Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφική Επισήμανση στο Μπροστινό Μέρος της Συσκευασίας

ΑρχικήΝέαΔιατροφική Επισήμανση στο Μπροστινό Μέρος της Συσκευασίας
spot_img

cibum team

O Kανονισμός 1169/2011 απαιτεί για τη συντριπτική πλειονότητα των προσυσκευασμένων τροφίμων να φέρουν διατροφική δήλωση, που συχνά αναγράφεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές να επιλέγουν τρόφιμα ενήμεροι και με γνώμονα την υγεία τους.

Η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να συμπληρωθεί με την προαιρετική επανάληψη των κυριότερων στοιχείων της στο κύριο οπτικό πεδίο (γνωστό ως «μπροστινό μέρος της συσκευασίας» -ΜπΜΣ), προκειμένου να μπορεί να δει ο καταναλωτής με την πρώτη ματιά τις βασικές διατροφικές πληροφορίες κατά την αγορά τροφίμων. Για την εν λόγω επανάληψη μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες μορφές έκφρασης και/ή παρουσίασης (π.χ. γραφικά ή σύμβολα) στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (ΜπΜΣ) πέραν εκείνων που περιέχονται στη διατροφική δήλωση (π.χ. λέξεις ή ψηφία).

Δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και της σημαντικής επιβάρυνσης από ασθένειες που οφείλονται σε διατροφικούς κινδύνους, το ενδιαφέρον των δημόσιων αρχών για τη διατροφική επισήμανση στο ΜπΜΣ αυξήθηκε και εξακολουθεί να αυξάνεται συνεχώς από την έκδοση του Κανονισμού 1169/2011 και μετά. Οι στόχοι πολιτικής της επισήμανσης στο ΜπΜΣ είναι κατά κανόνα διττοί: (1) η παροχή πρόσθετων πληροφοριών στους καταναλωτές, ώστε να προβαίνουν, ενήμεροι, σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και (2) η ενθάρρυνση των υπευθύνων των επιχειρήσεων τροφίμων να αλλάξουν τη σύσταση των προϊόντων τους προς την κατεύθυνση των πιο υγιεινών επιλογών (Kanter et al., 2018). Ως εκ τούτου, η επισήμανση στο ΜπΜΣ θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ένα εργαλείο για τη στήριξη στρατηγικών. Στην συνέχεια παραθέτουμε πίνακα με τυπολογίες και μορφές των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης στο ΜπΜΣ που εφαρμόζονται/προτάθηκαν/εξαγγέλθηκαν σε επίπεδο κρατών μελών και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Διαβάστε αναλυτική αναφορά της Ευρωπαικής Επιτροπής ΕΔΩ

Reference Intakes label. Private. Numerical. Used: Across the EU

κρούσματα κορωνοϊού σε χώρους εργασίας

NutrInform Battery. PUBLIC. Numerical. Used: ITALY

κρούσματα κορωνοϊού σε χώρους εργασίας

UK FOP label and other ”traffic light” labels. PUBLIC / PRIVATE. Colour-coded. Used: United Kingdom. / Spain. Portugal.

κρούσματα κορωνοϊού σε χώρους εργασίας

KEYHOLE – NORDIC LABEL. PUBLIC. Positive (endor- sement) logos. Used: Sweden. Norway. Lithuania.

κρούσματα κορωνοϊού σε χώρους εργασίας

Healthy Choice. PUBLIC. Positive (endor- sement) logos. Used: Czech. Poland.

κρούσματα κορωνοϊού σε χώρους εργασίας

Nutri Score. PUBLIC. Graded indicators. Used: FR, BE ES, DE, NL, LU

κρούσματα κορωνοϊού σε χώρους εργασίας

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο