Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ECDC: 17 θάνατοι και 9 αποβολές από Listeria monocytogenes στη Ευρώπη – Βασικός “ένοχος” τα ψάρια!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνECDC: 17 θάνατοι και 9 αποβολές από Listeria monocytogenes στη Ευρώπη - Βασικός "ένοχος" τα ψάρια!
spot_img

To Ευρωπαϊκό κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, δημοσίευσε την ετήσια επιδημιολογική έκθεση Listeria monocytogenes για το 2020 – 1.931 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το 2020, 29 κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 1.931 επιβεβαιωμένα κρούσματα λιστερίωσης. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό αναφερόμενων κρουσμάτων. Το τυποποιημένο για την ηλικία ποσοστό κοινοποίησης ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 0,37 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Το υψηλότερο ποσοστό εντοπίστηκε στους ηλικιωμένους άνω των 64 ετών.

Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη Listeria monocytogenes. Η ασθένεια προκαλεί κυρίως προβλήματα στος εγκύους τα  νεογέννητα και τους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μετά την έκθεση, οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, εκτός από την περίπτωση εγκύων γυναικών. Η λιστερίωση μπορεί να οδηγήσει σε μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη σε έγκυες γυναίκες, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη μήτρα. Επιπλέον, η λιστερίωση σε ηλικιωμένους και ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, εγκεφαλική βλάβη και σοβαρή μόλυνση του αίματος.

Αυτή η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα για το 2020 που ανακτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESy) στις 5 Νοεμβρίου 2021. Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρήθηκε στη Φινλανδία, τη Σλοβενία και την Ισλανδία. Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν 20 κρούσματα λιστερίωσης.

Από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λιστερίωσης, το 56,4% ήταν σε άνδρες και 43,6% στις γυναίκες. Η πιο επηρεασμένη ηλικιακή ομάδα ήταν άνω των 64 ετών (1.394 περιπτώσεις, 72,5%). 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ευρώπη από λιστερίωση το 2020 ενώ 79 περιπτώσεις λιστερίωσης αφορούσαν εγκύους και από αυτές οι 9 απέβαλλαν ή ο τοκετός είχε θανατηφόρα έκβαση.

Τα τρόφιμα που συνδέθηκαν με τις δηλητηριάσεις ήταν «ψάρια και προϊόντα αλιείας» που ήταν και η κυρίαρχη αιτία, «κρέας και προϊόντα με βάση το κρέας» και από «γαλακτοκομικά προϊόντα» (τυριά). Αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι τα ψάρια και τα προϊόντα τους αποτελούν σημαντικό όχημα για τη λιστερίωση στην Ευρώπη. 

Παρά τη σταθεροποίηση της τάσης του αριθμού των κρουσμάτων λιστερίωσης στην ΕΕ/ΕΟΧ την περίοδο 2016–2020, η σοβαρότητα και η αυξανόμενη τάση στον αριθμό των κρουσμάτων τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθούν να είναι ανησυχητικές και απαιτούν περισσότερη προσοχή για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο