Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Brexit και Covid έφεραν μείωση στις εξαγωγές τροφίμων και ποτών

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΒρετανία: Brexit και Covid έφεραν μείωση στις εξαγωγές τροφίμων και ποτών
spot_img

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Food and Drink Foundation, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. £ (-15,9%) τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των πωλήσεων στην ΕΕ κατά 2,4 δισ. £ (-23,7%) που οφείλεται στα νέα εμπόδια στο εμπόριο με την ΕΕ λόγω Brexit και στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, όπως αναφέρει το FDF.

Οι εξαγωγές σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (-44,5%), της Ιταλίας (-43,3%) και της Ισπανίας (-50,6%) έχουν πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά από το 2019, ενώ οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί περισσότερο από ένα τρίμηνο από το 2019. Αυτό αντιπροσωπεύει απώλεια σχεδόν 0,75 δισ. λιρών σε πωλήσεις.

Οι παγκόσμιες εξαγωγές ουίσκι και σολομού έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, με τις πωλήσεις και των δύο προϊόντων να αυξάνονται κατά 21% σε σύγκριση με το 2020. Όλα τα άλλα σημαντικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος (-18,4%), του τυριού (-13,2%) και του χοιρινού (-5,7%) σημείωσαν πτώση, με εξαίρεση τα αναψυκτικά που αυξήθηκαν κατά 11% από το 2020.

Οι εισαγωγές έχουν επηρεαστεί άσχημα από το 2019, με τις πωλήσεις από την ΕΕ να έχουν μειωθεί σχεδόν 11% τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την Covid – πτώση άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Οι εισαγωγές από την Ολλανδία (-19%), την Ιρλανδία (-20,1%) και τη Γερμανία (-33,1%) επλήγησαν περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόζει τους καθυστερημένους ελέγχους εισαγωγής προϊόντων που φθάνουν από την ΕΕ το 2022, η FDF δηλώνει ότι αυτό θα επηρεάσει περαιτέρω το κόστος και τη διαθεσιμότητα των προμηθειών τροφίμων και ποτών από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των βασικών συστατικών και πρώτων υλών που απαιτούνται από τους κατασκευαστές του ΗΒ.

Ο Dominic Goudie, επικεφαλής του Διεθνούς Εμπορίου, του FDF, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε πόσο άσχημα έχει επηρεαστεί το εμπόριο μας με την ΕΕ, με τους μικρότερους εξαγωγείς μας να έχουν πληγεί περισσότερο. Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την ΕΕ για να βελτιώσει την εφαρμογή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας για να διασφαλίσει ότι λειτουργεί για τις μικρές επιχειρήσεις, διαφορετικά αυτή η ύφεση θα είναι εδώ για να μείνει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο