Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Προς κατάργηση τα φύλλα αλουμινίου από τα μπουκάλια στα αφρώδη κρασιά

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΒρετανία: Προς κατάργηση τα φύλλα αλουμινίου από τα μπουκάλια στα αφρώδη κρασιά
spot_img

Οι Βρετανοί θα καταργήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου το αλουμινένιο περιτύλιγμα στο λαιμό των μπουκαλιών που είναι επιβεβλημένο από την ΕΕ για σαμπάνιες και αφρώδη.

Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που επιβάλλει η EE και σχετίζεται με τη συγκεκριμένη συσκευασία, κάτι που όμως αναμένεται να καταργηθεί στην Βρετανία. Σύμφωνα με άρθρο 57 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής, ο ισχύον νόμος απαιτεί ότι όλες οι φιάλες αφρώδους οίνου πρέπει να “καλύπτονται από φύλλο αλουμινίου που καλύπτει πλήρως το πώμα και ολόκληρο ή μέρος του λαιμού “. Εάν στη Βρετανία καταργηθεί μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από τους παραγωγούς, αλλά και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με το The Drink Business, τα αγγλικά οινοποιεία πρόκειται με αυτόν το τρόπο να εξοικονομήσουν 10- 50 πέννες (0,11-0,57 ευρώ) σε κάθε μπουκάλι που παρασκευάζεται, κάτι που θα έχει όφελος και για την τσέπη του πελάτη. Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak είπε ότι “ένα πιο λιτό ρυθμιστικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και την προώθηση της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας”.

Ορισμένοι ανά διαστήματα έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την υποχρεωτικότητα του αλουμινίου στα μπουκάλι, υποστηρίζοντας πως εξυπηρετεί μόνο αισθητικούς σκοπούς, και τονίζουν πως πετιέται αμέσως μετά το άνοιγμα δημιουργώντας περιττά απόβλητα. Πράγματι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το 2020 ότι: «Το φύλλο δεν έχει άλλα λειτουργικά χαρακτηριστικά και συνήθως αφαιρείται και πετιέται αμέσως πριν από την κατανάλωση του κρασιού».

Υπάρχει, ωστόσο, το επιχείρημα ότι το αλουμινόχαρτο συμβάλλει στην αίσθηση πολυτέλειας ενός μπουκαλιού αφρώδους οίνου, είτε πρόκειται για σαμπάνια, Prosecco, Cava ή αγγλικό αφρώδη οίνο και επηρεάζει την τελική απόφαση του καταναλωτή.

Οι Άγγλοι Οινοποιοί σε δηλώσεις τους στο The Drink Business, είπαν πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει, όπου είναι δυνατόν, να μπορούν να αποφασίζουν μόνες τους τι να κάνουν, επομένως είναι καλό να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα.

Αν και πολλοί λένε πως η κάλυψη δεν έχει καμία λειτουργικότητα, υπάρχουν “διάφοροι τεχνικοί λόγοι” για τους οποίους κάποιοι άλλοι οινοποιοί αποφάσισαν να συνεχίσουν την χρήση της. Όπως λένε προσθέτουν ένα στρώμα προστασίας στον φελλό, μειώνουν την πιθανότητα ζημιάς και κάνουν πιο δύσκολη την παραβίαση. Επιπλέον το αλουμινόχαρτο του λαιμού προσθέτει στην πρόταση της επωνυμίας ενός κρασιού. Ιστορικά, σήμαινε ότι τα ποντίκια στα κελάρια κρασιού δεν μπορούσαν να τσιμπήσουν τους φελλούς, κάτι που δεν ισχύει σήμερα αλλά δεν είναι και τελείως άχρηστα, λένε.

Να σημειωθεί πως τα φύλλα αλουμινίου για μπουκάλια είναι αυτή τη στιγμή σε έλλειψη, με πολύ μεγάλους χρόνους παράδοσης (300 ημέρες). Και για το λόγο αυτό, ήδη αρκετοί παραγωγοί πωλούν αφρώδη μπουκάλια χωρίς αλουμινόχαρτα, είτε από επιλογή είτε από ανάγκη.

Πιθανώς η κατάργηση της υποχρεωτικότητας του αλουμινένιου λαιμού, να δώσει στους Άγγλους
παραγωγούς αυτό που επιζητούν εδώ και καιρό, τη δυνατότητα δηλαδή να επιλέξουν μόνοι τους
αναλόγως το προϊόν που διαθέτουν και το target group που στοχεύουν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.

Κουμαρίνη: Νομοθεσία και υποχρεώσεις της βιομηχανίας τροφίμων για τη χρήση κανέλας

Η Α. Σταυρουλάκη των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis & Testing δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κανέλας Κεϋλάνης ή Cassia στα τρόφιμα - Νομοθεσία και γνωμοδότηση της EFSA - Χρήσιμες πληροφορίες και για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα