Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Ρεκόρ ειδοποιήσεων για απάτη τροφίμων το 2022 – Μειωμένες οι ενημερώσεις περί ασφάλειας

ΑρχικήΝέαΕΕ: Ρεκόρ ειδοποιήσεων για απάτη τροφίμων το 2022 - Μειωμένες οι ενημερώσεις περί ασφάλειας
spot_img

Τι έδειξαν για τους ελέγχους στην ΕΕ τα αποτελέσματα της έκθεσης του Δικτύου Ειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN) για το 2022.

Aυξήθηκε ο αριθμός των κοινοποιήσεων στα ευρωπαϊκά δίκτυα που παρακολουθούν την απάτη στα τρόφιμα το 2022, αλλά μειώθηκε ο αριθμός ειδοποιήσεων της RASFF, σύμφωνα με έκθεση.

To Δίκτυο Ειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN), το οποίο περιλαμβάνει το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), το Δίκτυο Διοικητικής Βοήθειας και Συνεργασίας (AAC) και το Δίκτυο Απάτης στον τομέα των Αγροτικών Τροφίμων (FFN), δημοσίευσε μέσω της Κομισιόν την ετήσια έκθεσή του, στην οποία φαίνεται μια σημαντική αύξηση της δραστηριότητας απάτης στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής κατά τη διάρκεια του έτους.

Το AAC και το FFN κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό ειδοποιήσεων στα χρονικά, ενώ οι ειδοποιήσεις RASFF μειώθηκαν το 2021, κυρίως λόγω της βελτίωσης της κατάστασης που αφορά στο οξείδιο του αιθυλενίου.

H RASFF, η οποία παρέμεινε το πιο ενεργό δίκτυο σημείωσε 3.904 ειδοποιήσεις που αφορούσαν τρόφιμα το 2022, 1.000 σχετικές με υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ή βότανα και μπαχαρικά (λιγότερες από το 2021) και άλλες που αφορούσαν σε ζωοτροφές και υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Τα πιο κοινά φυτοφάρμακα ήταν το chlorpyrifos, το οξείδιο του αιθυλενίου και το 2-χλωροαιθάνιο και το chlorpyrifos-methyl.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ήταν η δεύτερη πιο αναφερόμενη κατηγορία κινδύνου στα τρόφιμα, με τη σαλμονέλα να συνιστά το κύριο παθογόνο με περισσότερες από 600 κοινοποιήσεις- 190 περιπτώσεις σε πουλερικά στην Πολωνία.

Αμέσως μετά, ακολουθούσε η Listeria με 132 ειδοποιήσεις- κυρίως σε ψάρια- και το E. coli με 41, που ανιχνεύθηκαν κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Συνολικά η RASFF έλαβε 41 ειδοποιήσεις για κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων (12 σαλμονέλα, 7 Listeria, 5 ισταμίνη και 4 νοροϊός- μεταξύ άλλων).

Οι μυκοτοξίνες ήταν η τρίτη κύρια κατηγορία κινδύνου με 485 ειδοποιήσεις που αφορούσαν κυρίως στην ανίχνευση αφλατοξινών σε ξηρούς καρπούς προϊόντα ξηρών καρπών και σπόρους, προερχόμενα από τις ΗΠΑ σε 51 περιπτώσεις.

Τα αλλεργιογόνα αναφέρθηκαν σε 210 κοινοποιήσεις, με τα δημητριακά και τα προϊόντα αρτοποιίας ως κύρια κατηγορία προϊόντων και το γάλα ως το πιο κοινό αλλεργιογόνο που κοινοποιήθηκε.

Οι απορρίψεις στα σύνορα ήταν ο μόνος τύπος ειδοποίησης που αυξήθηκε από το 2021, ενώ οι επίσημοι έλεγχοι ήταν δεύτεροι κατά σειρά και ο έλεγχος εταιρείας μετά από καταναλωτική καταγγελία 3ος.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα χρόνια, η Γερμανία ήταν η πιο ενεργή χώρα κοινοποίησης στο RASFF με 586 αναρτήσεις. Η Ολλανδία ήταν δεύτερη με 559, ακολουθούμενη από το Βέλγιο με 428 και την Πολωνία με 320.

Οι κορυφαίες χώρες της ΕΕ όσον αφορά την προέλευση ήταν η Πολωνία με 312 κοινοποιήσεις, η Ολλανδία με 257 και η Γαλλία με 226. Η Τουρκία αναφέρθηκε ως χώρα προέλευσης σε 557 κοινοποιήσεις και η Ινδία σε 299, με κύριο παράγοντα τα φυτοφάρμακα.

Σχεδόν 300 ειδοποιήσεις RASFF είχαν ως αιτία τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία και 190 περιπτώσεις τη σαλμονέλα σε προϊόντα κρέατος πουλερικών από την Πολωνία. Τρίτο ήταν τα θέματα με υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα από την Κίνα.

Τα δύο τρίτα των ειδοποιήσεων αφορούσαν αγαθά που προέρχονταν από την ΕΕ και το ένα τρίτο από χώρες εκτός ΕΕ. Πάνω από το 85 %των ειδοποιήσεων αφορούσαν σε τρόφιμα, με την κύρια κατηγορία προϊόντων να είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και η δεύτερη τα διαιτητικά τρόφιμα.

Όσον αφορά στις παραβιάσεις, επρόκειτο κυρίως για εσφαλμένη επισήμανση ή ισχυρισμούς, ακολουθούμενα από τη μη συμμορφούμενη σύνθεση και έπειτα την ανεπαρκή τεκμηρίωση, ενημέρωση ή αποθήκευση.

Οι ειδοποιήσεις στο FFN ανέβηκαν στις 600 από 407 το 2021, με κύριες υπαίτιες χώρες τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα αφορούσαν αγαθά που προέρχονταν από την ΕΕ και το ένα τέταρτο από χώρες εκτός ΕΕ (το 21% αφορούσε την Κίνα και τη νοθεία του μελιού, ενώ το 12% την Ινδία).  

Όσον αφορά τα προϊόντα από την ΕΕ, στην Ισπανία υπήρχαν περιπτώσεις νοθείας προϊόντων καλαμαριού και εσφαλμένη επισήμανση του ελαιολάδου ως έξτρα παρθένου, ενώ στην Ολλανδία υπήρξαν περιστατικά εσφαλμένης περιγραφής και  λαθρεμπόριο ζωικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο