Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ECHA: 5.600 σχόλια στην διαβούλευση για τον περιορισμό των PFAS στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνECHA: 5.600 σχόλια στην διαβούλευση για τον περιορισμό των PFAS στην Ευρώπη
spot_img

4.400 οργανισμοί, εταιρείες και ιδιώτες συμμετείχαν στη διαβούλευση για τον περιορισμό των PFAS στην επεξεργασία τροφίμων και σε υλικά συσκευασίας.

Πάνω από 4.400 οργανισμοί, εταιρείες και ιδιώτες έχουν συνεισφέρει τα σχόλια και τις πληροφορίες τους σχετικά με την πρόταση περιορισμού των ουσιών ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) είναι μια μεγάλη κατηγορία χιλιάδων συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλη την κοινωνία σε πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας τροφίμων και των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Ωστόσο, ανιχνεύονται όλο και περισσότερο ως περιβαλλοντικοί ρύποι και ορισμένοι συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στις 25 Σεπτεμβρίου, ο ECHA είχε λάβει εντυπωσιακά 5.600 σχόλια από ποικίλες πηγές, που περιλάμβαναν περισσότερους από 4.400 οργανισμούς, εταιρείες και άτομα. Τώρα, οι επιστημονικές επιτροπές για την αξιολόγηση κινδύνου (RAC) και την κοινωνικοοικονομική ανάλυση (SEAC) του ECHA θα επανεξετάσουν τα σχόλια, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που προσφέρουν πληροφορίες βασισμένες σε στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τα πέντε έθνη που συνέταξαν αρχικά την πρόταση (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία ) θα αξιολογήσουν επίσης τα σχόλια που ελήφθησαν κατά τη διαβούλευση, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε προσαρμογές στην αρχική τους πρόταση με βάση αυτή τη συμβολή.

Πολλά από τα σχόλια που υποβλήθηκαν κατά τη διαβούλευση είναι ήδη προσβάσιμα στον ιστότοπο του ECHA. Οποιαδήποτε πληροφορία έχει επισημανθεί ως εμπιστευτική από τον συνεργάτη θα παραμείνει ιδιωτική.

Η RAC και η SEAC βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία αξιολόγησης του προτεινόμενου περιορισμού και ενσωμάτωσης των σχετικών πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Αυτές οι επιτροπές θα σχηματίσουν τις ανεξάρτητες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις τους μέσω μιας σειράς διαβουλευτικών συνεδριάσεων, κατά τις οποίες τα σχέδια γνωμοδοτήσεων θα εξεταστούν διεξοδικά, εξετάζοντας όλες τις σχετικές πτυχές και τους τομείς που επηρεάζονται.

Ο ECHA δεσμεύεται να διαβιβάζει τις τελικές γνωμοδοτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο το δυνατόν συντομότερα, διασφαλίζοντας παράλληλα μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης από τις επιστημονικές επιτροπές. Μόλις αυτές οι επιτροπές υιοθετήσουν τις απόψεις τους, θα δημοσιοποιηθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα αποφασίσει τελικά για την εφαρμογή του περιορισμού.

Η πρόταση για αυτόν τον περιορισμό αναπτύχθηκε από κοινού από τις αρχές της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας και υποβλήθηκε στον ECHA στις 13 Ιανουαρίου 2023, με πρωταρχικό στόχο τη μείωση των εκπομπών PFAS στο περιβάλλον και την ενίσχυση της ασφάλειας των προϊόντων και διαδικασίες για την ευημερία των ανθρώπων. Η εξάμηνη περίοδος διαβούλευσης διήρκεσε από τις 22 Μαρτίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα