Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η “σκοτεινή” πλευρά του TikTok στα βίντεο διατροφής

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΗ "σκοτεινή" πλευρά του TikTok στα βίντεο διατροφής
spot_img

Μελέτη του UVM δείχνει ότι το TikTok διαιωνίζει την τοξική διατροφική κουλτούρα μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Βερμόντ που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, διαπιστώνει ότι το περιεχόμενο με τις περισσότερες προβολές στο TikTok σχετικά με τα τρόφιμα, τη διατροφή και το βάρος διαιωνίζει μια τοξική κουλτούρα διατροφής μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων και ότι οι απόψεις των ειδικών λείπουν σε μεγάλο βαθμό από τη συζήτηση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μηνύματα σχετικά με το βάρος και η ιδέα ότι το βάρος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την υγεία ενός ατόμου, κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στο TikTok με τα πιο δημοφιλή βίντεο που εξυμνούν την απώλεια βάρους και τοποθετούν το φαγητό ως μέσο επίτευξης.

Τα ευρήματα της μελέτης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένης της υπάρχουσας έρευνας που δείχνει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες σχετίζεται με διαταραγμένη διατροφή και αρνητική εικόνα του σώματος τους.

«Κάθε μέρα, εκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες παρακολουθούν το περιεχόμενο στο TikTok που δίνει μια πολύ μη ρεαλιστική και ανακριβή εικόνα για τα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγεία», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Lizzy Pope, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Didactic Program in Dietetics στο UVM. «Το να “κολλήσετε” στην απώλεια βάρους, το TikTok μπορεί να είναι ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον, ειδικά για τους κύριους χρήστες της πλατφόρμας, που είναι νέοι».

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει το περιεχόμενο που σχετίζεται με τη διατροφή και την εικόνα του σώματος σε κλίμακα στο TikTok. Τα ευρήματα βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των 100 κορυφαίων βίντεο από 10 δημοφιλή hashtag σχετικά με τη διατροφή, τα τρόφιμα και το βάρος, τα οποία στη συνέχεια κωδικοποιήθηκαν. Καθένα από τα 10 hashtags είχε πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές όταν ξεκίνησε η μελέτη το 2020. Να σημειωθεί ότι τα επιλεγμένα hashtags έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς η βάση χρηστών του TikTok έχει επεκταθεί.

Τα βασικά θέματα περιλάμβαναν την εξύμνηση της απώλειας βάρους σε πολλές αναρτήσεις, τον ρόλο των τροφίμων για την επίτευξη υγείας και αδυνατίσματος και την έλλειψη αναρτήσεων από ειδικούς που παρέχουν πληροφορίες για τη διατροφή.

«Μας εκπλήσσει συνεχώς το πόσο διαδεδομένο ήταν το θέμα του βάρους στο TikTok. Το γεγονός ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι έβλεπαν περιεχόμενο σχετικά με το βάρος στο Διαδίκτυο λέει πολλά για το ρόλο που παίζει η διατροφική κουλτούρα στην κοινωνία μας», δήλωσε η συν-συγγραφέας Marisa Minadeo ’21, η οποία διεξήγαγε την έρευνα ως μέρος της προπτυχιακής της διατριβής στο UVM.

Τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Τροφίμων στο UVM έχει απομακρυνθεί από την νοοτροπία ρύθμισης του βάρους. Η προσέγγιση επικεντρώνεται στη χρήση δεικτών υγείας και ευημερίας χωρίς βάρος για την αξιολόγηση της υγείας ενός ατόμου και απορρίπτει την ιδέα ότι υπάρχει ένα «φυσιολογικό» βάρος που είναι εφικτό ή ρεαλιστικό για όλους. Εάν η κοινωνία συνεχίσει να διαιωνίζει την κανονικότητα του βάρους, λέει ο Πάουπ, διαιωνίζουμε και την προκατάληψη.

Ως χρήστες του TikTok, η επικεφαλής της UVM υγείας και κοινωνίας Minadeo και ο σύμβουλός της Pope ενδιαφέρθηκαν να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο του TikTok ως πηγή πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή και τις υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι οι ειδικοί διατροφής και δημιουργοί βίντεο στο TikTok δεν συνέβαλαν ουσιαστικά στο διατροφικό περιεχόμενο της πλατφόρμας.

Οι λευκοί, οι γυναίκες έφηβες και οι νεαροί ενήλικες αντιπροσώπευαν την πλειοψηφία των δημιουργών του περιεχομένου που αναλύθηκε στη μελέτη. Πολύ λίγοι δημιουργοί θεωρήθηκαν ειδικές φωνές, οι οποίοι ορίστηκαν από τους ερευνητές ως κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται με διαπιστευτήρια όπως εγγεγραμμένος διαιτολόγος, γιατρός ή πιστοποιημένος εκπαιδευτής.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης για τη δική τους εικόνα του σώματός τους εκτός των social media», είπε ο Pope. «Αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι μια ριζική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο σχετιζόμαστε με το σώμα μας, με το φαγητό και την υγεία. Πρόκειται πραγματικά για την αλλαγή των συστημάτων γύρω μας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν παραγωγικές, χαρούμενες και υγιείς ζωές».

Για να διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα