Επί του παρόντος δεν παράγεται ούτε η μισή ποσότητα αλεύρων που απαιτείται για την παραγωγή ψωμιού.
Η κουβανική βιομηχανία τροφίμων αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του οικονομικού εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την άφιξη πλοίων που μεταφέρουν βασικές προμήθειες πιο περίπλοκη, με την έλλειψη ψωμιού να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το Υπουργείο Βιομηχανίας Τροφίμων δήλωσε ότι η έλλειψη αυτή που προσφέρεται μέσω της κάρτας σιτηρεσίου οφείλεται σε «συγκεκριμένες καταστάσεις» με «προγραμματισμένες αποστολές», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.
Η Κούβα εισάγει περίπου το 80% των προϊόντων που καταναλώνει και τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει συμφωνίες με συμμαχικές χώρες, όπως η Ρωσία, για να εξασφαλίσει την είσοδο του αλεύρου σίτου για την παρασκευή ψωμιού, βασικό στοιχείο στη διατροφή της Κούβας. «Τις επόμενες ημέρες, η παραγωγή ψωμιού θα επηρεαστεί σοβαρά σε κάθε περιοχή, λόγω της αστάθειας στην προμήθεια πρώτων υλών», εξήγησε ο εμπορικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Milling Company, Zaily Pérez Hernández, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα Cubadebate.
Στη χώρα διατίθενται πέντε αλευρόμυλοι για την επεξεργασία του σιταριού, αλλά αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένας στο Cienfuegos, που παράγει 250 τόνους αλεύρι την ημέρα, ενώ απαιτούνται 20.000 τόνοι μηνιαίως μόνο για την παραγωγή ψωμιού για το ρυθμιζόμενο οικογενειακό καλάθι. Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Ομίλου Βιομηχανίας Τροφίμων, Emerio González Lorenzo, δήλωσε ότι το Υπουργείο διερευνά εναλλακτικές λύσεις με άλλους κρατικούς οργανισμούς και μικρές και μεσαίες ιδιωτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η Κούβα ξοδεύει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για εισαγωγές τροφίμων και το βασικό καλάθι είναι το πακέτο επιδοτούμενων τροφίμων που αντιστοιχεί σε κάθε Κουβανό μέσω της κάρτας συσσιτίου. Η έλλειψη αλευριού για τη διανομή ψωμιού έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων μπλακ άουτ λόγω ελλείψεων καυσίμων τους τελευταίους δύο μήνες. Η Κούβα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, συχνές διακοπές ρεύματος, αυξημένο πληθωρισμό και μερική δολαριοποίηση της οικονομίας, όλα επιδεινωμένα από την πανδημία, τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τα λάθη στην οικονομική και νομισματική πολιτική.
Εν τω μεταξύ, η κρατική εταιρεία της Κούβας Unión Eléctrica (UNE) ανέφερε ταυτόχρονες διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν σχεδόν το 32% της χώρας τις απογευματινές και βραδινές ώρες, που αποδίδονται κυρίως στο έλλειμμα καυσίμων ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενεργειακή κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί φέτος, με τις περικοπές υπηρεσιών να κυμαίνονται μεταξύ 20% και πάνω από 30% της επικράτειας από τον Ιανουάριο, λόγω έλλειψης καυσίμων και βλαβών σε θερμοηλεκτρικές μονάδες.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, οι κουβανικές αρχές εργάζονται για να βρουν λύσεις για να μετριάσουν τον αντίκτυπο στον πληθυσμό και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.