Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αναθεώρηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων φωσφονικού καλίου σε βερίκοκα και κεράσια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Αναθεώρηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων φωσφονικού καλίου σε βερίκοκα και κεράσια
spot_img

Τα νέα όρια και η εκτίμηση κινδύνου της EFSA.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, η εταιρεία Fitosanitarios de Bajo Riesgo AIE υπέβαλε αίτηση στη Γαλλία για την τροποποίηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) φωσφονικού καλίου σε βερίκοκα και κεράσια.

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολόγησε τα διαθέσιμα δεδομένα και τα έκρινε επαρκή για την πρόταση νέων ΑΟΚ για τις δύο καλλιέργειες και πρότεινε 50 mg/kg για τα βερίκοκα και 80 mg/kg για τα κεράσια.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το ΑΟΚ των 60 mg/kg που εφαρμόζεται ήδη στα βερίκοκα σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/2619 (ισχύει από 29/04/2024) είναι υψηλότερο από την πρόταση των 50 mg/kg. Παρά τη διαφορά αυτή, δεν προτείνεται η μείωση του υφιστάμενου ορίου.

Η μακροχρόνια πρόσληψη καταλοίπων φωσφονικού καλίου από τη χρήση του σύμφωνα με τις εγκεκριμένες γεωργικές πρακτικές δεν αναμένεται να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, καθώς δεν υπερβαίνει την τοξικολογική τιμή αναφοράς.

Παρότι η εκτίμηση κινδύνου θεωρείται ενδεικτική, καθώς κάποιες τιμές ΑΟΚ υπόκεινται σε περαιτέρω επανεξέταση από τις αρμόδιες αρχές, τα υπάρχοντα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η χρήση φωσφονικού καλίου σε αυτές τις καλλιέργειες είναι ασφαλής για τη δημόσια υγεία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα