Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ECDC – EFSA – EMA: Έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών

ΑρχικήΝέαECDC - EFSA - EMA: Έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών
spot_img

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, η αντιμικροβιακή αντοχή AMR προκαλεί το θάνατο περισσότερων από 35.000 ανθρώπων στην ΕΕ.

  • Υπάρχει ελπίδα… τα βακτήρια E. coli τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους γίνονται λιγότερο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά καθώς μειώνεται η συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών.

Οι χώρες που έχουν μειώσει την κατανάλωση αντιβιοτικών τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχουν δει μείωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Αυτό αναφέρεται στην τέταρτη κοινή έκθεση σχετικά με την ολοκληρωμένη ανάλυση της κατανάλωσης αντιμικροβιακών παραγόντων και της εμφάνισης αντιμικροβιακής αντοχής (AMR) σε βακτήρια από ανθρώπους και ζώα παραγωγής τροφίμων (JIACRA IV), που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Λαμβάνοντας μια προσέγγιση One Health, η οποία αναγνωρίζει τη σύνδεση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, η έκθεση παρουσιάζει δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κυρίως μεταξύ 2019 και 2021 σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών και την AMR στην Ευρώπη.

Για πρώτη φορά ως μέρος αυτού του έργου, οι τρεις υπηρεσίες ανέλυσαν τις τάσεις της κατανάλωσης αντιμικροβιακών και της AMR στο Escherichia coli (E. coli) τόσο από ανθρώπους όσο και από ζώα που παράγουν τρόφιμα. Εξέτασαν επίσης πώς άλλαζαν αυτές οι τάσεις στους ανθρώπους και τα ζώα που παράγουν τρόφιμα κατά την περίοδο 2014 – 2021. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, η κατανάλωση αντιβιοτικών σε ζώα παραγωγής τροφίμων μειώθηκε κατά 44%. 

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τους τρεις Οργανισμούς διαπίστωσε ότι τα βακτήρια E. coli τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους γίνονται λιγότερο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά καθώς μειώνεται η συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών. Αυτό δείχνει ότι οι ανησυχητικές τάσεις στην αντίσταση στα αντιβιοτικά μπορούν να αντιστραφούν με τις σωστές ενέργειες και πολιτικές.

«Οι αυξημένες προσπάθειες για τη μείωση της άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της απειλής για τη δημόσια υγεία της AMR. Επιπλέον, η ενίσχυση των προγραμμάτων ανοσοποίησης και η ενίσχυση των πρακτικών πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων σε κοινότητες και περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης είναι ουσιαστικής σημασίας για τη μείωση των αναγκών σε αντιβιοτικά», λέει ο Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDC.

“Η χρήση λιγότερων αντιβιοτικών στην κτηνοτροφική παραγωγή αποδίδει καρπούς: στις περισσότερες χώρες που μείωσαν τη χρήση αντιβιοτικών, παρατηρήσαμε αντίστοιχη μείωση των επιπέδων αντοχής. Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές προσπάθειες λειτουργούν. Υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση της ΕΕ στην προσέγγιση “Μία Υγεία”, προστατεύοντας τόσο τα ζώα όσο και παγκόσμια δημόσια υγεία», λέει ο Bernhard Url, εκτελεστικός διευθυντής της EFSA.

«Η πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα για την κατανάλωση και την αντοχή σε ανθρώπους και ζώα κάνει πραγματική διαφορά στην καταπολέμηση της AMR. Μέσω κοινών έργων όπως το JIACRA, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων που λαμβάνουν. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουν περαιτέρω δράση για την προώθηση της συνετής χρήσης αντιβιοτικών», λέει ο Emer Cooke, Εκτελεστικός Διευθυντής του EMA.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι, στους ανθρώπους, η χρήση σημαντικών ομάδων αντιβιοτικών, όπως οι καρβαπενέμες, οι κεφαλοσπορίνες 3ης και 4ης γενιάς και οι κινολόνες, σχετίζεται με αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά στο E. coli από τον άνθρωπο. Παρομοίως, η χρήση κινολονών, πολυμυξινών, αμινοπενικιλλινών και τετρακυκλινών σε ζώα που παράγουν τρόφιμα σχετίζεται με αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά που εμφανίζονται στα βακτήρια E. coli σε ζώα που παράγουν τρόφιμα. 

Επιπλέον, η βακτηριακή αντίσταση στον άνθρωπο μπορεί να συνδέεται με τη βακτηριακή αντίσταση στα ζώα που παράγουν τρόφιμα. Δύο παραδείγματα που επισημαίνονται στην έκθεση είναι το Campylobacter jejuni και το Campylobacter coli, τα οποία μπορεί να βρεθούν σε ζώα που παράγουν τρόφιμα και μπορεί να εξαπλωθούν στους ανθρώπους μέσω της τροφής.

Για πρώτη φορά, ο στατιστικός κώδικας που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση αυτών των αναλύσεων δημοσιοποιείται μαζί με την έκθεση, ενθαρρύνοντας περαιτέρω ανάλυση από ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους εμπειρογνώμονες.

Η AMR αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων. Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, η AMR προκαλεί το θάνατο περισσότερων από 35.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) και επιβαρύνει σημαντικά τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, με κόστος περίπου 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η προσέγγιση One Health που εφαρμόζεται μέσω της συνεργασίας του ECDC, της EFSA και του EMA, και τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση απαιτούν:

  • συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της AMR σε εθνικό, ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο σε όλους τους τομείς των ανθρώπων και των ζώων που παράγουν τρόφιμα·
  • εναρμονισμένη επιτήρηση της κατανάλωσης αντιμικροβιακών και AMR στον τομέα του ανθρώπου και των ζώων·
  • στοχευμένες μελέτες για την περαιτέρω κατανόηση της εξάπλωσης της AMR.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο