Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
spot_img

Ο “κύβος ερρίφθη” την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερων δυνατών προτύπων ασφάλειας των τροφίμων, τα κράτη μέλη ενέκριναν την Παρασκευή την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι, έπειτα από μια περίοδο σταδιακής κατάργησης, αυτή η χημική ουσία δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιείται στα εν λόγω προϊόντα στην ΕΕ.

Η δισφαινόλη Α (BPA) είναι μια χημική ουσία που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες για χρήση κυρίως στην παραγωγή πολυανθρακικών πλαστικών. Βρίσκεται σε διάφορα προϊόντα, όπως άθραυστα τζάμια, γυαλιά, μπουκάλια νερού και εποξειδικές ρητίνες που επικαλύπτουν ορισμένα μεταλλικά κουτιά τροφίμων, μπουκαλάκια και σωλήνες παροχής νερού.

Η δισφαινόλη Α μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα από τις προστατευτικές εσωτερικές επικαλύψεις εποξειδικής ρητίνης κονσερβοποιημένων τροφίμων και από καταναλωτικά προϊόντα όπως πολυανθρακικά επιτραπέζια σκεύη, δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, μπουκάλια νερού και μπιμπερό. Ο βαθμός στον οποίο το BPA διοχετεύεται από πολυανθρακικά μπουκάλια σε υγρό μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τη θερμοκρασία του υγρού ή της φιάλης, παρά από την ηλικία του δοχείου. Το BPA μπορεί επίσης να βρεθεί στο μητρικό γάλα.

Η απόφαση βασίζεται σε επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δισφαινόλη Α έχει «πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα». Η κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στις δισφαινόλες είναι η διατροφή, μέσω συσκευασμένων τροφίμων και ποτών. Το ερώτημα εάν και σε ποιο βαθμό η δισφαινόλη Α επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης εδώ και χρόνια, καθιστώντας τη ΒPΑ πιθανότατα την πιο αμφιλεγόμενη ουσία της τελευταίας δεκαετίας.

Η απαγόρευση θα ισχύει κυρίως για τη χρήση της δισφαινόλης Α σε συσκευασίες, όπως για την επίστρωση μεταλλικών δοχείων. Θα απαγορευτεί επίσης η χρήση της δισφαινόλης Α σε καταναλωτικά είδη, όπως επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές φιάλες ποτών, ψύκτες νερού και άλλα μαγειρικά σκεύη.

Η απαγόρευση, η οποία προτάθηκε κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και εκτενών συζητήσεων με όλα τα κράτη μέλη, θα εγκριθεί επίσημα κατόπιν περιόδου ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και θα αρχίσει να ισχύει στα τέλη του 2024.

Όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες ασφαλείς εναλλακτικές θα ισχύσουν περιορισμένες εξαιρέσεις και θα εφαρμοστούν μεταβατικές περίοδοι εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών. Έτσι η βιομηχανία θα μπορέσει να προσαρμοστεί και θα αποφευχθούν πιθανές διαταραχές της αλυσίδας τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο