ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Νέα τροποποίηση του Κανονισμού 2023/915 για τις τοξίνες T-2 και HT-2...

ΕΕ: Νέα τροποποίηση του Κανονισμού 2023/915 για τις τοξίνες T-2 και HT-2 στα δημητριακά

3 λεπτά ανάγνωσης

Οι τοξίνες T-2 και HT-2 είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από διάφορα είδη Fusarium και εντοπίζονται σε διάφορα δημητριακά, όπως η βρώμη και τα προϊόντα της.

Σήμερα, στις 10/4/2024, δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1038 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915, όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα των τοξινών T-2 και HT-2 στα τρόφιμα.

- Advertisement -

Για να εξασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται ορθές γεωργικές πρακτικές, ώστε να ελαχιστοποιείται η παρουσία των τοξινών T-2 και HT-2 στα δημητριακά, είναι σημαντικό να καθοριστεί ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο για τα μη μεταποιημένα δημητριακά. 

Καθώς η μη μεταποιημένη βρώμη, πριν από την άλεση ή πριν από τη χρήση σε προϊόντα δημητριακών για τον τελικό καταναλωτή, διατίθεται στην αγορά με τον φλοιό, το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο για τις τοξίνες T-2 και HT-2 θα πρέπει να εφαρμόζεται στους μη μεταποιημένους σπόρους βρώμης με τον φλοιό τους, ακόμα και αν αυτός είναι μη βρώσιμος. 

- Advertisement -

Καθώς τα υψηλότερα επίπεδα παρουσίας των τοξινών T-2 και HT-2 παρατηρούνται στους σπόρους βρώμης, είναι σημαντικό, αφενός, να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες για να μειωθεί περαιτέρω η παρουσία τους και, αφετέρου, να ενημερωθεί η Επιτροπή για την πρόοδο που σημειώθηκε και για τα νέα δεδομένα εμφάνισης, με σκοπό στο μέλλον να μειωθεί το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο των τοξινών T-2 και HT-2 όχι μόνο στους σπόρους βρώμης και στα προϊόντα με βάση τους σπόρους βρώμης.

Στο τμήμα 1 (μυκοτοξίνες) του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915, προστίθεται η εγγραφή 1.9 (Τοξίνες T-2 και HT-2) σε τρόφιμα όπως μη μεταποιημένοι σπόροι δημητριακών, δημητριακά πρωινού, αρτοσκευάσματα, νιφάδες βρώμης,  βρεφικές τροφές και μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά, τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά.

- Advertisement -

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1038 αρχίζει να ισχύει από τις 30/4/2024 και εφαρμόζεται από την 1/7/2024.

Προβλέπεται μεταβατική περίοδος για τα τρόφιμα του παραρτήματος που έχουν τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσής τους.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικό ελαιόλαδο: Διατηρείται η εξαίρεση για τις στερόλες στην ποικιλία Κορωνέικη – Τι αλλάζει για παραγωγούς και εξαγωγές

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας διατήρησε το όριο των 800 mg/kg για τις ολικές στερόλες στα μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης, χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες.

Παράσιτα στα τρόφιμα: 171 εκατ. λοιμώξεις και 33.800 θάνατοι παγκοσμίως το 2021 σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφει το παγκόσμιο φορτίο από 14 παρασιτικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και τις γεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση

Έως και 9 φυτοφάρμακα σε μία ντομάτα εντόπισε ανάλυση λαχανικών από μεγάλα σουπερμάρκετ – Η εκτίμηση κινδύνου για τα παιδιά

Οι ντομάτες είναι το λαχανικό με τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με νέα ανάλυση 390 δειγμάτων λαχανικών από σούπερ μάρκετ