Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες πολύ κοντά στην ανακάλυψη του χαπιού κατά της παχυσαρκίας

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμονες πολύ κοντά στην ανακάλυψη του χαπιού κατά της παχυσαρκίας
spot_img

Έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ τους οδήγησε στο να κατανοήσουν καλύτερα το πώς το πρόχειρο φαγητό επιβραδύνει την πέψη και παχαίνει, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές θεραπείες.

Eπιστήμονες από τις ΗΠΑ μάλλον ανακάλυψαν το κλειδί για την αντιμετώπιση της λαιμαργίας, αφού μέσα από τις μελέτες τους κατάλαβαν πως η υπερκατανάλωση πρόχειρου φαγητού, όπως burger ή μπισκότα παχαίνουν τον οργανισμό καθυστερώντας την πέψη.

Οι επιστήμονες, διεξάγοντας πειράματα σε αρουραίους βρήκαν ότι τα κύτταρα που ονομάζονται αστροκύτταρα είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο μιας χημικής οδού προς το έντερο. Αλλά, όταν ο οργανισμός καταναλώνει πρόχειρο φαγητό, ειδικά τρόφιμα με υπερβολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπη, η ομαλή λειτουργία των κυττάρων διαταράσσεται, με αποτέλεσμα η πέψη να καθυστερεί.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέας Dr Kirsteen Browning, του Πανεπιστημίου Penn State στις ΗΠΑ, τα αστροκύτταρα μετά από περίπου 10-14 ημέρες δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/θερμίδες, παύουν να αντιδρούν και η ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων φαίνεται να χάνεται. Αυτό με τη σειρά του, διαταράσσει τη σηματοδότηση στο στομάχι και καθυστερεί τον τρόπο με τον οποίο αυτό αδειάζει.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν πως η κατανόηση του ρόλου του εγκεφάλου και των πολύπλοκων μηχανισμών που οδηγούν στη λαιμαργία μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες για την αντιμετώπιση της αύξησης βάρους, όπως σε ένα χάπι κατά της παχυσαρκίας που στοχεύει τους νευρώνες, αναφέρει ο Independent.

Kαι – αν και έχουν και άλλα πράγματα να διερευνήσουν σε βάθος- οι επιστήμονες του Penn State είναι αρκετά κοντά σε αυτή την ανακάλυψη. Bρήκαν πως με την κατάλληλη φαρμακολογική και γενετική τεχνική για τη στόχευση διαφορετικών νευρικών κυκλωμάτων, τα αστροκύτταρα θα μπορούν να ελέγχονται καταλλήλως και με ασφάλεια, αν δεν επηρεάζονται άλλες νευρικές οδοί.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν είναι μόνο σημαντική για τη φυσική κατάσταση των ανθρώπων, αλλά και της αντιμετώπισης πολλών ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης τύπου 2.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.

Νοθευμένο Μέλι: Η Ευρώπη έχει πλημμυρίσει από μέλι με βάση το σιρόπι!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης στα τρόφιμα, 1 στα 2 μέλια που εισάγονται στην ΕΕ είναι νοθευμένα και σχεδόν όλα τα μέλια από Τουρκία!

Καινοτομία: Φορητός αισθητήρας σταδιακής αλλοίωσης τροφίμων που αλλάζει χρώμα

Ο ανιχνευτής αλλάζει χρώμα από μπλε σε κόκκινο κατά την έκθεση σε βιογενείς αμίνες από τρόφιμα σε συνθήκες αποθήκευσης.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα