Στις 16 Μαρτίου 2022, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε ευρήματα από μια δειγματοληψία που πραγματοποίησε, συλλέγοντας και αναλύοντας επεξεργασμένο αβοκάντο και γουακαμόλε από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Στόχος ήταν να εκτιμηθεί ο επιπολασμός της Salmonella spp. και Listeria monocytogenes σε επεξεργασμένο αβοκάντο και γουακαμόλε ως μέρος της συνεχούς προσπάθειας του FDA να διασφαλίσει προληπτικά την ασφάλεια των τροφίμων και να αποτρέψει να φτάσουν μολυσμένα τρόφιμα στους καταναλωτές.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο FDA συνέλεξε και εξέτασε συνολικά 887 δείγματα τόσο εγχώριου όσο και εισαγόμενου επεξεργασμένου αβοκάντο και γουακαμόλε. Ο οργανισμός εντόπισε Salmonella spp. σε δύο δείγματα, τα οποία αργότερα προσδιορίστηκαν ως διακριτά δείγματα της ίδιας μάρκας γουακαμόλε εγχώριας παραγωγής. Κανένα από αυτά τα δείγματα δεν είχε υποστεί επεξεργασία υψηλής πίεσης (HPP), το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τη βιομηχανία για την εξουδετέρωση επιβλαβών παθογόνων.
Ο FDA εντόπισε Listeria monocytogenes σε 15 δείγματα, εκ των οποίων τα οκτώ δεν είχαν λάβει επεξεργασία HPP, ενώ η Υπηρεσία δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν τα άλλα επτά δείγματα είχαν λάβει επεξεργασία HPP. Μετά την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος που διεξήχθη στα παθογόνα που ανιχνεύθηκαν, ο FDA διαπίστωσε στην περίπτωση κάθε θετικού ότι, είτε δεν υπήρχε σύνδεση με κλινικές ασθένειες, είτε ότι οι διαθέσιμες επιδημιολογικές πληροφορίες ήταν αδιευκρίνιστες σε σχέση με το φαγητό ή άλλο όχημα που εμπλέκεται στις ασθένειες.
Κάθε φορά που ο FDA εντόπιζε ένα θετικό εύρημα, ο οργανισμός προσπαθούσε να αφαιρέσει όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα από την αγορά. Αυτό περιελάμβανε την άρνηση αποστολών εισαγωγής που σχετίζονται με θετικό προϊόν και την προσθήκη δύο ξένων εταιρειών στο Import Alert 21-12, το οποίο ενημερώνει το επιτόπιο προσωπικό της FDA ότι ο οργανισμός έχει αρκετά στοιχεία ή άλλες πληροφορίες που επιτρέπουν την κράτηση χωρίς φυσική εξέταση των καθορισμένων προϊόντων.
Εκτός από την επιβεβαίωση ότι η Salmonella spp. και Listeria monocytogenes μπορεί να υπάρχουν σε επεξεργασμένο αβοκάντο και/ή γουακαμόλε, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εκτιμώμενος επιπολασμός αυτών των παθογόνων στα δείγματα που δεν υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με HPP ήταν υψηλότερος από ό,τι στα δείγματα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με HPP. Αυτά τα ευρήματα φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με την έρευνα που δείχνει ότι το HPP είναι ένα αποτελεσματικό βήμα εξόντωσης.
Τα ευρήματα αυτής της δειγματοληψίας υπογραμμίζουν, επίσης, την ανάγκη οι μεταποιητές επεξεργασμένου αβοκάντο και γουακαμόλε και άλλοι στην αλυσίδα εφοδιασμού να συμμορφώνονται με τον κανόνα περί Τρέχουσας Ορθής Κατασκευαστικής Πρακτικής, Ανάλυσης Κινδύνων και Προληπτικών Ελέγχων για Ανθρώπινα Τρόφιμα βάσει Κινδύνων, όπως ισχύει.