Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φινλανδία: Πάνω από 600 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από σχολικά γεύματα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΦινλανδία: Πάνω από 600 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από σχολικά γεύματα
spot_img

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η πηγή της μόλυνσης είναι τορτίγια, που τα παιδιά παραπονέθηκαν πως δεν είχε καθόλου καλή γεύση.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει σε ύποπτο ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης σε πολλά σχολεία σε μια πόλη της Φινλανδίας.

Το ξέσπασμα αφορά την πόλη Mikkeli, στην οποία και υγειονομικοί έκαναν έρευνα, αποστέλλοντας ένα ερωτηματολόγιο στους γονείς των μαθητών και στο προσωπικό σχετικά με συμπτώματα που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια ή μετά τα σχολικά γεύματα στις 16 Αυγούστου, συνολικά 4.150 άτομα, εκ των οποίων οι 3.800 ήταν γονείς και οι υπόλοιποι καθηγητές και προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Food Safety News, όλα τα σχολεία είχαν τουλάχιστον λίγους ασθενείς. Το περιστατικό διερευνάται από την Φινλανδική Αρχή Τροφίμων (Ruokavirasto) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL), λαμβάνοντας δείγματα από διάφορα τρόφιμα έως ότου διαπιστωθεί η πηγή των ασθενειών. Εικάζεται μέχρι στιγμής ότι η αιτία αφορά τορτίγιες, που ήρθαν έτοιμες για κατανάλωση από άλλες κουζίνες, με γέμιση λαχανικών (γεμίστηκαν στο κάθε σχολείο ξεχωριστά), για τις οποίες μάλιστα αρκετοί μαθητές παραπονέθηκαν ότι δεν είχαν καλή γεύση και τους θύμισαν σαπούνι.

Ευτυχώς, η πλειοψηφία των ασθενών έχει αναρρώσει από τα σχετικά ήπια συμπτώματα που εμφάνισε, ενώ αναφορικά με τους μαθητές, τα συμπτώματά τους ξεκίνησαν μέσα σε μία ώρα μετά το φαγητό και το 75% μέσα σε έξι ώρες. Περίπου το 16% παρουσίασε συμπτώματα 12 ώρες μετά το φαγητό.

 Το πιο κοινό σύμπτωμα ήταν πόνος στο στομάχι μαζί με ναυτία, πονοκέφαλο, έμετο, διάρροια, πυρετό, πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις και μερικά ανέφεραν αίμα στα κόπρανα τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο