Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

E. coli: κρούσματα σε παιδικό σταθμό της Ιρλανδίας

ΑρχικήΝέαE. coli: κρούσματα σε παιδικό σταθμό της Ιρλανδίας
spot_img

cibum team

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην Ιρλανδία ερευνούν μια επιδημία E. coli O26 σε παιδικό σταθμό. Αξιωματούχοι του Τμήματος Δημόσιας Υγείας Mid-West (HSE) δήλωσαν ότι ο οργανισμός διαχειρίζεται το ξέσπασμα του E. coli που παράγει τοξίνες Shiga (STEC) και τόνισε τη σημασία της αποτελεσματικής υγιεινής των χεριών και της επεξεργασίας νερού.

Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι υπάρχουν λιγότεροι από πέντε ασθενείς στη μονάδα παιδικής μέριμνας στο Λίμερικ και το περιστατικό είναι υπό έλεγχο.

Το STEC, επίσης γνωστό ως Verotoxigenic E. coli (VTEC), μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε ηλικιωμένους. Οι σοβαρές επιπτώσεις της ασθένειας αποδεικνύουν  τη σημασία της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού και μετά από επαφή με ζώα εκτροφής και το περιβάλλον τους, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Εποχιακή αύξηση E. coli

Η Ιρλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά STEC στην Ευρώπη και η περιοχή Midwest έχει δώσει μία από τις κορυφαίες τιμές στη χώρα. Στο Midwest, σημειώθηκαν  128 περιπτώσεις το 2018, 130 το 2019, 117 το 2020 και 79 μέχρι τώρα το 2021.

Νωρίτερα φέτος, ένα άλλο ξέσπασμα E. coli O26 που επηρέασε μικρά παιδιά σημειώθηκε στο Λίμερικ.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μόλυνσης είναι μέσω της επαφής με ζώα εκτροφής, κολύμπι σε ρέματα και λίμνες, πόσιμο νερό από ιδιωτικά πηγάδια, επαφή μεταξύ ατόμων σε κέντρα φροντίδας παιδιών ή νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 5 ετών και μέσω τροφής και ροφημάτων που έχουν μολυνθεί με μικροσκοπικές ποσότητες κοπράνων.

Η Rose Fitzgerald, ειδικός στην ιατρική δημόσιας υγείας, δήλωσε ότι οι λοιμώξεις και τα κρούσματα είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Ζητάμε από το κοινό να έχει επίγνωση των δραστηριοτήτων του καθ ‘όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ιδίως σε σχέση με την υγιεινή των χεριών, το πόσιμο νερό που έχει υποστεί επεξεργασία, το κολύμπι σε δυνητικά μολυσμένα γλυκά νερά και το να είμαστε σε αγροκτήματα», είπε.

«Είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις και ενώ συνήθως διαρκεί  μια εβδομάδα, μπορεί μερικές φορές να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να φύγει η λοίμωξη.

Σχετικά με λοιμώξεις από E. coli

Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από E. coli θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει το γιατρό του για την πιθανή έκθεσή του στα βακτήρια. Απαιτούνται συγκεκριμένες εξετάσεις για τη διάγνωση των λοιμώξεων, οι οποίες μοιάζουν και με άλλες ασθένειες.

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από E. coli διαφέρουν για κάθε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι και διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν  πυρετό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός πέντε έως επτά ημερών. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα και επιπλοκές, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

 Περίπου 5 έως 10 τοις εκατό αυτών που έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις από E.coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τα συμπτώματα του HUS περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, αίσθημα κόπωσης, μειωμένη συχνότητα ούρησης, μικρούς ανεξήγητους μώλωπες ή αιμορραγία.

Πολλά άτομα με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικά υποφέρουν από μόνιμους τραυματισμούς ενώ μπορεί το κρούσμα να αποβεί μοιραίο. Αυτή η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, των ηλικιωμένων ενηλίκων λόγω επιδείνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των ατόμων με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως ασθενείς με καρκίνο.

Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα HUS θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια. Τα άτομα με HUS πιθανότατα θα νοσηλευτούν επειδή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά και συνεχιζόμενα προβλήματα όπως υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, εγκεφαλική βλάβη και νευρολογικά προβλήματα.

Πηγή:FSN

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Η σήψη μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

Μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σήψη, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Καινοτομία: Ήρθε η πρώτη στον κόσμο ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία για κατεψυγμένα τρόφιμα

Η εταιρεία Parkside συνεργάστηκε με την αλυσίδα super market Iceland για να παραδώσει μία από τις πρώτες χάρτινες ανακυκλώσιμες λύσεις συσκευασίας στον κόσμο για κατεψυγμένα τρόφιμα.

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα