Μια επιδημία Salmonella που συνδέεται με το τηγανητό ρύζι με αυγά στην Κίνα επηρέασε περισσότερους από 220 ανθρώπους το περασμένο έτος, σύμφωνα με ερευνητές.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν το περιστατικό χρησιμοποιώντας επιδημιολογικές έρευνες, συνήθεις μεθόδους εργαστηριακών δοκιμών και αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.
Το ξέσπασμα εμφανίστηκε στο Πεκίνο για τρεις ημέρες τον Μάρτιο του 2021 με 225 από τα 324 άτομα που έτρωγαν σε καντίνα να παρουσιάζουν γαστρεντερικά συμπτώματα. Όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν διάρροια και υψηλό πυρετό, συνοδευόμενοι από κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο.
Ανακτήθηκαν είκοσι στελέχη Salmonella enteritidis, εκ των οποίων 19 από δείγματα ασθενών και ένα από το υπόλοιπο τηγανητό ρύζι με αυγά της καντίνας. Επιδημιολογικές έρευνες και εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η επιδημία σχετίζεται με το ύποπτο τηγανητό ρύζι αυγών.
Οι ασθενείς περιελάμβαναν 223 άνδρες και δύο γυναίκες, και η μέση ηλικία ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από 24. Η μικρότερη περίοδος επώασης ήταν μία ώρα, η μεγαλύτερη ήταν 38,5 και ο μέσος όρος ήταν λίγο πάνω από 14 ώρες.
Θέματα καθαρισμού και μαγειρέματος
Οι επιστήμονες έκαναν μια έρευνα υγιεινής τροφίμων, εστιάζοντας στη διαδικασία παρασκευής τροφίμων στην καντίνα, και συνέλεξαν δείγματα από ασθενείς, τρόφιμα και το περιβάλλον.
Αυτή η έρευνα έδειξε ότι χρειάστηκαν μόνο 1 λεπτό και 50 δευτερόλεπτα για να περάσει το προϊόν από το τηγάνισμα των πρώτων υλών στο τελικό προϊόν. Αυτό τοποθετήθηκε σε μια λεκάνη, η οποία περιείχε υπολειμματικό ακατέργαστο υγρό αυγού και δεν είχε καθαριστεί.
Τέσσερα από τα 69 δείγματα τροφίμων ήταν θετικά για Salmonella, εκ των οποίων δύο δείγματα ήταν από τηγανητό ρύζι, ένα από πικάντικο κοτόπουλο και ένα από διατηρημένο χυλό κρέατος. Επτά από τα 13 αυγά ήταν ασθενώς θετικά για Salmonella, ενώ το υπόλοιπο ρύζι ήταν αρνητικό.
Συνολικά 20 στελέχη απομονώθηκαν, 16 από το προσωπικό βάσης, τρία από το προσωπικό εξυπηρέτησης κυλικείων και ένα από το τηγανητό ρύζι αυγών.
Μια επιδημιολογική έρευνα διαπίστωσε ότι όταν το τηγανητό ρύζι αυγών υποβλήθηκε σε επεξεργασία για δείπνο, το κέλυφος του αυγού δεν καθαρίστηκε πριν από τη χρήση και ο χρόνος μαγειρέματος του τηγανητού ρυζιού αυγών ήταν πολύ σύντομος. Επίσης, το επεξεργασμένο τηγανητό ρύζι αυγών τοποθετήθηκε σε μια λεκάνη χωρίς καθαρισμό, η οποία περιείχε υπολείμματα από ακατέργαστες ύλες.
Η ανάλυση γονιδίων αντίστασης έδειξε ότι τα 20 απομονωθέντα στελέχη ήταν πολυανθεκτικά στελέχη.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εκπαίδευση των μεταποιητών τροφίμων και των καταναλωτών σχετικά με τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης των ωμών αυγών και των τροφίμων και να βελτιωθούν τα μέτρα υγιεινής για την πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από τη Salmonella enteritidis, ανέφεραν οι ερευνητές στο Food Safety News.