Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικές εξαγωγές: η αγορά της Ρωσίας στο επίκεντρο

ΑρχικήΝέαΕλληνικές εξαγωγές: η αγορά της Ρωσίας στο επίκεντρο
spot_img

cibum team

   Οι σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά της Ρωσίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρουσιάστηκαν στο webinar: «Doing Business in Russia – COVID 19 Challenges and Opportunities», το οποίο διοργάνωσε, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εκδήλωση συγκέντρωσε 230 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον της ελληνικής εξωστρεφούς επιχειρηματικής κοινότητας για την συγκεκριμένη αγορά.

Εκτός από τους παραδοσιακούς δεσμούς η Ρωσία, έχει εξελιχθεί και σε ένα πολύ σημαντικό, εμπορικό εταίρο για τη Ελλάδα, με μεγάλη αγοραστική δύναμη. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνουν οι Ρώσοι καταναλωτές στα ελληνικά προϊόντα. Τα πλεονεκτήματα της εν λόγω αγοράς, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζουν οι εξαγωγές μας στους τομείς των τυποποιημένων ή κατεψυγμένων τροφίμων, του κρασιού, της ένδυσης, των φαρμάκων και των μετάλλων,  αποτελούν μία ευκαιρία.

Στοχεύοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών και στην υποστήριξη των ελληνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αγορά της Ρωσίας, η Enterprise Greece διοργανώνει μεταξύ άλλων την εθνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση της Μόσχας «CPM» (Collection Premiere Moscow), η οποία αφορά στους τομείς της ένδυσης, της υπόδησης και των αξεσουάρ.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών επικεντρώθηκαν στην κατανόηση των διαδικασιών εισόδου, των καταναλωτικών συμπεριφορών και των επιχειρηματικών πρακτικών της ρωσικής αγοράς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μεγάλη δυναμική που εμφανίζουν οι κλάδοι των τροφίμων, της εστίασης, των προϊόντων HORECA και των δομικών υλικών. Ενώ επισημάνθηκε, πόσο απαραίτητη είναι η διαμόρφωση προγραμμάτων προώθησης, η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και η εξεύρεση αξιόπιστων τοπικών εταίρων. Στην ομιλία της κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Doing Business in Russia – COVID 19 Challenges and Opportunities» η εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Enterprise Greece, κα. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, ανέφερε:

«Η Enterprise Greece είναι εδώ για να στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους σε όλες τις χώρες, όμως η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αφορά σε μία χώρα που εδώ και χρόνια μοιραζόμαστε κοινές ρίζες σε πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό επίπεδο. Στον τομέα του εμπορίου, η Ρωσία αποτελεί για την Ελλάδα μια αγορά – με σημαντική αγοραστική δύναμη – όχι μόνο λόγω της ιδιαίτερης προτίμησης των Ρώσων στα ελληνικά προϊόντα, αλλά και λόγω της μεγάλης ομογένειας που ζει στη Ρωσία» ενώ ανέφερε επιγραμματικά και άλλες υπηρεσίες που διαθέτει ο οργανισμός για την υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγικών εταιριών.

Ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Χρήστος Φαρμάκης, προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ Μόσχας, ανέφερε ότι: «η αγορά της Ρωσίας είναι σημαντική για τις ελληνικές εξαγωγές δεδομένου του μεγέθους της (142 εκ.) αλλά και λόγω της  Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης που η Ρωσία μαζί με τις Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργισία αποτελεί ενιαία τελωνειακή ζώνη.  Επιπλέον στενοί είναι οι οικονομικοί δεσμοί της με άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και Τατζικιστάν.

Τα ρωσικά αντίμετρα μετά το 2014 έχουν πλήξει τις εξαγωγές μας (γαλακτοκομικά, νωπά φρούτα και Λαχανικά, ιχθυερά) αλλά θετικές υπό προϋποθέσεις είναι οι  προοπτικές τοποθέτησης άλλων προϊόντων ενώ το 2020 λόγω και της πανδημίας οι εξαγωγές μας ανήλθαν σε 163 εκ. ευρώ. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι η γνώση  της αγοράς, η ακριβής συμμόρφωση στις φυτοϋγειονομικών / τεχνικών προδιαγραφών καθώς και ο προσεκτικός σχεδιασμός. Η Ρωσική αγορά δεν ενδείκνυται για πρόσκαιρες και ευκαιριακές εξαγωγές, ο διεθνής ανταγωνισμός ισχυρός και ο Ρώσος καταναλωτής γνώστης της διεθνούς προσφοράς.

Η εικόνα των ελληνικών προϊόντων είναι θετική λόγω της σημαντικής παρουσίας Ρώσων τουριστών στη χώρα μας ενώ η ομογένεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα στήριξης. Απαραίτητη είναι τέλος η διαμόρφωση προγραμμάτων προώθησης, η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και η εξεύρεση αξιόπιστων τοπικών εταίρων.

Τέλος η πολιτική υποκατάστασης εισαγωγών της Ρωσικής Κυβέρνησης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα με πραγματοποίηση επενδύσεων με στόχο τη ευκολότερη παρουσία στη ρωσική αγορά αλλά και διεύρυνση των αγορών στις οποίες απευθύνονται.

Το Γραφείο ΟΕΥ της Μόσχας σε συνεργασία με το E G  και άλλους φορείς θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεως  ώστε να στηρίξουν την εξαγωγική τους προσπάθεια».

Δείτε: Ξενοδοχεία: πως θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια  

Δείτε: Εστίαση: ο Χαρδαλιάς προειδοποιεί για το «αντάρτικο» στο θέμα της μουσικής 

Δείτε: Απίστευτο: το καρπούζι υπήρξε σύμβολο ρατσισμού! 

Δείτε: Nοθεία φέτας: Ο πρόεδρος της ΔΟΦ Ιωάννης Βιτάλης ξεκαθαρίζει τη θέση του  

Δείτε: Διαδικτυακό σεμινάριο της EFSA για ένζυμα, αρωματικές ύλες και πρόσθετα τροφίμων 

Δείτε: Η Ελληνική Chipita περνάει στα χέρια της Mondelēz International. Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 

Δείτε: Σύγκρουση ρόλων: αρτοβιομηχανίες στρέφονται στον καφέ και αλυσίδες καφέ στις τυρόπιτες!  

Δείτε: O ρόλος της EFSA και η επιτροπή ΒΙΟΗΑΖ που έχει χρώμα ελληνικό   

Δείτε: Αρχίζουν τα… όργανα στην εστίαση. Μουσική στις 28- 29 Μαΐου ως συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας  

Δείτε: Μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία. 6 εντάλματα σύλληψης για παραπλανητική ετικέτα 

Δείτε: Η σωστή συμπεριφορά στο τραπέζι γιατί… τα πιρούνια δεν είναι φτυάρια, το ανοιχτό στόμα αξιοθέατο και το φαγητό μόνο δικό μας! 

Δείτε: ΣΕΒΕ κατά του Nutriscore  

Δείτε: 4 πράγματα που πρέπει να έχει το ψωμί σας 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως ο πληθωρισμός των τροφίμων οδηγεί σε προβλήματα υγείας και παχυσαρκία

Η καθημερινή και εξαντλητική "μάχη" μπροστά στο ταμείο των σουπερμάρκετ.

Γαριδάκια: Τι είναι η πορτοκαλί σκόνη που κολλάει στα χέρια;

Πως φτιάχνονται τα γαριδάκια Cheetos - Το επτασφράγιστο μυστικό.

Ανατροπή: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν καλύτερη γεύση από μη επεξεργασμένα

Η ελκυστικότητα των τροφίμων εξαρτάται από τους υδατάνθρακες και το λίπος και όχι από το πόσο επεξεργασμένα είναι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα