Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αυξάνεται το όριο καδμίου σε ορισμένα μανιτάρια και στους ξηρούς καρπούς τίγρης

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Αυξάνεται το όριο καδμίου σε ορισμένα μανιτάρια και στους ξηρούς καρπούς τίγρης
spot_img

Προκειμένου να εφαρμοστεί η αρχή «ALARA».

Οι ξηροί καρποί τίγρης δεν είναι πραγματικά ξηροί καρποί αλλά ανήκουν στην κατηγορία των κόνδηλων (όπως η πατάτα) και τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην Ευρώπη λόγω των οφελών τους στην υγεία. Το κάδμιο που πολύ συχνά εντοπίζεται σε τρόφιμα, εάν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, τα τρόφιμα απορρίπτονται, καθώς είναι κυρίως τοξικό για τους νεφρούς, ειδικά για τα εγγύς σωληναριακά κύτταρα όπου συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να προκαλέσει νεφρική δυσλειτουργία. Λόγω των τοξικών επιδράσεων του καδμίου στους νεφρούς, η EFSA καθόρισε μια ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη για κάδμιο 2,5 μg/kg σωματικού βάρους. Η Αρχή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η μέση έκθεση για τους ενήλικες σε ολόκληρη την Ένωση πλησιάζει ή υπερβαίνει ελαφρώς την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη. 

 To 2021 το μέγιστο επίπεδο καδμίου στους ξηρούς καρπούς τίγρης άλλαξε και μειώθηκε αισθητά (από 0,10 σε 0,020 mg/Kg). Ωστόσο νέα δεδομένα έδειξαν ότι το μέγιστο επίπεδο που έχει καθοριστεί για το κάδμιο στους ξηρούς καρπούς τίγρης δεν είναι σύμφωνο με την αρχή «Τόσο χαμηλό όσο λογικά εφικτό (ALARA)». Επιπλέον, λόγω του χαμηλού όγκου κατανάλωσης ξηρών καρπών τίγρης, η συμβολή τους στην έκθεση των καταναλωτών στο κάδμιο είναι περιορισμένη. Με βάση τα παραπάνω το μέγιστο επίπεδο καδμίου στους καρπούς τίγρης με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 2023/1510 επανερχέται στα προηγούμενα επίπεδα των 0,10mg/Kg.

Για τον ίδιο λόγο αυξάνεται και το μέγιστο όριο καδμίου σε καλλιεργούμενους μύκητες εκτός από τους Agaricus bisporusLentinula edodes και Pleurotus ostreatus.

Όπως αναφέρεται στοκ κανονισμό: «Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αρχή «ALARA» και να αποφευχθούν δυσανάλογα ποσοστά μη συμμόρφωσης για τους ξηρούς καρπούς τίγρης και τους καλλιεργημένους μύκητες εκτός των Agaricus bisporus , Lentinula edodes και Pleurotus ostreatus , διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων, τα μέγιστα επίπεδα για το κάδμιο σε αυτά τα είδη θα πρέπει να αυξηθούν».

Για να διαβάσετε τα νέα όρια καδμίου σε ξηρούς καρπούς τίγρης και μανιτάρια πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο