Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: ΠΓΕ τα Ιταλικά κάστανα “Castagna di Roccamonfina”

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕΕ: ΠΓΕ τα Ιταλικά κάστανα "Castagna di Roccamonfina"
spot_img

Το ανενεργό ηφαίστειο Roccamonfina, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, χάρη στη αλληλεπίδραση μεταξύ εδάφους και κλίματος, επιτρέπει την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Με την απόφαση 2022/2126 η ΕΕ καταχωρεί τα Ιταλικά κάστανα Castagna di Roccamonfina ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΓΕ.

Η αίτηση καταχώρισης του εμπορικού σήματος, που υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2022, ανέφερε όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά του αγροτικού προϊόντος και την περιγραφή του, τα στάδια παραγωγής που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, τους κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία και άλλα. Η Ροκκαμονφίνα είναι μια μικρή πόλη, που βρίσκεται μέσα στον κρατήρα του ομώνυμου ηφαιστείου, σε μια περιοχή πλούσια σε καστανιές στη βόρεια επαρχία Καζέρτα, στην Καμπανία.

 Η ονομασία αναφέρεται σε κάστανα, φρέσκα και αποξηραμένα, που ανήκουν στις κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή, οι οποίες είναι: η Tempestiva (ή Primitiva), η Napoletana (ή Riccia), η Paccuta, η Lucente και η Mercogliana (ή Marrone)». Τα φρέσκα  Castagna di Roccamonfina έχουν χρώμα καφέ, με πιο σκούρες αλλά όχι πολύ εμφανείς ραβδώσεις, λεπτό πάχος και ανθεκτική σύσταση, με ασύμμετρο σχήμα που τείνει να είναι σφαιρικό, μεσαίου μεγέθους. Στο εσωτερικό, ο σπόρος είναι γαλακτώδους λευκού χρώματος, με βασικά τραγανή υφή, με ήπια γλυκιά και λεπτή γεύση.

Η καστανοκαλλιέργεια της περιοχής ΠΓΕ υπολογίζεται σε περίπου 2.500 εκτάρια. Η Roccamonfina φιλοξενεί τη σημαντικότερη αγορά κάστανου σε ολόκληρη την επαρχία της Καζέρτας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1900 στη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Στην ιστορική αυτή πλατεία, όλοι οι παραγωγοί κάστανου, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου φέρνουν το προϊόν τους για να το προσφέρουν στους ενδιάμεσους προμηθευτές. Η αρχαία «αγορά του κάστανου», σιγά σιγά, πήρε τη χροιά του πάρτι, μιας στιγμής γιορτής, με την ευχαριστήρια λειτουργία για τον τρύγο, μέχρι τοπική μουσική και δημοτικούς χορούς. Η δημοτική διοίκηση και η Pro Loco ερμήνευσαν σωστά την επιθυμία και την πρόταση των πολιτών να θελήσουν να γιορτάσουν το γεγονός της συλλογής και πώλησης κάστανων και καθιέρωσαν, το 1976, τη «Γιορτή Κάστανου της Roccamonfina».

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα