Μελέτη για τον τρόπο αναγνώρισης των ατόμων που ορίζονται ως «εταιρικά ψυχοπαθής» και μπορεί να βλάψουν τόσο την εταιρεία όσο και τους εργαζόμενους.
Περίπου το 1% του ενήλικου πληθυσμού ορίζεται ως ψυχοπαθής, που σημαίνει ότι δεν έχει συνείδηση, ντροπή, ενοχές ή ικανότητα να βιώνει αγάπη για ή να αισθάνεται ενσυναίσθηση προς τους άλλους ανθρώπους. Ο όρος «εταιρικός ψυχοπαθής» αναφέρεται σε ψυχοπαθείς που είναι γοητευτικοί και με καλές επιδόσεις που εργάζονται σε εταιρικά περιβάλλοντα και αποτελούν τεράστια απειλή για τη σταθερότητα των εταιρειών, των τομέων και ενδεχομένως ολόκληρων οικονομιών.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Market Research, εξέτασε πως η βιομηχανία μπορεί να εντοπίσει, να διαχειριστεί και, εάν είναι απαραίτητο, να απομακρύνει αυτά τα άτομα. Ο Δρ Clive Boddy του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, πρωτοπόρος στον τομέα της εταιρικής ψυχοπάθειας, θα συζητήσει πώς οι «εταιρικοί ψυχοπαθής» εμφανίζονται ως δυνητικά αποτελεσματικοί ηγέτες, πώς φτάνουν στην κορυφή και τι κάνουν όταν έχουν αποκτήσει ηγετική θέση, στο Chelmsford Science Festival τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου.
Οι εταιρικοί ψυχοπαθείς που φαινομενικά είναι ήρεμοι, συγκρατημένοι και λογικοί, ορίζονται ως υποκλινικοί ψυχοπαθείς που λειτουργούν εγωιστικά με μια σκληρή, αδίστακτη και αντισυναισθηματική αδιαφορία, για το πώς οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν επιζήμια τους συναδέλφους τους και άλλους ενδιαφερόμενους. Οι τρόποι με τους οποίους οι εταιρικοί ψυχοπαθείς αποσταθεροποιούν τους οργανισμούς εκ των έσω έχουν ήδη εντοπιστεί. Για παράδειγμα, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η εμπλοκή των εργαζομένων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την πρόβλεψη μεγαλύτερης εργασιακής ικανοποίησης, η παρουσία εταιρικού ψυχοπαθή συσχετίζεται με χαμηλότερη εμπλοκή των εργαζομένων. Επιπλέον υπονομεύουν τη φωνή των εργαζομένων και την επιρροή των συνδικάτων μέσω των τακτικών τους «διαίρει και βασίλευε» ενώ παράλληλα αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους ενέργειες.
Κορυφαίοι ψυχολόγοι και θεωρητικοί στη διοίκηση, έχουν προτείνει ότι πολλά εταιρικά σκάνδαλα και καταρρεύσεις μπορεί να είχαν αποφευχθεί, εάν οι εταιρείες εξέταζαν τους υπαλλήλους για ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά ή δεν ανέβαζαν αυτούς τους ανθρώπους σε θέσεις όπου μπορεί να βλάψουν την εταιρεία.
Σύμφωνα με τον Dr Boddy τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επιφανειακή γοητεία και ευφυΐα, τον καθαρό ορθολογισμό, την ψεύτικη προσωπικότητα, την έλλειψη τύψεων, την ανευθυνότητα και το να είσαι συναισθηματικά ρηχός. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη “ Oι Μακιαβελιστές και οι ψυχοπαθείς, έχουν τόσο εκτεταμένη επικάλυψη προσωπικότητας που ορισμένοι ερευνητές, τους βλέπουν ως ουσιαστικά την ίδια προσωπικότητα που έχει ονομαστεί διαφορετικά από ερευνητές που προέρχονται από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς κλάδους”.
«Γνωρίζουμε ότι οι εταιρικοί ψυχοπαθείς είναι δυσανάλογα πιθανό να κατέχουν πολύ ανώτερες θέσεις στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, κυρίως λόγω των φαινομενικά κοινωνικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους. Ωστόσο, η αδίστακτη ιδιοτελής συμπεριφορά τους έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει ολόκληρους τομείς σε ακραίες περιπτώσεις. Η αναζήτηση για χρήματα και εξουσία είναι αυτά που οδηγούν τον εταιρικό ψυχοπαθή, και είναι αδίστακτοι και αποτελεσματικοί στο να τα αποκτήσουν» είπε ο Dr Boddy και πρόσθεσε: «Η ομιλία μου θα εξηγήσει τι κάνει αυτά τα άτομα και πώς να τα αναγνωρίσετε πριν προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Η δυνατότητα αναγνώρισης αυτών των ατόμων θα μπορούσε επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των επενδυτικών αποφάσεων. Οι εταιρείες χωρίς εταιρικούς ψυχοπαθείς είναι πιο πιθανό να είναι βιώσιμες , και λιγότερο πιθανό να καταρρεύσουν».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη ενδιαφέρουσα μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά
- Clive R. Boddy. Πληροφορίες για το σκάνδαλο της χρηματοπιστωτικής αγοράς Bernie Madoff που εντοπίζουν νέες ευκαιρίες για ερευνητές επιχειρηματικής αγοράς . International Journal of Market Research , 2023; DOI: 10.1177/14707853231173260