cibum team
Τα κράτη μέλη ενέκριναν την Παρασκευή 8/10/2021 την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορευτεί η χρήση του διοξειδίου του τιτανίου (Ε171) ως πρόσθετο τροφίμων από το 2022. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ως λευκή χρωστική ουσία σε πολλά τρόφιμα όπως τσίχλες, γλυκά, συμπληρώματα διατροφής, σούπες και ζωμοί. Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται σε επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το E171 δεν θα μπορούσε πλέον να θεωρηθεί ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι δεν αποκλείεται να έχει γονοτοξική δράση στον άνθρωπο. Το κείμενο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια περίοδος σταδιακής κατάργησης 6 μηνών μετά την οποία θα εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα προϊόντα διατροφής. Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, υπεύθυνη για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: «Η ασφάλεια των τροφίμων μας και η υγεία των καταναλωτών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Σήμερα, ενεργούμε αποφασιστικά με τα κράτη μέλη μας, με βάση την ορθή επιστήμη, για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο από μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα».
Διαβάστε λεπτομέρειες σχετικά με την γνωμοδότηση της EFSA για το διοξειδίου του τιτανίου (Ε171) ΕΔΩ.
Διαβάστε σχετικό άρθρο του Νίκου Γδοντέλη ΕΔΩ.