Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Στο σκαμνί» 8 άτομα και 12 εταιρείες για πώληση τόνου από παράνομη αλιεία και νόθευση του με πρόσθετα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων«Στο σκαμνί» 8 άτομα και 12 εταιρείες για πώληση τόνου από παράνομη αλιεία και νόθευση του με πρόσθετα
spot_img

Με χημικά επιχειρούσαν να δώσουν εικόνα φρεσκάδας στα ψάρια, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών

Η Ισπανίδα δικαστής María Tardón, πρότεινε να δικαστούν οκτώ άτομα και δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Ricardo Fuentes, για εμπορία ερυθρού τόνου από παράνομη αλιεία, ξέπλυμα «μεγάλων» κερδών και εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας.

Η δικαστής διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για εγκληματικές πράξεις που συνδέονται με την αλιεία και τη νόθευση τόνου με πρόσθετα. Συγκεκριμένα, στη διάταξή της η δικαστής θεωρεί ότι τα γεγονότα που διερευνώνται μπορεί να συνιστούν αδικήματα παραποίησης εγγράφων, κατά της δημόσιας υγείας, κατά της πανίδας, κατά των καταναλωτών, με συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο όμιλος εταιρειών Ricardo Fuentes, αναφέρει το ψήφισμα, είναι ένας από τους κύριους παγκόσμιους εξαγωγείς ερυθρού τόνου, έχει την έδρα του στην Καρθαγένη και κατέχει φάρμες πάχυνσης στις επαρχίες της Μούρθια, καθώς και στη Μάλτα και την Τυνησία και παγίδες στο Κάντιθ του Μαρόκου, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Η διάταξη εξηγεί ότι μέρος της δραστηριότητας της οργάνωσης διεξήχθη νόμιμα, σύμφωνα με διοικητικούς κανονισμούς, ενώ άλλο μέρος πραγματοποιήθηκε παράτυπα με την εισαγωγή στην αγορά παρανόμως αλιευμένου τόνου, με παράλειψη ή παραποίηση των εγγράφων.

Η δικαστής επισημαίνει ότι κατά την έρευνα καταγράφηκαν «άθλιες συνθήκες υγιηνής» στις εγκαταστάσεις ενώ κατά τη μεταφορά των εμπορευμάτων δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές υγιεινής όπως η απομόνωση των τροφίμων σε αεροστεγείς ή προστατευμένες συσκευασίες.

Προσθέτει ότι η συνεχής απόκτηση τόνου παράνομης προέλευσης και η κάλυψη του στην εμπορική διακίνηση μέσω παραποιημένων, τροποποιημένων ή προσομοιωμένων εγγράφων, εμπόδιζε την ιχνηλασιμότητα του τροφίμου.

Μέρος των δειγμάτων ερυθρού τόνου ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά γινόταν βελτίωση της εμφάνισης μέσω της έγχυσης προσθέτων για να δώσουν μια εικόνα φρεσκάδας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Στα δείγματα ψαριών που αναλύθηκαν, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις ισταμίνης σε επίπεδα υψηλότερα από το μέγιστο ενδεδειγμένο. Επιπλέον, η δικαστής τονίζει ότι ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων έγινε αντιληπτός στον εντοπισμό ορισμένων τροφικών δηλητηριάσεων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο