Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φόρος στις τσίχλες για να καθαρίζονται δρόμοι και πεζοδρόμια!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΦόρος στις τσίχλες για να καθαρίζονται δρόμοι και πεζοδρόμια!
spot_img

Οι Ιταλοί προτείνουν «καπέλο» σε κάθε πακέτο τσίχλας προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει τα έξοδα καθαρισμού που επιβαρύνουν τους δήμους

Φρεσκάρει την αναπνοή, δροσίζει τα φιλιά μας αλλά μολύνει κιόλας! Η τσίχλα αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών αλλά δυστυχώς, έχει μπελαλίδικη κατάληξη… κυρίως για τους οδοκαθαριστές που καλούνται καθημερινά να δώσουν αγώνα για να την ξεκολλήσουν και να καθαρίσουν δρόμους, πεζοδρόμια και άλλες επιφάνειες στις οποίες οι καταναλωτές αφήνουν τις τσίχλες τους, αφού τις απολαύσουν, αντί να τις πετάξουν στον κάδο απορριμάτων.

Η τσίχλα δεν λιώνει ποτέ γιατί αποτελείται από ζάχαρη, αρωματικές ύλες και κυρίως μη βιοδιασπώμενη κολλώδη ουσία. Ενώ οι αρχαιότερες μορφές τσίχλας ήταν φυτικές ρητίνες που εξάγονταν από δέντρα, οι περισσότερες από τις σημερινές τσίχλες αποτελούνται από παράγωγα πετρελαίου (καουτσούκ βουτυλίου, πολυαιθυλένιο και οξικό πολυβινύλιο, που χρησιμοποιούνται επίσης σε ντίζελ, πλαστικές σακούλες και κόλλα αντίστοιχα). Αυτά τα συστατικά είναι κρυμμένα στην ετικέτα πίσω από άλλες λέξεις χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Για να ξεκολλήσουν οι τσίχλες από δρόμους και πεζοδρόμια είναι απαραίτητη η χρήση νερού υπό πίεση και χημικών ουσιών. Το διάλυμα ρέει σε φρεάτια αποχέτευσης δημιουργώντας νέα ρύπανση. Στη συνέχεια, μετά τη φάση της αφαίρεσης, αρχίζει η απελευθέρωση μικροπλαστικών. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν το πρόβλημα, αλλά αρκεί να κοιτάξουν στην άσφαλτο ή το πεζοδρόμιο για να παρατηρήσουν τα σκούρα ή λευκά σημάδια. Στη Σιγκαπούρη, για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα, οι τσίχλες πωλούνται μόνο στα φαρμακεία από το 1992.

Φόρος για τον καθαρισμό των δρόμων;

Μία καλή ιδέα θα ήταν οι εταιρείες παραγωγής τσίχλας να προχωρήσουν σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ώστε αυτοί να αποκτήσουν σωστή συμπεριφορά κατά την απόρριψη.

Στην Ιταλία, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που προτείνουν τη θέσπιση φόρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Καπέλο» δηλαδή σε κάθε πακέτο τσίχλας προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει τα έξοδα καθαρισμού που επιβαρύνουν τους δήμους.

Ήδη, πολλά κράτη εφαρμόζουν φόρους στη ζάχαρη και το αλκοόλ επειδή έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία. Γιατί να μην επιβαρυνθούν και οι εταιρείες τσίχλας για την πώληση προϊόντων διατροφής που καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία;

Η πρόταση έρχεται σε μια εποχή που η τσίχλα έχει χάσει τη δημοτικότητά της και οι πωλήσεις της έχουν μειωθεί αισθητά από την εποχή της πανδημίας, μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο