Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος από τσιπς – Διανέμονται σε 14 χώρες – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚίνδυνος από τσιπς - Διανέμονται σε 14 χώρες - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Νάτσος που πωλούνται σε 14 χώρες ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Οι Αρχές της Ολλανδίας ενημέρωσαν 13 χώρες (Αυστρία Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία Ουγγαρία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία) για σοβαρό κίνδυνο από σνακ nacho με τυρί. Σύμφωνα με την ειδοποίηση, που έγινε μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (Rapid Alert System for Food and Feed), αναφέρει ότι τα σνακ περιέχουν γάλα που είναι βασικό αλλεργιογόνο, χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα.

Τα νάτσος ανακλήθηκαν ήδη από την αγορά του Βελγίου ενώ πιθανότατα διανέμονται και στη χώρα μας. Πρόκειται για τα  nacho cheese snack μάρκας  Rockly. «Εάν είστε αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στο γάλα, μην καταναλώσετε αυτό το προϊόν και επιστρέψτε το στο σημείο πώλησης από όπου το αγοράσατε» προειδοποίησαν οι αρχές τους καταναλωτές.

Τα νάτσος που περιέχουν γάλα χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα

Περιγραφή προϊόντος:
• Όνομα προϊόντος: τυρί Nacho
• Μάρκα: Rockly
• Ημερομηνία λήξης (THT): 12/08/2026
• Αριθμός παρτίδας: 8122034
• Βάρος: 18 g.

Τα μη δηλωμένα αλλεργιογόνα έχουν αναγνωριστεί ως ο πιο κοινός τύπος ανάκλησης για λάθη στην ετικέτα, με κορυφαία το γάλα, την γλουτένη και τους ξηρούς καρπούς.  Οι λόγοι για τα λάθη στην επισήμανση τροφίμων είναι σφάλμα συσκευασίας και εκτύπωσης, αστοχίες αλυσίδας εφοδιασμού, αλλαγή σύνθεσης προϊόντος και συστατικών, διασταυρούμενη μόλυνση και αστοχία διαδικασίας/σφάλμα παραασκευής. Ωστόσο η βασική αιτία του σφάλματος επισήμανσης παραμένει ανεπαρκώς αναφερόμενη ή άγνωστη.

Το γάλα χαρακτηρίζεται «τροφικό αλλεργιογόνο προτεραιότητας» γι΄αυτό εάν το γάλα αποτελεί μέρος της σύνθεσης του προϊόντος, πρέπει να δηλώνεται στον κατάλογο των συστατικών ή σε ξεχωριστή δήλωση «περιέχει» αμέσως μετά τη λίστα των συστατικών. Τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στο γάλα διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν γάλα. Η αλλεργία στο γάλα είναι μια άτυπη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο γάλα και στα προϊόντα που περιέχουν γάλα. Είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Το αγελαδινό γάλα είναι η συνήθης αιτία αλλεργίας στο γάλα, αλλά το γάλα από πρόβατα, κατσίκες, βουβάλια και άλλα θηλαστικά μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίδραση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες (60%) βασίζονται στην ανάγνωση της συσκευασίας του προϊόντος στο κατάστημα για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα – αλλά μόνο ένας στους τέσσερις που ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων (24%) βρίσκει πάντα τις πληροφορίες που χρειάζεται. Σε έρευνα του GS1UK, πάνω από τα μισά άτομα με τροφικές αλλεργίες (56%) είχαν αλλεργική αντίδραση από εσφαλμένη ή ασαφή συσκευασία τροφίμων, με το 23% να έχει υποστεί πολλαπλές αντιδράσεις.

Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος. Τα σημεία και τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, έμετο, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα. Η αλλεργία στο γάλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναφυλαξία – μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο