Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Bayer: Νέα καταδίκη για την γλυφοσάτη – Θα πληρώσει 2,1 δισεκατομμύρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνBayer: Νέα καταδίκη για την γλυφοσάτη - Θα πληρώσει 2,1 δισεκατομμύρια
spot_img

Η γλυφοσάτη (glyphosate) είναι το δραστικό συστατικό σε πολλά ζιζανιοκτόνα, όπως το Roundup της Monsanto (νυν Bayer).

Νέα καταδίκη για την Bayer λόγω των καρκινογόνων επιδράσεων του Roundup, του πιο χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου με βάση την ουσία γλυφοσάτη (glyphosate) στον κόσμο.

- Advertisement -

Ο γερμανικός κολοσσός εξαγόρασε τη Monsanto το 2018 και έχει κληρονομήσει χιλιάδες παράπονα και εκατοντάδες αγωγές  – συχνά αγρότες και κηπουρούς – που ισχυρίζονται ότι έχουν προσβληθεί από καρκίνο που προκλήθηκε από την έκθεση τους στο Roundup.

Δικαστήριο της Τζόρτζια διέταξε την Bayer να πληρώσει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ), συμπεριλαμβανομένων 65 εκατομμυρίων δολαρίων σε αποζημίωση και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αποκαλούμενες τιμωρητικές αποζημιώσεις στον ενάγοντα που πιστεύει ότι το glyphosate ευθύνεται για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει.

Η Bayer έχει ήδη ανακοινώσει σε ανακοίνωσή της ότι θα ασκήσει έφεσητονίζοντας ότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με επιστημονικά στοιχεία και εκτιμήσεις από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Η αναφορά αφορά την παράταση που δόθηκε στη χρήση του glyphosate από την Επιτροπή της ΕΕ έως το 2033. Μια απόφαση που επικρίθηκε ευρέως από περιβαλλοντολόγους, ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα και ειδικούς σε οικολογική γεωργία.

Η περιβαλλοντική Οργάνωση Pesticide Action Network (PAN) Europe και τα μέλη του ClientEarth, Générations Futures, GLOBAL 2000, Pesticide Action Network Germany και Pesticide Action Network Netherlands προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο αμφισβητώντας την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το glyphosate.

Η εταιρεία είχε κερδίσει τις 14 από τις 21 δίκες για το Roundup, που έχουν γίνει έως τώρα, αλλά σε αυτές που έχει χάσει υποχρεώνεται να καταβάλει υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση.

Γιατί κατηγορείται η γλυφοσάτη

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) την ταξινόμησε το 2015 ως “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” (Κατηγορία 2Α). Ορισμένες μελέτες συνδέουν τη γλυφοσάτη με λεμφώματα (Non-Hodgkin’s Lymphoma), αλλά άλλες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την καρκινογόνο δράση της.

Η γλυφοσάτη, ωστόσο κατηγορείται ότι έχει βλάψει σημαντικά την υγεία των μωρών στις αγροτικές κοινότητες των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ιδιαίτερα εκείνων που ήδη διατρέχουν κίνδυνο κακής γεννητικής έκβασης. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, τονίζοντας ότι η έκθεση στη γλυφοσάτη συνδέεται με μείωση του βάρους γέννησης και του μήκους κύησης, με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στα νεογέννητα που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο.

Μια άλλη μελέτη που θα δημοσιευθεί στο Reproductive Sciences στις 21 Μαρτίου 2025, υπογραμμίζει τους σοβαρούς κινδύνους για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών που συνδέονται με την έκθεση στη γλυφοσάτη (glyphosate), το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γλυφοσάτη παρεμβαίνει στις γυναικείες ορμόνες και βλάπτει βασικά όργανα όπως οι ωοθήκες και η μήτρα , αυξάνοντας τις δυσκολίες στη σύλληψη και τον κίνδυνο υπογονιμότητας και αναπαραγωγικών ασθενειών.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η έκθεση στο glyphosate μπορεί να συνδέεται με καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και η ενδομητρίωση, δύο από τις κύριες αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας. Το PCOS, μια κατάσταση που επηρεάζει την ωορρηξία και τα επίπεδα ορμονών, μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα και να διαταράξει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Η ενδομητρίωση, που χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη ανάπτυξη του ενδομητρικού ιστού έξω από τη μήτρα, συχνά προκαλεί πόνο και στειρότητα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα