Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο σοδειές σε ένα χρόνο ο αμπελώνας «Τσάνταλη» με τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά

ΑρχικήΝέαΔύο σοδειές σε ένα χρόνο ο αμπελώνας «Τσάνταλη» με τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά
spot_img

Τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά επιτρέπουν να περάσουν συγκεκριμένα τμήματα της ηλιακής ακτινοβολίας που είναι πιο ωφέλιμα για τα φυτά.

Δύο σοδειές τον χρόνο -μία τον Μάρτιο και μία τον Αύγουστο- πέτυχαν τα αμπέλια με τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά στο πιλοτικό θερμοκήπιο που βρίσκεται στον αμπελώνα της εταιρείας «Τσάνταλης Α.Ε.», κοντά στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά, που εγκατέστησε η εταιρεία «BriteSolar», είναι σαν τα κοινά φωτοβολταϊκά στοιχεία που βρίσκονται εγκατεστημένα σε τεράστιες εκτάσεις σε όλη τη χώρα, ωστόσο το κελί των φωτοβολταϊκών στοιχείων ενσωματώνεται σε έναν μεγαλύτερο φορέα, κατασκευασμένο από ειδικό υλικό, με ιδιαιτερότητες και με συγκεκριμένες ιδιότητες, το οποίο επιτρέπει να περάσουν συγκεκριμένα τμήματα της ηλιακής ακτινοβολίας που είναι ωφέλιμα για τα φυτά που βρίσκονται από κάτω.

Ο Δρ Χημικός Μηχανικός Γεώργιος Καραγιαννάκης, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι με τον τρόπο αυτό, οι καλλιέργειες λαμβάνουν το φως που απαιτείται για τις φωτοσυνθετικές διεργασίες και λειτουργίες, ενώ διασφαλίζονται σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και παράγεται ταυτόχρονα και ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά. «Επιπλέον, τα φυτά προστατεύονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αφού τα φωτοβολταϊκά παρεμβάλλονται μεταξύ του καιρού και του εδάφους» σχολίασε ο κ. Καραγιαννάκης και υπογράμμισε ότι η πρακτική αυτή επιτρέπει ουσιαστικά τη συνύπαρξη φωτοβολταϊκών και καλλιεργειών και την άρση του μέχρι σήμερα ανταγωνισμού τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο ημιδιαφανές υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως οροφή σε ανοιχτές αγροτικές καλλιέργειες, δέντρων, κηπευτικών και άλλων φυτών είτε ως τμήμα των θερμοκηπίων. Παρόμοια πιλοτική εφαρμογή υπάρχει και σε αμπελώνα στην περιοχή της Αρναίας, ενώ αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η συγκεκριμένη πρακτική αναδεικνύεται μέσα από το έργο «SolarHub», με τίτλο «A Greek-Turkish Solar Energy Excellence Hub to Advance European Green Deal» («Eλληνοτουρκικός Κόμβος Αριστείας Τεχνολογιών Ηλιακής Ενέργειας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας»), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο Horizon Europe (HORIZON). Η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσάνθη Κισκίνη, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το έργο έχει ως στόχο να ενισχύσει τις διασυνδέσεις μεταξύ πέντε ελληνικών και τουρκικών καινοτομιών στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και να τις επεκτείνει σε ένα ενιαίο, υβριδικό, διασυνοριακό και διασυνδεδεμένο κόμβο αριστείας τεχνολογιών που βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια, με έμφαση στη γεωργία. Παράλληλα ανέφερε ότι στο σχήμα συμμετέχουν φορείς από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως το ΕΚΕΤΑ για την Ελλάδα, επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς όπως το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και εκπρόσωποι ενεργειακών κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά άλλες καλές πρακτικές που αναπτύσσονται και παρουσιάζονται μέσω του «SolarHub» ο κ. Καραγιαννάκης σημείωσε ότι και στην Τουρκία κατασκευάζονται φωτοβολταϊκά για αγροτικές καλλιέργειες, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης τους ή η πρόβλεψη κενών μεταξύ τους ώστε να περνάει η ηλιακή ενέργεια στο φυτό. «Στόχος μας είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η δημιουργία συνεργασιών στις ηλιακές τεχνολογίες με εφαρμογή κυρίως στην αγροδιατροφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών οργανισμών είναι πολύ σημαντική, καθώς είμαστε γείτονες, έχουμε παρόμοιο κλίμα και οι κοινές δράσεις μπορούν να καλύψουν ενδεχόμενα κενά». πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο