Με λίγα λόγια…
Στην Ευρώπη το φυτικό γάλα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «γάλα». Τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους ρητά (αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν σχετικούς όρους, όπως “στυλ τσένταρ”) και τα υποκατάστατα κρέατος μπορούν να χρησιμοποιούν όρους όπως “μπιφτέκι” και “λουκάνικα”.
Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται πλήρως, ενώ λαμβάνει χώρα μία συνεχής διαμάχη. Το 2020, υπήρξε μια απόφαση σχετικά με το εάν τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν σχετικούς όρους υφής όπως «κρεμώδες». Αργότερα απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2020 καταψηφίστηκε επίσης στην ΕΕ, μια αλλαγή στη νομοθεσία που θα προστάτευε όρους που μοιάζουν με το κρέας, με προτάσεις τα «μπιφτέκια λαχανικών» να ονομάζονται «δίσκοι λαχανικών» και τα λουκάνικα «σωλήνες λαχανικών».
Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν κάνει κινήσεις για να αλλάξουν τους δικούς τους νόμους. Πέρυσι, η Γαλλία ψήφισε για την απαγόρευση όρων κρέατος όπως «μπέικον» ή «κοτόπουλο» στις ετικέτες φυτικής προέλευσης. Αργότερα ήρε αυτήν την απαγόρευση αφού οι ΜΚΟ άσκησαν πιέσεις στο ανώτατο δικαστήριο. Μένει να δούμε αν αυτή η απαγόρευση θα επιστρέψει ξανά.
Η Ιταλία βρίσκεται υπό πίεση αυτή τη στιγμή να αλλάξει τους νόμους της με παρόμοιο τρόπο.
Από την άλλη Ελβετικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η σήμανση Vegan δίπλα στον όρο “κρέας” στα φυτικά προϊόντα την καθιστά μη παραπλανητική.
Υπενθυμίζεται ότι (εκτός ΕΕ), η Τουρκία έχει απαγορεύσει την παραγωγή και την πώληση «τυρού χωρίς γαλακτοκομικά».
Στις ΗΠΑ, ροφήματα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιούν τον όρο “γάλα”, θα μπορούν να συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως αν αυτά είναι προϊόντα αρμέγματος ή όχι. Για παράδειγμα το ρόφημα από βρώμη θα εξακολουθήσει να φέρει το όρο “γάλα” παρά το γεγονός πως προκύπτει φυτικά.