Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος κανονισμός για την παρακολούθηση των τροφιμογενών εστιών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος κανονισμός για την παρακολούθηση των τροφιμογενών εστιών
spot_img

Παρακολούθηση μοριακών αναλυτικών δεδομένων και υποβολή εκθέσεων.

Η ΕΕ άνοιξε δημόσια διαβούλευση υποβολής παρατηρήσεων για το νέο κανονισμό σχετικά με την παρακολούθηση των τροφιμογενών εστιών. Το παρόν σχέδιο πράξης είναι ανοικτό για την υποβολή παρατηρήσεων για 4 εβδομάδες. Οι παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψη για την οριστικοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας η οποία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να προβαίνουν σε ανάλυση αλληλούχησης ολικού γονιδιώματος και, κατά τη διάρκεια ερευνών για τις τροφιμογενείς εστίες λοιμωδών νόσων που μεταδίδονται από σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο (ζωονόσοι), να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, σύμφωνα με την οδηγία 2003/99/ΕΚ για την παρακολούθηση των ζωονόσων.

Ο νέος κανονισμός που αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2025, θα διευκολύνει τη διερεύνηση τροφιμογενών εστιών και θα συμβάλει στον εντοπισμό των αιτίων τους, περιορίζοντας έτσι τα κρούσματα στον άνθρωπο και τις ανακλήσεις/αποσύρσεις τροφίμων, προς όφελος των καταναλωτών και των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων της ΕΕ. Η έρευνα των κρατών μελών πρέπει να παρέχει δεδομένα σχετικά με το επιδημιολογικό  προφίλ, τα τρόφιμα που  ενδεχομένως εμπλέκονται, τα πιθανά αίτια των κρουσμάτων, καθώς και να περιλαμβάνουν κατάλληλες επιδημιολογικές και μικροβιολογικές μελέτες.

Ο νέος κανονισμός επιβάλει μεταξύ άλλων, η αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση των τροφιμογενών εστιών σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2003/99/ΕΚ να συλλέγει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αποµονώσεις των Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni και Campylobacter coli, όταν τα εν λόγω παθογόνα συνδέονται ή πιθανολογείται ότι συνδέονται με τροφιμογενή εστία, με βάση τις διαθέσιμες αναλυτικές ή επιδημιολογικές πληροφορίες, που  προέρχονται από δείγματα που ελήφθησαν από τα ύποπτα τρόφιμα, ζώα, ζωοτροφές ή το σχετικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια τροφιμογενών ερευνών για την εκδήλωση εστιών.

Και οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών πρέπει υποβάλλουν στην αρμόδια
αρχή, κατόπιν αιτήματός της, τα απομονωμένα στοιχεία των παθογόνων μικροοργανισμών και τα σχετικά αποτελέσματα από WGS από τις δικές τους έρευνες, όταν συνδέονται ή πιθανολογείται ότι σχετίζονται με μια εστία.

Για να καταθέσετε σχόλια σχετικά με τον νέο κανονισμό πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο