Ένα μικρό θέατρο του παραλόγου παίζεται στην Αμερική σχετικά με την επισήμανση μελιού όσον αφορά τις διατροφικές πληροφορίες για τα σάκχαρα.
Στις ΗΠΑ η ετικέτα Nutrition Facts αναφορικά με τα σάκχαρα μετρά περισσότερες από τρεις δεκαετίες και μετά από πολλές αλλαγές και αναθεωρήσεις, πλέον εμφανίζει πληροφορίες με δύο τρόπους: ως Προστιθέμενα Σάκχαρα και Συνολικά Σάκχαρα. Πχ στο αγελαδινό γάλα η ετικέτα αναφέρει 12 γραμμάρια Total Sugars (συνολικά σάκχαρα) επειδή προέρχονται από λακτόζη, μια φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα των θηλαστικών. Στο σοκολατούχο γάλα όμως, όπως αναφέρει και το foodinsight, αναγράφεται και η πληροφορία για την προσθήκη πρόσθετων σακχάρων. Σκοπός είναι να ενημερώνονται οι καταναλωτές για το τι ακριβώς καταναλώνουν.
Τι γίνεται με την επισήμανση των σακχάρων σε αγνό μέλι και αγνό σιρόπι σφενδάμου;
Η επισήμανση των σακχάρων γίνεται πιο δύσκολη για τρόφιμα όπως το αγνό (100%) μέλι και το αγνό σιρόπι σφενδάμου, επειδή αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν απλώς σάκχαρα – είναι σάκχαρα.
Το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά αγοράζονται επίσης για χρήση από τους καταναλωτές. Επειδή οι μοναδικές τους γεύσεις αποτελούν μέρος της ελκυστικότητάς τους, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η επισήμανση του αγνού μελιού ή του καθαρού σιροπιού σφενδάμου, ότι περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα θα ήταν παραπλανητική, αφήνοντας τους καταναλωτές με την εσφαλμένη εντύπωση ότι σε αυτά τα προϊόντα έχουν προστεθεί σάκχαρα και φαίνονται κάθε άλλο παρά 100% αγνά. Αυτό υποστήριξαν σθεναρά και οι λομπίστες του κλάδου (δηλαδή οι βιομηχανίες μελιού και σφενδάμου) λέγοντας ότι οι καταναλωτές θα νομίζουν ότι οι εταιρείες προσθέτουν ζάχαρη στο μέλι ή στο σιρόπι σφενδάμου.
Σύμφωνα με τον FDA, τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι σάκχαρα που είτε προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων είτε συσκευάζονται ως τέτοια, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων μονοσακχαριτών όπως η φρουτόζη, των δισακχαριτών όπως η σακχαρόζη και των σακχάρων από σιρόπια και μέλι. Αυτός ο ορισμός σημαίνει ότι το αγνό μέλι και το καθαρό σιρόπι σφενδάμου θεωρούνται προστιθέμενα σάκχαρα (ανεξάρτητα από τη φυσική τους προέλευση, τη συσκευασία ή τον τρόπο κατανάλωσης τους) και πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα Nutrition Facts ως πρόσθετα σάκχαρα.
Ο FDA, απαιτεί από αυτά τα προϊόντα να περιλαμβάνουν ένα ποσοστό ημερήσιας αξίας για τα προστιθέμενα σάκχαρα στην ετικέτα τους με τα Nutrition Facts. Εκτός από την ποσοστιαία ημερήσια τιμή για τα προστιθέμενα σάκχαρα, ο FDA έχει κάνει μια εξαίρεση που επιτρέπει τη χρήση του συμβόλου «†», το οποίο κατευθύνει τους αναγνώστες ετικετών σε μια υποσημείωση που εξηγεί τη συμβολή αυτών των σακχάρων στην συνιστώμενη ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η διατροφική δήλωση για το μέλι δεν είναι υποχρεωτική, αλλά εάν ο παρασκευαστής θέλει εθελοντικά να συμπεριλάβει στην ετικέτα διατροφικές πληροφορίες, αυτές θα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της ΕΕ 1169/2011 και θα πρέπει να αναγράφεται η ενεργειακή αξία, τα λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες, αλάτι, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, πολυόλες, άμυλο εδώδιμες ίνες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.