Τα αλκοολούχα ποτά είναι προέλευσης Βουλγαρίας απ΄όπου εξάγονται σε Ελλάδα και Κύπρο.
Οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν σήμερα το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα) για υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου και σορβικό οξύ σε αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία. Τα προϊόντα πωλούνται και στην Κύπρο.
Αν και δεν γνωστοποιήθηκε η μάρκα των ποτών, βρέθηκαν με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε E220- διοξείδιο του θείου (163-168 mg/l με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 20 mg/l) και E 200 – σορβικό οξύ (360-395 mg/l με μέγιστο επιτρεπτό τα 200 mg/l).
Τα θειώδη άλατα προστίθενται ως συντηρητικά και αντιοξειδωτικά, σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής, όπως αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, (σταφίδες, βερύκοκα, κα) προϊόντα με βάση την πατάτα, ποτά μπύρας και βύνης, κρασί και χυμούς φρούτων, μεταξύ άλλων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη ζύμωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης.
Η πρόσληψη θειωδών μέσω των τροφίμων, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των καταναλωτών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η EFSA είναι ότι, υπό το φως των υπολογισμών έκθεσης που έγιναν, οι εκτιμώμενες προσλήψεις για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων δυνητικά υπερβαίνουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές, όταν αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων υπό τις συνθήκες που ορίζονται επί του παρόντος στη νομοθεσία.
Τι είδους ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούνται από τα θειώδη;
Τα συμπτώματα του άσθματος είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τα θειώδη:
- Ο συριγμός, το σφίξιμο στο στήθος και ο βήχας εκτιμάται ότι επηρεάζουν το 5-10% των ατόμων με άσθμα.
- Τα συμπτώματα είναι πιο πιθανά όταν το άσθμα δεν ελέγχεται καλά.
- Ανεπιθύμητες ενέργειες στα θειώδη μπορεί περιστασιακά να εμφανιστούν όταν δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό άσθματος.
Τα θειώδη μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις (δυσανεξίες), με συμπτώματα όπως συριγμό σε άτομα με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα (πυρετός εκ χόρτου) και κνίδωση (κνίδωση).
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό τα θειώδη να προκαλέσουν αναφυλαξία, τον πιο σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έξαψη, γρήγορο καρδιακό παλμό, συριγμό, κνίδωση, ζάλη, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, κατάρρευση, μυρμήγκιασμα ή δυσκολία στην κατάποση.
Το σορβικό οξύ είναι ένα φυσικό οργανικό οξύ που χρησιμοποιείται ευρέως στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα ως συντηρητικό. Στη στερεή του κατάσταση είναι λευκή σκόνη με ελαφριά οσμή. Η γνωστή και ως «λευκή σκόνη» των τροφίμων δρα κυρίως κατά της μούχλας και ορισμένων παθογόνων βακτηρίων, όπως κλωστρίδια, και είναι πιο αποτελεσματικό στα όξινα και ελαφρώς όξινα τρόφιμα. Χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων διατροφής, όπως είναι το γιαούρτι, οι σάλτσες, οι μαργαρίνες, τα γαλακτοκομικά, οι φρουτοσαλάτες, τα διάφορα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα αναψυκτικά, κλπ. Ο νομοθέτης έχει φροντίσει να καθορίσει, ανώτερο όριο χρήσης και σε αυτές τις ποσότητες δεν έχει αναφερθεί κάποια παρενέργεια. Η συμμόρφωση με τα όρια χρήσης σορβικού οξέος και των αλάτων του σε ένα τρόφιμο είναι υποχρέωση της επιχείρησης που το παράγει. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΕΤ έχει ανακαλέσει συσκευασμένη τυροσαλάτα λόγω παρουσίας βενζοϊκού και σορβικού οξέως σε μη επιτρεπτά όρια.