Τι προσάπτει η Foodwatch στους παραγωγούς των «κλασσικών» χριστουγεννιάτικων γλυκών.
Για τις γερμανόφωνες χώρες, τα κλασικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα, όπως το stollen ή το spekulatius, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προχριστουγεννιάτικης περιόδου.
H γνωστή, ανεξάρτητη ΜΚΟ, που εκθέτει τη βιομηχανία τροφίμων, Foodwatch έκανε έναν έλεγχο των προϊόντων εξετάζοντας πόση παράδοση έχει απομείνει στα χριστουγεννιάτικα αρτοσκευάσματα από το σούπερ μάρκετ και σε τι βαθμό αντικατασταθεί η αρχική συνταγή με φτηνά βιομηχανικά συστατικά.
- Δείτε επίσης: Προσοχή-ΕΦΕΤ: Ανακαλείται σολομός μολυσμένος με επικίνδυνο παθογόνο
- Δείτε επίσης: Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου
Ο χριστουγεννιάτικος έλεγχός της Foodwatch έδειξε ότι η πλειονότητα αυτών των «κλασικών» χριστουγεννιάτικων μπισκότων έχει ελάχιστη σχέση με την οικογενειακή συνταγή. Σε 31 από τα 40 stollen, speculatius και χριστουγεννιάτικα κέικ που εξετάστηκαν, το βιομηχανικό συστατικό φοινικέλαιο βρίσκεται στον κατάλογο των συστατικών.
Πιο συγκεκριμένα, σε 14 διαφορετικά stollen στα αυστριακά καταστήματα Billa, Spar, Hofer, Lidl και Penny – τα οποία περιέχουν φοινικέλαιο. Το εισαγόμενο συστατικό από τις τροπικές χώρες δεν εμπόδισε τα καταστήματα Ölz να αποκαλούν το stollen τους «παραδοσιακό stollen». Ο παραγωγός Kuchenmeister διαφημίζει επίσης την «παράδοση ψησίματος από το 1884» και αραιώνει ακόμη και το βούτυρο στο «βούτυρο stollen» με φτηνό φοινικέλαιο.
Τα spekulatius αμυγδάλου, μπαχαρικών ή βουτύρου διατίθενται πλέον στα σούπερ μάρκετ σε πολλές εκδοχές. Η Foodwatch βρήκε συνολικά 20 διαφορετικά προϊόντα κατά τη διάρκεια του ελέγχου τους, ενώ μόνο οκτώ από αυτά παρασκευάζονται χωρίς φοινικέλαιο, ενώ η Ölz έχει επεκτείνει τη γκάμα της για να συμπεριλάβει τα χριστουγεννιάτικα κέικ στο κατάλογο τους. Όμως πάλι το φοινικέλαιο βρίσκεται στον κατάλογο των συστατικών σε πέντε από τα έξι προϊόντα που εξετάστηκαν.
Η Foodwatch τονίζει πως το φοινικέλαιο βλάπτει το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τους ανθρώπους στις περιοχές καλλιέργειας και την υγεία μας ως καταναλωτές και καλεί τις εταιρείες να αντικαταστήσουν το συστατικό με πιο βιώσιμες και υπεύθυνες εναλλακτικές λύσεις.
Τέλος, επισημαίνει πως δεν υπάρχουν νομικές απαιτήσεις για όρους όπως «παραδοσιακή συνταγή», ή «παράδοση αρτοποιίας» και οποιοσδήποτε παραγωγός μπορεί απλώς να τους χρησιμοποιήσει, ακόμη και αν χρησιμοποιεί μη παραδοσιακά συστατικά, όπως το φοινικέλαιο.