Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δ. Σεϊνταρίδης (Mystery Pot): Στερείται φιλοδοξίας η πρόταση της ΕΕ για τη σπατάλη τροφίμων

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔ. Σεϊνταρίδης (Mystery Pot): Στερείται φιλοδοξίας η πρόταση της ΕΕ για τη σπατάλη τροφίμων
spot_img

Η πρόταση της ΕΕ για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων δεν αρκεί για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Δημήτρης Σεϊνταρίδης Co-Founder της εταιρείας Mystery Pot πλατφόρμας που συνδέει εταιρείες-καταστήματα τροφίμων με πλεόνασμα φαγητού, με καταναλωτές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, με άρθρο στο Cibum σχολιάζει την πρόσφατη πρόταση της ΕΕ για την Nομική δέσμευση για μείωση του Food waste σε καταστήματα, εστιατόρια και νοικοκυριά κατά 30% και κατά 10% στην επεξεργασία και την παραγωγή τροφίμων.

Του Δημήτρη Σεϊταρίδη

Με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να πετύχουμε πιο φιλόδοξους στόχους

Η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αν και αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία, δεν είναι αρκετά ολοκληρωμένη και φιλόδοξη, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αρχικά, το μεγαλύτερο ποσοστό της σπατάλης τροφίμων, περίπου το 53%, προέρχεται από τα νοικοκυριά. Ωστόσο η πρόταση της ΕΕ δεν προτείνει συγκεκριμένο στόχο σε αυτόν τον τομέα και ακόμα και αν πιάσει τους στόχους να μειώσει κατά 30% την κατά κεφαλή σπατάλη συνολικά (καταστήματα και καταναλωτές), θα υπάρχει ακόμα αρκετά μεγάλη σπατάλη στο σπίτι.

Επιπλέον, ο στόχος για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 10% στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων, στερείται φιλοδοξίας, ιδίως δεδομένου ότι ο τομέας αυτός συμβάλλει κατά 20% στην συνολική σπατάλη τροφίμων της ΕΕ. Χρειάζονται τολμηρές, καινοτόμες λύσεις για να προκληθούν σημαντικές αλλαγές και να μειωθεί δραστικά η σπατάλη σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, το σχέδιο της ΕΕ να περιμένει μέχρι το 2027 για μια επίσημη επανεξέταση είναι αρκετά ριψοκίνδυνο καθώς πολύτιμος χρόνος μπορεί να χαθεί. Χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις που σε αληθινό χρόνο μπορούν να ελέγχουν και να υπολογίζουν την σπατάλη τροφίμων σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η κατάσταση και η πορεία του στόχου πρέπει να ελέγχεται καθημερινά ώστε να μπορεί να αλλάζει και να μην χαθεί σημαντικός χρόνος. Δηλαδή οι στόχοι πρέπει να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζονται ανάλογα την πορεία του κάθε κράτους μέλους.

Η εμπειρία μας στην Ελλάδα με το Mystery Pot έχει καταδείξει τις δυνατότητες γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των επιχειρήσεων με πλεονάζοντα τρόφιμα και των καταναλωτών μέσω της τεχνολογίας. Μια πιο ενεργή υιοθέτηση καινοτόμων, τεχνολογικά καθοδηγούμενων λύσεων από την ΕΕ μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την πρόοδο προς τους στόχους της για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Λύσεις όπως το Mystery Pot μπορούν να συμβάλλουν στην βιωσιμότητα και στην κυκλική οικονομία μειώνοντας σημαντικά την σπατάλη τροφίμων!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Τα βραβεία Food Expert's Awards είναι μόνο η αρχή ενός δρόμου γεμάτου προκλήσεις και ευκαιρίες.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο