Τα πυρά εναντίον του κρατικού σχεδίου κατά της παχυσαρκίας ακόμη και από τους δημιουργούς του, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της εφαρμογής του
Οι νέοι φόροι για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα αυξήσουν το κόστος ζωής, σε μία περίοδο κατά την οποία, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πριν από την δημοσιοποίηση της νέας εθνικής στρατηγικής για τη διατροφή.
“Αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε τώρα, είναι να αρχίσουμε να βάζουμε υψηλούς φόρους, οι οποίοι απλά θα αυξήσουν το κόστος των τροφίμων,” δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους σηματοδοτώντας ίσως μία καθυστέρηση στην εφαρμογή του Εθνικού σχεδίου που έχει χαρακτηριστεί ως σχέδιο ορόσημο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ παχυσαρκίας στη δυτική Ευρώπη, με δύο στους τρεις ενήλικες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και ένα στα τρία παιδιά να φτάνει σε αυτό το στάδιο μέχρι να ολοκληρώσει το δημοτικό σχολείο. Οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία κοστίζουν στο κράτος περισσότερα από 7 δις ευρώ το χρόνο και επίσης αύξησαν τα ποσοστά θνησιμότητας από covid.
Γι αυτό και η Βρετανική κυβέρνηση έχει κινήσει “γη και ουρανό” προκειμένου να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Για παράδειγμα έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα με ανταμοιβές, όπως κουπόνια ρούχων και εκπτωτικά εισιτήρια θεματικών πάρκων, σε αντάλλαγμα για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Παράλληλα έχει καταστήσει υποχρεωτική την αναγραφή θερμίδων στα μενού των εστιατορίων, έχει περιορίσει την προώθηση τροφίμων και ποτών που είναι πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και έχει απαγορεύσει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων πριν τις 9 το βράδυ.
Η δήλωση Τζόνσον δεν είναι η μοναδική ένδειξη ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην εφαρμογή του. Ο επικεφαλής σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα τροφίμων καταδίκασε αυτό που οι υπουργοί χαρακτήρισαν ως εθνικό σχέδιο ορόσημο για την καταπολέμηση της επισιτιστικής φτώχειας και της παχυσαρκίας, λέγοντας ότι «δεν είναι στρατηγική» και προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να σημαίνει πως θα πεινάσουν περισσότερα παιδιά.
Το σχέδιο του Τζόνσον χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο τέτοιο σχέδιο από τότε που τέθηκε σε δελτίο πριν από 75 χρόνια, τοποθετώντας την Αγγλία ως ηγέτη στα τρόφιμα και το περιβάλλον σε έναν κόσμο μετά το Brexit. Αλλά το τελικό σχέδιο αφαιρεί πολλές από τις βασικές συστάσεις του Dimbleby.
Σύμφωνα με τον Dimbleby στο σχέδιο κατά της παχυσαρκίας «Δεν υπάρχει στρατηγική και δεν καθορίζει ένα σαφές όραμα για το γιατί έχουμε τα προβλήματα που έχουμε τώρα και δεν καθορίζει τι πρέπει να γίνει».