρτι αυτή τη μέρα είναι γιατί αποτελεί εξαιρετική πηγή προβιοτικών, τα οποία είναι γνωστά για την προώθηση των καλών βακτηρίων στο έντερο σας, τα οποία ο Yeung λέει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας της πεπτικής σας υγείας. Εξηγεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα τρώτε την ημέρα μετά την κατανάλωση υπερβολικού αλατιού ή ζάχαρης, καθώς και τα δύο μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο σας.

    Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι επίσης λύση για το φούσκωμα της μέρας αυτής.

Οι ινώδεις τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να ενεργοποιήσουν την πέψη, σύμφωνα με τον Yeung. Ωστόσο τονίζει πως εάν ξαφνικά καταναλώνετε πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από αυτές που έχει συνηθίσει το σώμα, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Εφόσον φροντίζετε να μην τρώτε περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (25 έως 30 γραμμάρια για τις γυναίκες) και να το συνδυάζετε με πολύ νερό, ο Yeung λέει ότι δεν πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα.

    Το μυστικό για να νιώσετε καλύτερα μετά το πασχαλινό τραπέζι είναι να προσαρμόσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά στη διατροφή σας.

Πηγές:

https://www.irishtimes.com/health/your-wellness/2022/12/23/will-you-eat-too-much-on-christmas-day-how-to-soothe-your-stomach-after-the-years-biggest-meal/

https://www.glamour.com/story/what-to-eat-to-feel-better-when-you-ate-too-much

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα