Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νόμος “FAST Recovery Act”: Η επανάσταση στις εργασιακές συνθήκες στα fast food

ΑρχικήΝέαΝόμος "FAST Recovery Act": Η επανάσταση στις εργασιακές συνθήκες στα fast food
spot_img

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Σακραμέντο έβαλε προσωρινά φρένο στην εφαρμογή νέου νόμου για τον καθορισμό των συνθηκών σε αλυσίδες fast food. Tι περιλαμβάνει και ποιοι αντιτίθενται σε αυτόν;

Mπλόκο άσκησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Σακραμέντο των ΗΠΑ σε ένα νέο νόμο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε να συσταθεί ένα συμβούλιο διορισμένο από την πολιτεία για να διαπραγματεύεται τις αμοιβές και τις ώρες εργασίας των εργαζομένων στη βιομηχανία φαστ φουντ.

Ο νόμος FAST Recovery Act, ο οποίος αποκαλείται επίσης Νόμος για τη λογοδοσία και τα πρότυπα για το Fast Food, υπεγράφη από τον κυβερνήτη Gavin Newsom στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, βάσει δικαστικής απόφασης στις 30 Δεκεμβρίου 2022, η εφαρμογή του σταματά προσωρινά, μέχρι το δικαστήριο εκδικάσει την υπόθεση και αποφασίσει εάν θα εκδώσει προδικαστική διαταγή.

Τι περιλάμβανε ο νόμος

Όπως αναφέρεται και στον ιστότοπο SHRM, o νόμος αφορά εστιατόρια στην κατηγορία fast food στην Καλιφόρνια, περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και που διαθέτουν είτε κοινή επωνυμία είτε κοινά χαρακτηριστικά εμφάνισης ή ευρύτερου μάρκετινγκ.

Βάσει νόμου, θα σχηματιστεί ένα 10μελές συμβούλιο για τη θέσπιση προτύπων για την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας. Χαρακτηριστικά, το συμβούλιο θα μπορούσε να αυξήσει τον κρατικό κατώτατο μισθό έως και 22 δολάρια την ώρα το 2023 και έως και 3,5% ετησίως στη συνέχεια.

Το συμβούλιο θα μπορούσε, επίσης, να θέσει ελάχιστα πρότυπα για τις μέγιστες ώρες εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια του εργασιακού χώρου. Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να επιβάλει παροχές, όπως πληρωμένες διακοπές ή αναρρωτική άδεια στη διοίκηση.

Η σύσταση του συμβουλίου θα είναι ανάμεικτη και θα περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- έναν εκπρόσωπο από το Υπουργείο Εργασιακών Σχέσεων του κράτους και εκπροσώπους από τη διοίκηση εστιατορίων και franchise, αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων.

Είναι, ακόμα πολύ σημαντικό εργασιακό πλεονέκτημα πως ο νόμος επιτρέπει στους εργαζόμενους να μηνύσουν εταιρείες για απόλυση, διάκριση ή αντίποινα εναντίον τους για άσκηση των δικαιωμάτων τους που θεσπίζονται από τον νόμο FAST Recovery Act.

Γιατί είναι σημαντική η θέσπιση ενός τέτοιου νόμου για τους εργαζομένους σε ταχυφαγεία

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 από το Εργατικό Κέντρο του UCLA, οι εργαζόμενοι σε καταστήματα και αλυσίδες fast food στην κομητεία του Λος Άντζελες αντιμετώπιζαν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά τραυματισμών, βίας στο χώρο εργασίας, παρενόχλησης, εκδίκησης και κλοπής μισθών.

Ένα σημαντικό ποσοστό- 58%- των εργαζομένων σε fast food ανέφεραν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια, όπως ανεπαρκές προσωπικό για να χειριστεί τον φόρτο εργασίας, μη ασφαλή δάπεδα, χαλασμένο εξοπλισμό και άσκηση πίεσης από τους ανωτέρους για να εργάζονται με ταχείς ρυθμούς.

Ποιοι αντιτίθενται στο νόμο

Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει μια ομάδα εστιατορίων και επιχειρήσεων που προσπαθεί να ανατρέψει την εφαρμογή του νόμου, μέσω δημοψηφίσματος για το ψηφοδέλτιο της Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του 2024.

Εάν το δημοψήφισμα πληροί τις προϋποθέσεις για το ψηφοδέλτιο, θα μπλοκάρει τον νόμο FAST Recovery Act έως ότου οι ψηφοφόροι αποφασίσουν διαφορετικά. Η προθεσμία για τις εκλογές για την επαλήθευση δείγματος υπογραφών είναι στις 25 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εστιάτορες και ιδιοκτήτες fast food που ενδέχεται να βρεθούν στην αντίπαλη πλευρά του νόμου. Ορισμένοι καταναλωτές, καθώς και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, της Εθνικής Ένωσης Εστιατορίων και της Διεθνούς Ένωσης Franchise, υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα αύξανε το εργατικό κόστος και ως εκ τούτου θα ανέβαζε τις τιμές των τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εντομοφαγία στην ΕΕ: Η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν έθεσε θέμα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τις απαιτήσεις υποχρεωτικής επισήμανσης.

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα