Η έλλειψη αποθεμάτων σε κρίσιμες αγορές και η αυξημένη ζήτηση ανεβάζουν την αξία των εξαγωγών
Το βούτυρο αναδεικνύεται σε βασικό δείκτη της διεθνούς αγοράς γαλακτοκομικών, καθώς η τιμή του σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τελωνείων, η μέση αξία των εξαγωγών τον Μάρτιο έφτασε στα 6.493 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Παράλληλα, στην πλατφόρμα Global Dairy Trade της Fonterra, της κορυφαίας εταιρείας γαλακτοκομικών της Νέας Ζηλανδίας, η τιμή στην πρώτη δημοπρασία του Μαΐου άγγιξε τα 7.992 δολάρια ανά τόνο.
Η ενίσχυση των τιμών αποδίδεται κυρίως στη μείωση των αποθεμάτων σε περιοχές-κλειδιά, όπως η Δυτική Ευρώπη, όπου η έλλειψη σε γαλακτοκομικά λιπαρά έχει δημιουργήσει ανοδικές πιέσεις στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν αύξηση στα αποθέματα, κάτι που ενδεχομένως προμηνύει σταθεροποίηση ή και επιβράδυνση του ανοδικού κύκλου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Η γνωστή εταιρεία που κέρδισε δικαστική διαμάχη και «φούντωσε» τις οικολογικές αντιδράσεις
Οι διαφοροποιήσεις αυτές μεταξύ των περιοχών καταγράφονται και στις εμπορικές επιδόσεις συγκεκριμένων εξαγωγικών χωρών. Στην Ουρουγουάη, οι εξαγωγές σημείωσαν μικρή κάμψη στις αρχές Απριλίου, μετά από την κορύφωση του Μαρτίου, υποδεικνύοντας πιθανή μερική εξισορρόπηση της αγοράς. Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει ισχυρή.
Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βουτύρου από την Ουρουγουάη, με 700 τόνους να έχουν καταγραφεί ως αιτήσεις εξαγωγής μέχρι τα μέσα Απριλίου, με μέση τιμή στα 6.215 δολάρια ανά τόνο. Στη δεύτερη θέση η Αλγερία, η οποία φέρεται να πληρώνει ακόμα υψηλότερη τιμή – λίγο πάνω από τα 6.500 δολάρια ανά τόνο.