Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διοξείδιο τιτανίου: οριστική απαγόρευση χρήσης στα τρόφιμα στις αρχές του 2022

ΑρχικήΝέαΔιοξείδιο τιτανίου: οριστική απαγόρευση χρήσης στα τρόφιμα στις αρχές του 2022
spot_img

cibum team

Η EFSA γνωμοδότησε προ μηνών και η Ευρωπαική Ένωση αποφάσισε εχθές. Το λευκό χρώμα στα τρόφιμα δεν θα είναι πια το ίδιο από τα μέσα του 2022. Με την απαγόρευση χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου TiOως χρωστική τροφίμων θα έχουμε αλλαγή στην εμφάνιση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων. Τίτλοι τέλους στις υπέρλευκες τσίκλες, καραμέλες, ζαχαρόπαστες, γλάσα, κλπ. Οι επιχειρήσεις τροφίμων αναζητούν υποκατάστατα, πχ άμυλο ρυζιού, με το αποτέλεσμα να μην ενθουσιάζει. Το κατάλευκο χρώμα φαίνεται πως θα είναι σε λίγο καιρό προνόμιο μόνον κάποιων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γιαούρτι, η φέτα και τα τυριά τυογάλακτος.

Τα κράτη μέλη ενέκριναν την Παρασκευή 8/10/2021 την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορευτεί η χρήση του διοξειδίου του τιτανίου (Ε171) ως πρόσθετο τροφίμων από το 2022. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ως λευκή χρωστική ουσία σε πολλά τρόφιμα όπως τσίχλες, γλυκά, συμπληρώματα διατροφής, σούπες και ζωμοί. Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται σε επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το E171 δεν θα μπορούσε πλέον να θεωρηθεί ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι δεν αποκλείεται να έχει γονοτοξική δράση στον άνθρωπο. Το κείμενο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια περίοδος σταδιακής κατάργησης 6 μηνών μετά την οποία θα εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα προϊόντα διατροφής. Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, υπεύθυνη για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: «Η ασφάλεια των τροφίμων μας και η υγεία των καταναλωτών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Σήμερα, ενεργούμε αποφασιστικά με τα κράτη μέλη μας, με βάση την ορθή επιστήμη, για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο από μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα».

Διαβάστε λεπτομέρειες σχετικά με την γνωμοδότηση της EFSA για το διοξειδίου του τιτανίου (Ε171) ΕΔΩ.

Διαβάστε σχετικό άρθρο του Νίκου Γδοντέλη ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο