Τουρκικές αρχές επιβάλλουν πρόστιμα άνω των 69.000 ευρώ σε ιδιωτικά εργαστήρια τροφίμων για εναρμονισμένες πρακτικές καθορισμού τιμών και ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών.
Τρεις ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου τροφίμων στην Τουρκία κρίθηκαν ένοχες για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Ανταγωνισμού της Τουρκίας (Rekabet Kurumu). Η υπόθεση αφορούσε καταγγελίες για συμφωνία καθορισμού τιμών και ανταλλαγή εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ πέντε ιδιωτικών εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων. Η έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, οδηγώντας στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων σε τρεις από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δείτε βίντεο με κάμπιες και σκουλήκια να “κάνουν βόλτες” σε ρύζι από μεγάλο σουπερμάρκετ στο Ηράκλειο – Καταγγελία στο cibum
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης από πισίνα – Δύο έφηβοι στη ΜΕΘ
Οι εταιρείες και τα πρόστιμα
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι εξής εταιρείες κρίθηκαν ότι προέβησαν σε συντονισμένες πρακτικές καθορισμού τιμών και ανταλλαγής ανταγωνιστικά ευαίσθητων πληροφοριών:
- Kalite Sistem Laboratuvarları AŞ: Πρόστιμο 1.353.000 TRY, που αντιστοιχεί σε περίπου 39.240 ευρώ.
- Veltıa Laboratuvar ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ (STA Kalite Kontrol Gıda Laboratuvarı AŞ): Πρόστιμο 678.000 TRY, περίπου 19.660 ευρώ.
- Southern Agricultural Services Tarım Ltd. Şti.: Πρόστιμο 357.000 TRY, περίπου 10.350 ευρώ.
Αντιθέτως, οι εταιρείες Çevre Endüstriyel Analiz Sanayi ve Ticaret AŞ και Radix Analiz Laboratuvar Hizmetleri Ticaret AŞ απαλλάχθηκαν από οποιαδήποτε κατηγορία, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία εμπλοκής τους σε αντικανονικές πρακτικές.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το ελληνικό εστιατόριο που βρέθηκε να πουλάει λευκό τυρί τελεμέ ως φέτα ΠΟΠ – Το παραδέχθηκε ο υπεύθυνος της κουζίνας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Περιττώματα ποντικού μέσα σε δημητριακά πρωινού βρήκε καταναλωτής – Ευρωπαϊκή προειδοποίηση για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κυκλοφορεί πλαστή βότκα με επικίνδυνο χημικό που φέρει ετικέτα γνωστής μάρκας – Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
Η απόφαση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της διαφάνειας και του θεμιτού ανταγωνισμού στον ευαίσθητο τομέα των ελέγχων τροφίμων, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η παρέμβαση της Αρχής Ανταγωνισμού της Τουρκίας στέλνει σαφές μήνυμα ότι η παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, ακόμα και σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως ο ποιοτικός έλεγχος τροφίμων, δεν πρόκειται να μείνει ατιμώρητη. Η υπόθεση αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στον τρόπο λειτουργίας των εργαστηρίων, καθώς και στην ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών για τον κλάδο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 4χρονη με HUS – Κόλλησε E. coli από το σκυλάκι της που είχε φάει μολυσμένη τροφή – Η εταιρεία αρνείται ανάκληση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη εταιρεία ανακαλεί 15 είδη ψωμιού – Εντοπίστηκε σοβαρό σφάλμα κατά τη διάρκεια κρατικού ελέγχου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Βγάλτε οπωσδήποτε αυτές τις συσκευές από την πρίζα πριν φύγετε για διακοπές!
