Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση RASFF από την Ελλάδα για αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε συντηρητικά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση RASFF από την Ελλάδα για αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε συντηρητικά
spot_img

Τα αλκοολούχα ποτά είναι προέλευσης Βουλγαρίας απ΄όπου εξάγονται σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν σήμερα το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα) για υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου και σορβικό οξύ σε αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία. Τα προϊόντα πωλούνται και στην Κύπρο.

Αν και δεν γνωστοποιήθηκε η μάρκα των ποτών, βρέθηκαν με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε E220- διοξείδιο του θείου (163-168 mg/l με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 20 mg/l) και E 200 – σορβικό οξύ (360-395 mg/l με μέγιστο επιτρεπτό τα 200 mg/l).

Τα θειώδη άλατα προστίθενται ως συντηρητικά και αντιοξειδωτικά, σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής, όπως αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, (σταφίδες, βερύκοκα, κα) προϊόντα με βάση την πατάτα, ποτά μπύρας και βύνης, κρασί και χυμούς φρούτων, μεταξύ άλλων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη ζύμωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης.

Η πρόσληψη θειωδών μέσω των τροφίμων, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των καταναλωτών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η EFSA είναι ότι, υπό το φως των υπολογισμών έκθεσης που έγιναν, οι εκτιμώμενες προσλήψεις για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων δυνητικά υπερβαίνουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές, όταν αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων υπό τις συνθήκες που ορίζονται επί του παρόντος στη νομοθεσία.

Τι είδους ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούνται από τα θειώδη;

Τα συμπτώματα του άσθματος είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τα θειώδη:

  • Ο συριγμός, το σφίξιμο στο στήθος και ο βήχας εκτιμάται ότι επηρεάζουν το 5-10% των ατόμων με άσθμα.
  • Τα συμπτώματα είναι πιο πιθανά όταν το άσθμα δεν ελέγχεται καλά.
  • Ανεπιθύμητες ενέργειες στα θειώδη μπορεί περιστασιακά να εμφανιστούν όταν δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό άσθματος.

Τα θειώδη μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις (δυσανεξίες), με συμπτώματα όπως συριγμό σε άτομα με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα (πυρετός εκ χόρτου) και κνίδωση (κνίδωση).

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό τα θειώδη να προκαλέσουν αναφυλαξία, τον πιο σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έξαψη, γρήγορο καρδιακό παλμό, συριγμό, κνίδωση, ζάλη, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, κατάρρευση, μυρμήγκιασμα ή δυσκολία στην κατάποση.

Το σορβικό οξύ είναι ένα φυσικό οργανικό οξύ που χρησιμοποιείται ευρέως στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα ως συντηρητικό. Στη στερεή του κατάσταση είναι λευκή σκόνη με ελαφριά οσμή. Η γνωστή και ως «λευκή σκόνη» των τροφίμων  δρα κυρίως κατά της μούχλας και ορισμένων παθογόνων βακτηρίων, όπως κλωστρίδια, και είναι πιο αποτελεσματικό στα όξινα και ελαφρώς όξινα τρόφιμα. Χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων διατροφής, όπως είναι το γιαούρτι, οι σάλτσες, οι μαργαρίνες, τα γαλακτοκομικά, οι φρουτοσαλάτες, τα διάφορα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα αναψυκτικά, κλπ. Ο νομοθέτης έχει φροντίσει να καθορίσει, ανώτερο όριο χρήσης και σε αυτές τις ποσότητες δεν έχει αναφερθεί κάποια παρενέργεια. Η συμμόρφωση με τα όρια χρήσης σορβικού οξέος και των αλάτων του σε ένα τρόφιμο είναι υποχρέωση της επιχείρησης που το παράγει. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΕΤ έχει ανακαλέσει συσκευασμένη τυροσαλάτα λόγω παρουσίας βενζοϊκού και σορβικού οξέως σε μη επιτρεπτά όρια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο