Δεν πρόκειται για “food taster” τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί βασιλείς, αλλά κάτι πιο απλό, αλλά αποτελεσματικό
Η Βασίλισσα Ελισάβετ II είχε τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα για να προστατεύεται από κάθε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης. Το πως διαχειριζόταν αυτόν τον κίνδυνο το προσωπικό του παλατιού, αποκαλύφθηκε στο ντοκιμαντέρ του Channel 5, με τίτλο Secrets of the Royal Kitchen. Ο τρόπος χαρακτηρίστηκε πολύ απλός πλην πανέξυπνος και αποτελεσματικός…
Η βασίλισσα διοργάνωνε πολύ συχνά μεγάλα συμπόσια, γιορτές και δείπνα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ συμμετείχε ως επίσημη προσκεκλημένη σε πολλές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Και φυσικά ο κίνδυνος δηλητηρίασης κατά αναλογία ήταν και πολύ υψηλός.
Κατά τη διάρκεια αυτών των συμποσίων το προσωπικό της Αυτής Μεγαλειότητας έπρεπε να ακολουθήσει ένα σοβαρό πρωτόκολλο για να την κρατήσει ασφαλή – και ο τρόπος μπορεί να σας εκπλήξει: Ο σεφ του παλατιού ετοίμαζε τα πιάτα για όλους τους καλεσμένους. Σύμφωνα με τη New York Post, ένας υπηρέτης διάλεγε τυχαία ένα πιάτο για εκείνη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν κάποιον, από το να δηλητηριάσει το φαγητό της.
Σύμφωνα με την Έμιλι Άντριους, ανταποκρίτρια της βασιλικής οικογένειας. «Αφού όλα τα πιάτα είναι έτοιμα, άτομο από το κατώτερο προσωπικό επιλέγει τυχαία ένα από τα πιάτα που θα σερβιριστεί στη μεγαλειότητά της. Επομένως, αν κάποιος ήθελε να δηλητηριάσει την μονάρχη, θα έπρεπε να δηλητηριάσει όλη την παρτίδα και όλους τους συνδαιτημόνες της».
Πάντως η μονάρχης ήταν αρκετά επιλεκτική και πραγματικά μισούσε πολλά τρόφιμα και συστατικά όπως τα στρείδια και το σκόρδο. Όσο για το κρεμμύδι υπήρχε στενό όριο για την ποσότητα του στο φαγητό.
Το ντοκιμαντέρ αποκάλυψε επίσης ότι οι επισκέπτες του Μπάκιγχαμ έπρεπε να ακολουθούν ορισμένους αυστηρούς κανόνες ενώ δειπνούσαν με την Elizabeth Queen.
Έπρεπε να ολοκληρώσουν το γεύμα τους πριν εκείνη τελειώσει το φαγητό της. Αυτή είναι μια παλιά παράδοση που αποτελούσε περισσότερο πρόβλημα στο παρελθόν καθώς οι επισκέπτες έτρωγαν γρήγορα για να προλάβουν. Δεν είναι σαφές εάν το παλάτι εξακολουθεί να απαιτεί από τους επισκέπτες να ακολουθήσουν αυτό το πρωτόκολλο ή αν έχουν γίνει πιο ευέλικτοι τα τελευταία χρόνια.
Επίσης κανείς δεν μπορούσε να καθίσει μέχρι να καθίσει η Ελίζαμπεθ, και κανείς δεν μπορούσε να αρχίσει να τρώει πριν ξεκινήσει εκείνη.
Η Ελισάβετ είχε επίσης ένα προσωπικό μενού που φτιαχνόταν σύμφωνα με τις προτιμήσεις της. Προγραμμάτιζε τα γεύματά της τρεις μέρες νωρίτερα για να δώσει στον σεφ του παλατιού άφθονο χρόνο για να συγκεντρώσει υλικά.