Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση κινδύνου για το εντομοκτόνο pirimicarb

ΑρχικήΝέαEFSA: Αξιολόγηση κινδύνου για το εντομοκτόνο pirimicarb
spot_img

Αναλαυτικά τα συμπεράσματα της έκθεσης της EFSA.

Το 2012, το Ηνωμένο Βασίλειο, και το κράτος μέλος-συνεισηγητής, η Σουηδία, έλαβαν αίτηση από την εταιρεία Syngenta Crop Protection AG για την ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας pirimicarb. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το συν-εισηγητικό κράτος μέλος, η Σουηδία, ορίστηκε ως το υπεύθυνο κράτος διεκπεραίωσης της υπόθεσης.

Πρόσφατα, η EFSA διενήργησε επανεξέταση από ομοτίμους της αξιολόγησης κινδύνου φυτοφαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση της Σουηδίας σύμφωνα με το άρθρο 13 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 844/2012 της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2018/1659 της Επιτροπής και στις 21 Οκτωβρίου 2024, δημοσιεύτηκαν τα εξής συμπεράσματα:

  • Οι χρήσεις του pirimicarb σύμφωνα με τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις ως εντομοκτόνο εφαρμογή ψεκασμού φυλλώματος σε σιτάρι (χειμερινό και εαρινό) και ζαχαρότευτλα στον αγρό και εφαρμογή ψεκασμού φυλλώματος σε καλλωπιστικά φυτά (φυτά γλάστρας) σε θερμοκήπια (μόνιμα), όπως προτείνεται σε επίπεδο ΕΕ, οδηγούν σε επαρκή αποτελεσματικότητα έναντι των επιβλαβών οργανισμών-στόχων.
  • Από την αξιολόγηση της δέσμης δεδομένων δεν προέκυψαν ζητήματα που δεν μπορούσαν να οριστικοποιηθούν ή που πρέπει να συμπεριληφθούν ως κρίσιμοι τομείς ανησυχίας όσον αφορά την ταυτότητα, τις φυσικοχημικές και τεχνικές ιδιότητες της δραστικής ουσίας και του σκευάσματος για αντιπροσωπευτικές χρήσεις και τις αναλυτικές μεθόδους.
  • Στον τομέα της τοξικολογίας των θηλαστικών, το δυναμικό αναπτυξιακής νευροτοξικότητας του pirimicarb δεν ήταν δυνατόν να οριστικοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες ανησυχίες με βάση τον νευροτοξικό τρόπο δράσης της δραστικής ουσίας και τα ευρήματα νευροτοξικότητας που παρατηρήθηκαν στο σύνολο δεδομένων που ήταν διαθέσιμα για την παρούσα αξιολόγηση από ομοτίμους- κατά συνέπεια, εντοπίστηκε κενό δεδομένων για μια μελέτη αναπτυξιακής νευροτοξικότητας. Το ενδεχόμενο φωτοτοξικότητας και φωτομεταλλαξιγένειας του Pirimicarb δεν κατέστη δυνατό να οριστικοποιηθεί.
  • Εντοπίστηκαν διάφορα κενά δεδομένων στο τμήμα για τα υπολείμματα για: Aμειψισπορά, αξιολόγηση του ζωικού κεφαλαίου, δοκιμές υπολειμμάτων, μέγεθος των υπολειμμάτων στα προϊόντα μελισσών, περαιτέρω αξιολόγηση της γονοτοξικότητας/τοξικολογικού προφίλ των μεταβολιτών, με αποτέλεσμα να μην οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση του κινδύνου για τον καταναλωτή σε σχέση με τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις για το σιτάρι και τα ζαχαρότευτλα.
  • Όσον αφορά τη χρήση σε καλλωπιστικά φυτά, δεδομένου ότι η προτεινόμενη χρήση αφορά μόνο καλλωπιστικά φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες, δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στον καταναλωτή, παρά μόνο όταν οι γλάστρες τοποθετούνται στο έδαφος. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η αξιολόγηση του κινδύνου για τον καταναλωτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο υπολειμμάτων σε καλλιέργειες αμειψισποράς. Η εκτίμηση κινδύνου για τον καταναλωτή δεν ολοκληρώθηκε επίσης όσον αφορά τη φύση των υπολειμμάτων που ενδέχεται να υπάρχουν στο πόσιμο νερό.
  • Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την τύχη και τη συμπεριφορά στο περιβάλλον ήταν επαρκή για τη διενέργεια των απαιτούμενων εκτιμήσεων περιβαλλοντικής έκθεσης σε επίπεδο ΕΕ για τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις, με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις ότι εντοπίστηκαν ελλείψεις δεδομένων για πληροφορίες σχετικά με την επίδραση των διεργασιών επεξεργασίας νερού με αντιδραστήρια χλωρίωσης, για τη φύση των υπολειμμάτων των ταυτοποιημένων μεταβολιτών που ενδέχεται να υπάρχουν σε επιφανειακά ύδατα, όταν τα επιφανειακά ύδατα αντλούνται για την παραγωγή πόσιμου νερού και για τον υπολογισμό της προβλεπόμενης περιβαλλοντικής συγκέντρωσης (PEC) στο έδαφος για τις χρήσεις σε καλλωπιστικά φυτά γλάστρας.

Η συνέπεια αυτού του γεγονότος αναφέρεται στην παραπάνω παράγραφο σχετικά με την εκτίμηση κινδύνου για τον καταναλωτή και στην παρακάτω παράγραφο σχετικά με τους οργανισμούς του εδάφους.

  • Στον τομέα της οικοτοξικολογίας, εντοπίστηκε μια κρίσιμη περιοχή ανησυχίας για τους υδρόβιους οργανισμούς, δεδομένου ότι εντοπίστηκε υψηλός κίνδυνος στην πλειονότητα των σεναρίων για όλες τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις.
  • Δεν κατέστη δυνατόν να οριστικοποιηθεί η εκτίμηση κινδύνου για τις μέλισσες για τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις για το χειμερινό σιτάρι, το εαρινό σιτάρι και τα ζαχαρότευτλα, ενώ λόγω έλλειψης εκτίμησης της έκθεσης, δεν κατέστη δυνατόν να οριστικοποιηθεί ο κίνδυνος για τους οργανισμούς του εδάφους για την αντιπροσωπευτική χρήση για τα καλλωπιστικά φυτά σε μόνιμα θερμοκήπια (αφορά μόνο όταν οι γλάστρες τοποθετούνται απευθείας στο έδαφος και το θερμοκήπιο απομακρύνεται).
  • Τέλος, για τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις σε χειμερινό σιτάρι, εαρινό σιτάρι και ζαχαρότευτλα συνάγεται υψηλός κίνδυνος για τα πτηνά και τα μη στοχευόμενα αρθρόποδα. Για τη χρήση στα ζαχαρότευτλα συνάγεται επίσης υψηλός κίνδυνος για τα θηλαστικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο