Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ταϊβάν: 4 νεκροί από τροφική δηλητηρίαση- Θετικός ο σεφ στην ουσία Bongkrekic acid (BA)

ΑρχικήΝέαΥγείαΤαϊβάν: 4 νεκροί από τροφική δηλητηρίαση- Θετικός ο σεφ στην ουσία Bongkrekic acid (BA)
spot_img

Από που μεταδίδεται η θανατηφόρα τοξίνη.

    Σε θάνατο οδηγήθηκαν τέσσερεις άνθρωποι στην Ταϊβάν μετά από σοβαρά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης απο υποκατάστημα της αλυσίδας εστιατορίων της Μαλαισίας Polam Kopitiam στην Ταϊβάν, σύμφωνα με άρθρο των NewStraitsTimes. Σύμφωνα με αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Ταϊβάν, ο πιο πρόσφατος θάνατος που συνδέεται με αυτό το περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης ήταν μια 40χρονη γυναίκα που υπέκυψε σε πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Μόλις τρεις ημέρες πριν, ένας άλλος πελάτης είχε επίσης πεθάνει λόγω παρόμοιων επιπλοκών.

  Τα δυστυχή γεγονότα ξεκίνησαν όταν το τελευταίο θύμα, μια γυναίκα, δείπνησε στο παράρτημα Xinyi της Ταϊπέι του Polam Kopitiam στα μέσα Μαρτίου. Λίγο μετά την επιστροφή της στο σπίτι, άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα ναυτίας, εμετού και διάρροιας. Η κατάσταση κλιμακώθηκε και η γυναίκα βρισκόταν στην εντατική για πάνω από ένα μήνα. Παρά τις επείγουσες θεραπείες, η κατάστασή της επιδεινώθηκε με πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και μόλυνση, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να πάρει τη δύσκολη απόφαση να διακόψει περαιτέρω ιατρική παρέμβαση.

   Το Focus Taiwan αναφέρει ότι 35 άτομα αρρώστησαν αφού έφαγαν στο εστιατόριο από τις 18 έως τις 24 Μαρτίου. Από τα 35, τρία άτομα χρειάστηκαν θεραπεία εντατικής θεραπείας με το πιο πρόσφατο θάνατο μεταξύ τους. Ο ένας από τους δύο ασθενείς που βρίσκονται ακόμη στην εντατική έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ενώ ο άλλος παραμένει υπό θεραπεία.

   Μετά από ανάκριση από τις αρχές στα τέλη Μαρτίου, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων Polam Kopitiam ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό και για τους δύο θανάτους εκείνη την εποχή. Συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί πλήρως για την αιτία της τροφικής δηλητηρίασης.

Η πηγή της επιδημίας πιστεύεται ότι είναι μια θανατηφόρα τοξίνη που ονομάζεται bongkrekic acid, η οποία βρέθηκε σε δείγματα κοπράνων από τον σεφ του εστιατορίου. Δείγματα που ελήφθησαν από τα χέρια του σεφ τρεις ημέρες νωρίτερα φέρεται να βρέθηκαν θετικά για την τοξίνη. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το μπονγκρεκικό οξύ ανιχνεύθηκε στους περισσότερους άρρωστους. «Αυτό το τραγικό περιστατικό υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων και των αυστηρών πρακτικών υγιεινής στη βιομηχανία τροφίμων, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό», δήλωσε ένας εθνικός δικηγόρος για την ασφάλεια των τροφίμων. «Οι αρχές πρέπει να διερευνήσουν διεξοδικά την αιτία της επιδημίας για να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

   Σύμφωνα με στοιχεία του NIH, περιστατικά δηλητηρίασης που προκαλούνται από το bongkrekic acid (BA), έναν από τους μεταβολίτες του Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans (B. cocovenenans), έχουν αναφερθεί στην Ινδονησία, τη Μοζαμβίκη και την Κίνα. Τα αναφερόμενα ποσοστά θνησιμότητας ήταν κατά μέσο όρο 60%, 32% και 26,5%, αντίστοιχα. Στην Κίνα, το B. cocovenenans ονομάζεται συχνά Pseudomonas cocovenenans subsp. farinofermentans.

   Τον Οκτώβριο του 2020, 9 άτομα στην κομητεία Jidong της επαρχίας Heilongjiang πέθαναν αφού κατανάλωσαν ένα σπιτικό προϊόν ζυμωμένου καλαμποκιού, ξινή σούπα, με ποσοστό θνησιμότητας 100%. Το ΒΑ ανιχνεύθηκε τόσο σε δείγματα τροφίμων όσο και σε βιολογικά δείγματα με περιεκτικότητα 330 mg/kg και 3 mg/L, αντίστοιχα. Οι δόσεις BA που καταναλώθηκαν από τα περιστατικά ήταν περίπου 22-33 φορές τη θανατηφόρα δόση στον άνθρωπο.

   Η κατανάλωση προϊόντων αλεύρου καλαμποκιού που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλοιωμένη φρέσκια τρέμελα ή μαύροι μύκητες και προϊόντα μεταμορφωμένου αμύλου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από BA. Θα πρέπει να ενισχυθεί η αγωγή υγείας, ώστε να αποφεύγονται οι σπιτικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση με άμυλο και να μην καταναλώνονται τρόφιμα που έχουν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο