Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι πόλεις με τα περισσότερα fast food – Φόβοι για αύξηση της παχυσαρκίας

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟι πόλεις με τα περισσότερα fast food - Φόβοι για αύξηση της παχυσαρκίας
spot_img

Στις Βρετανικές πόλεις Newcastle και Croydon υπήρξε πολλαπλασιασμός των καταστημάτων γρήγορου φαγητού, με τη δεύτερη να μετρά ένα για κάθε 1.000 από τους 400.000 κατοίκους της.

Σάλος επικρατεί σε βρετανικές πόλεις με τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, τα οποία πολλαπλασιάζονται σε ανησυχητικό βαθμό ακόμα και σε μικρές πόλεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Mirror, στην πόλη Newcastle, υπάρχουν 27,5 εστιατόρια γρήγορου φαγητού ανά 100.000 άτομα, γεγονός που την καθιστά την πόλη με τα περισσότερα fast food, ενώ στην πόλη Croydon , 300 μίλια προς τα νότια, υπήρξε επίσης πολλαπλασιασμός των καταστημάτων γρήγορου φαγητού, με ένα για κάθε 1.000 από τους 400.000 κατοίκους της πόλης.

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, αν αναλογιστεί κανείς πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ παχυσαρκίας στη δυτική Ευρώπη, με δύο στους τρεις ενήλικες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και ένα στα τρία παιδιά να φτάνει σε αυτό το στάδιο μέχρι να ολοκληρώσει το δημοτικό σχολείο.

“Όντας φοιτητής, είναι σίγουρα πιο δύσκολο να πάρεις φρέσκα προϊόντα και να τρως μεγάλα γεύματα όλη την ώρα, αλλά μπορείς να πάρεις ένα φαγητό σε πακέτο που θα σε χορτάσει ακόμα περισσότερο μόνο για λίγες λίρες”, λέει στην Mirror 24χρονη Amber, η οποία γεννήθηκε στο Newcastle αλλά έχει μετακομίσει στο Λονδίνο, και επισημαίνει πως το γρήγορο φαγητό είναι βολικό. “Σχολάω το νωρίτερο στις 19.00 και μέχρι να φτάσω σπίτι είμαι εξαντλημένη οπότε θα παραγγείλω κάτι. Είναι απλά πιο εύκολο”, λέει.

Την ίδια στιγμή, ο 29χρονος Andy Page, που μεγάλωσε στο Newcastle και έχει παρατηρήσει μια αλλαγή με τον αυξανόμενο αριθμό καταστημάτων γρήγορου φαγητού, είπε στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο ότι “υπάρχει πολύ γρήγορο φαγητό σε μια πολύ μικρή περιοχή…Τρώω συχνά γρήγορο φαγητό, γιατί είναι χορταστικό και εύκολο”.

Η μαμά των δύο, η Kelly Staines, 39 ετών, προσθέτει ότι “υπάρχει τεράστια ανάπτυξη στο πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού γύρω από το Newcastle. Υπάρχουν φαγητά σε κάθε δρόμο και δεν υπάρχει πια “χώρος” για ψώνια, απλά πολλά μέρη για φαγητό”.

Φυσικά, εκτός από τις εταιρείες που κερδοφορούν η ανάγκη των πολιτών για φτηνό φαγητό ευνοεί το δίχως άλλο την αύξηση των καταστημάτων που προσφέρουν φαγητό πακέτο. Αν πάρουμε ως παράδειγμα το παραδοσιακό fish and chips, δηλαδή ψάρι πανέ με τηγανητές πατάτες που είναι ένα παραδοσιακό βρετανικό γεύμα, οι καταναλωτές πλέον προτιμούν να το αγοράσουν από κάποιο μαγαζί από το να το φτιάξουν, μιας και η τιμή του ψαριού έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Ένας ακόμα παράγοντας για το Newcastle είναι ότι έχει έντονη νυχτερινή ζωή, με κλαμπ που κρατάνε μέχρι νωρίς το πρωί και μετά την πανδημία που ο κόσμος έβγαινε περισσότερο, αποζητούσε φαγητό μετά την έξοδο.  

Στην πόλη Croydon, οι κάτοικοι έχουν, επίσης, κατακλυστεί από Burger King, McDonald’s, KFC και Five Guys. Οι γονείς της βρετανικής αυτής πόλης δυσαρεστούνται που τα παιδιά τους, παρασυρόμενα από την υπερπροσφορά fast food, δύσκολα θα επιλέξουν πια τα υγιεινά γεύματα και απαιτούν το δημοτικό συμβούλιο να κάνει κάτι για να περιορίσει το φαινόμενο.

Ο Marlon Dawkins, 38χρονος εργαζόμενος στην εταιρεία τρένων στο Croydon, δήλωσε στη Mirror το εξής: “Είναι τρομακτικό το πόσα εστιατόρια fast food υπάρχουν. Αλλά πρόκειται για μια περιοχή χαμηλού εισοδήματος, επομένως είναι κατανοητό. Τα παιδιά ενός φίλου είναι πλέον θαμώνες στα μαγαζιά με κοτόπουλο και τηγανητές πατάτες που όταν πάνε οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ήδη τον αριθμό της παραγγελίας τους από έξω”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο