cibum team
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων, το σύνολο των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε βιολογικά σημείωσε μικρή μείωση μεταξύ 2019 και 2020 αν και αυξήθηκαν οι εισαγωγές βιολογικών τροπικών φρούτων και ρυζιού ενώ μειώθηκαν αυτές άλλων σιτηρών, προϊόντων ελαιολάδου και ζάχαρης. Πάντως συνολικά η βιολογική αγορά της ΕΕ αυξήθηκε.
Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε 2,79 εκατομμύρια τόνους βιολογικών γεωργικών προϊόντων διατροφής σημειώνοντας μείωση 1,9% σε σύγκριση με τους 2,85 εκατομμύρια τόνους που εισήχθησαν το 2019. Εμπορεύματα (που περιλαμβάνουν δημητριακά, φυτικά έλαια και ελαιούχους σπόρους, σάκχαρα, γάλα σε σκόνη και βούτυρο, καφές και κακάο) αντιπροσώπευαν το 48% των εισαγωγών του 2020 σε όγκο και το 29% σε αξία.
Σε ότι αφορά άλλα πρωτογενή προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων προϊόντων κρέατος, φρούτων, λαχανικών, γιαουρτιού γάλακτος και μελιού), αντιπροσώπευαν το 42% των εισαγωγών σε όγκο και το 53% σε αξία.
Ο μεγαλύτερος όγκος βιολογικών προϊόντων εισέρχεται ακόμη στην ΕΕ μέσω των Κάτω Χωρών, με 31% των εισαγωγών. Ακολουθούν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, με αντίστοιχα το 18%, το 11% και το 10% των βιολογικών προϊόντων, που εισάγονται από αυτές τις χώρες στην ΕΕ.
Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι όσον αφορά τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ είναι ο Ισημερινός (12%), η Δομινικανή Δημοκρατία (9%), η Κίνα (8%) και η Ουκρανία (8%). Οι δέκα μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 64% των βιολογικών εισαγωγών το 2020.
Παράλληλα, όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, μακράν η μεγαλύτερη κατηγορία είναι τροπικά φρούτα, ξηροί καρποί και μπαχαρικά που αντιπροσωπεύουν το 30% του όγκου ή 0,84 εκατομμύρια τόνοι, ακολουθούμενο από προϊόντα ελαίου (8% ή 0,23 εκατομμύρια τόνους), ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμο (7% ή 0,19 εκατομμύρια τόνους) και λαχανικά (5% ή 0,15 εκατομμύρια τόνους).
Δείτε επίσης:
Μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί;
Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας
Δημήτρης Ζώτος: Ο ζαχαροπλάστης της Σαντορίνης που έκανε γνωστά τα τοπικά γλυκά, σε όλο τον πλανήτη.
Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε
«Ο Νίκος ο γλύκας»: Πώς να διαλέγετε καρπούζι
Η αναγκαιότητα της αποταμίευσης: Ένας δύσκολος δρόμος με πολλαπλά οφέλη
Επιστήμονας τροφίμων: ο αφανής «ήρωας» ενός δύσκολου αγώνα
Έρευνα ΒΕΑ: οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις
Ελβετία: δημοψήφισμα για τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων
Ε.Ε.: τα vegan προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιούν όρους γαλακτοκομικών προϊόντων
Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru